Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Termoficare

Cum se schimbă radiatorul cu apă, din instalația termică de încălzire? – partea întâi

by Alexandru Şerbuţă martie 24, 2021 1 Comment

Am să vă explic în detaliu felul în care se schimbă un radiator cu apă, impropriu spus și calorifer. Este o serie de trei articole, în care am să explic cum să demontați și să înlăturați radiatorul sau caloriferul vechi. Acest text este prima parte. Apoi, în partea a doua, am să explic felul în care vom pregăti corect peretele pentru a primi noul radiator, evitând greșelile pe care le făceam în trecut. În cea de-a treia parte, voi explica felul în care ar trebui să se monteze radiatorul și felul de radiator pe care ar trebui să îl achiziționăm.

Recomandarea mea este să citiți toată seria și să achiziționați tot ce vă trebuie înainte să vă apucați de treabă. Am folosit forma de plural pentru că unele radiatoare sunt lungi și grele și nu pot fi montate de o singură persoană. Altele, precum cele înguste sau simple, adică nu duble, pot fi instalate și de o singură persoană. Nu aveți nevoie de prea multe unelte și nu este o operațiune prea complicată, dar greutatea radiatorului poate fi o problemă când facem asta singuri, sau fără un ajutor de ridicare.

De ce ai vrea să schimbi caloriferul sau radiatorul vechi?

De regulă sunt cinci motive principale pentru a schimba un calorifer sau radiator vechi cu un radiator nou. Primul motiv are legătură cu faptul că elementul termic a ajuns o insultă vizuală. S-a pierdut vopseaua, curge rugina pe el sau pentru că pătează hainele albe de ruginiu, atunci când le punem la uscat. Nu recomand acest lucru, dar și eu practic asta când am nevoie de o uscare rapidă. Al doilea motiv are legătură cu performanța caloriferului. Fie a fost dimensionat prost de prima dată, fie nu mai disipă suficientă căldură în încăpere. Așa cum obișnuia.

Deseori apare situația în care caloriferul nu este suficient de lung și fereastra nu este acoperită în întregime. Am explicat aceste principii de poziționare când am discutat despre amplasarea corectă a radiatorului sau a caloriferului la fereastră. Al treilea motiv are legătură cu deteriorarea radiatorului sau a caloriferului. Picături mici de apă ajung pe pachet și îl deteriorează. Uneori este vorba despre o fisură în peretele radiatorului, alteori sunt probleme de la robinet sau de la una din conexiuni.

 

Al patrulea motiv ține de spațiu, existând unele calorifere din fontă, cu un volum mare de apă. Merită să schimbăm acele calorifere cu un radiator și să câștigăm niște spațiu în locuință. Într-un alt articol, am explicat de ce nu mai utilizăm calorifere, ci doar radiatoare. Al cincilea motiv are legătură cu renovarea completă a casei sau a apartamentului și dorești să schimbi toate caloriferele. Nu este rău să ne gândim la astfel de mișcări atunci când toată locuința este în renovare. Spun asta din mai multe considerente de calitate și conveniență.

Descrierea situației din rețeaua de termoficare

Majoritatea rețelelor de termoficare sunt prost construite pentru că nu au o valvă înainte de calorifer/radiator pentru a opri apa care vine din coloană. Aici vorbesc în mod special despre rețele de termoficare de la bloc, dar nu numai. Avem însă un robinet cu termostat, între calorifer și țeavă. Este locul potrivit pentru acel robinet, dar fi trebuie să fie și o valvă imediat după T-ul care face deviație din coloană. Însă, la blocurile comuniste, este tot ce puteți închide, fără să goliți apa de pe toată coloana. Golirea coloanei fiind mai preblematică, mai ales iarna.

Dacă este iarnă, închidem robinetele cu termostat și fără, pe ambele țevi. Turul ar trebui să fie sus cu robinet cu termostat și returul ar trebui să fie jos cu robinet fără termostat. Atunci am reușit să separăm rețeaua de termoficare a clădirii, de elementul termic din apartamentul, casa sau garsoniera noastră. Dacă nu este iarnă, atunci poate dorim să instalăm și această valvă, pe fiecare dintre cele două țevi, înainte de venirea iernii. Astfel de va fi mai ușor pe viitor. Dacă am fi avut valve, am fi putut să schimbăm și robinetul cu termostat.

 

Schimbarea robinetului cu termostat este recomandată atunci când schimbăm și caloriferul pentru că nu rămâne precis prea mult timp. Asta este recomandarea pe care o fac eu, mai ales dacă aveți unul instalat de mulți ani. Uneori acele robinete cu termostat nici nu mai închid, ne putem trezi că pierd apă sau că nu se mai închid până la capăt. Însă în continuare o să presupunem că sau închis și că am reușit să ne separăm de coloana de apă caldă a clădirii sau a blocului. Situația fiecăruia poate să se schimbe în funcție de  rețeaua clădirii.

Cum demontăm caloriferul sau radiatorul vechi?

Înainte de a demonta și depresuriza caloriferul, ne vom asigura că avem un lighean lângă noi. Ne-ar ajuta să avem și unul mic, cam cât un castron de salată. Cel mare trebuie să fie suficient de mare pentru a scurge toată apa din radiator. Caloriferele conțin mai multă apă și vom avea nevoie și de o găleată lângă noi. Vom scoate presiunea din calorifer sau radiator prin dopul de aerisire. Vom desface unul din dopurile cu o cheie reglabilă sau cu o șurubelniță. Vom avea o cârpă la îndemână pentru a proteja partea dinspre perete și vom desface ușor și treptat.

Vom încerca să golim cât mai multă apă din calorifer ori radiator. Nu o să iasă toată, dar noi vom încerca. După ce „toată apa” a fost scursă, putem deșuruba complet filetul capacului. Dacă avem mai multe radiatoare cascadate, atunci vom face acest lucru de la cel din extremitate și apoi la cele amplasate spre coloană. În acest moment ar trebui să avem radiatorul deconectat vizibil de la țevi, cu apa scursă complet din el și cu capacele din zona găurii de aerisire, scoase. Vom amplasa niște cârpe în găurile rămase, pentru a nu împrăștia rugină prin cameră.

 

Acum caloriferul poate fi scos de pe suporți. Vom ridica în sus de el și vom căuta o mișcare a lui în așa fel încât să îndepărtăm elementul, fie el calorifer sau radiator, de la perete. Când îl înclinăm, va fi posibilă o altă scurgere, de aceea am pus cârpe în găurile rămase. Îl putem ridica în picioare pe o altă cârpă, pentru a scurge și ultima picătură de rugină. Recomand să faceți acest lucru înainte să îl scoateți din cameră. Spun asta pentru că nu doriți să lăsați o dâră de rugină de la locul demondării, până la ieșirea din imobil.

Concluzia primului articol din serie și legătura cu al doilea

Am inclus toate detaliile de care aveți nevoie pentru a demonta caloriferul fără să scăpați apă pe parchet, mochetă sau alte suprafețe care se pot murdări iremediabil. Țineți minte că apa dintr-un calorifer sau radiator este puternic contaminată cu rugină, cel puțin. În această apă, în funcție de situație pot exista și alte fluide și solide sub formă de praf sau fulgi mărunți de metal. Aceste detalii în plus, vă vor ajuta să anticipăm unele nevoi independente de radiatorul în sine. Pregătiți în prealabil un loc unde el poate fi amplasat după înlăturate.

După ce înlăturăm caloriferul vom trece la al doilea pas. Acest pas presupune instalarea unei membrane termoizolante cu folie reflectorizantă din aluminiu. Această membrană este deseori contrafăcută și vândută de toate magazinele de construcții. În următorul articol vă voi ajuta să alegeți corect această membrană, dar și cât de mare să o achiziționați în funcție de amprenta la perete a noului radiator. Cert este că trebuie să creăm o suprafață dreaptă în locul unde este caloriferul, pentru că ea nu va fi dreaptă dacă s-a gletuit când caloriferul a fost acolo.

 

Apoi vom instala această membrană termoizolantă dublată de aluminiu. După instalare vom decupa în membrană conturul unde urmează să fie instalați suporții noului radiator. Radiatorul este mult mai ușor ca un calorifer. Dacă caloriferul a avut suporți de podea, în cazul radiatorului, nu va mai fi nevoie de ei. Ne putem limita doar la suporții montați în perete și acolo va fi și această membrană. Întăi se repară peretele, apoi se instalează suporții pe beton sau cărămidă sau alt strat structural, apoi folia de aluminiu, apoi radiatorul nou.

calorifernouradiatorschimbvechi

  • Previous De ce este importantă forma caloriferului sau a radiatorului?2 ani ago
  • Next Cum se construiește o casă ieftină, eficientă și funcțională? – partea întâi2 ani ago

comments title

  1. Alexandru Şerbuţă spune:
    31/03/2021 la 20:21

    Salut Viorel, articolul este deja scris, doar că va fi publicat în 3 zile. Am pus deja link-ul în articol, ca să nu uit. Verile sunt foarte ocupate la mine. Când sunt ocupat, tind să tot uit.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready