Cum se zidesc bolovanii de râu? Pai, nu se zidesc deloc. Pentru că știu că acestă întrebare apare destul de des, am decis să scriu un articol separat pentru a lămuri lucrurile. În trecut am explicat felul în care se poate construi un perete din piatră. Tot acolo am explicat distanța dintre pietre și faptul că zidăria din piatră diferă de cea din cărămidă. Scriu acest articol pentru a vă descuraja să utilizați piatra de râu în forma ei originală. Însă vreau să vă ajut să obțineți cel mai bun rezultat, atunci când vă încăpățânați să o faceți.
[adinserter block=”3″]
Voi utiliza argumente pentru descurajare, apoi voi încerca o cârpeală a acelui dezavantaj. Conceptul de piatră de râu este unul destul de general, deși sunt unele caracteristici ale pietrelor de râu, care le fac speciale. Nu voi argumenta tipul de piatră, culoarea sau elemente care țin de un proiect anume. Însă voi încerca să pomenesc prețul final al pietrei și unele aspecte generale. Piatra de râu poate fi un material excelent pentru o cărămidă de piatră, dar nu se poate utiliza în forma ei originală.
Piatra de râu este o piatră tare, uscată și neporoasă
Piatra de râu este o piatră tare și impermeabilă. O piatră de râu se formează prin răstogolirea repetată. Această răstogolire îi oferă procesul necesar pentru a devenii rotundă, netedă și fără fisuri. Dacă are fisuri se va sparge, mai ales când îngheață și când este lovită de alte pietre. Astfel unele pietre devin prea mici pentru a fi utilizate eficient la un zid structural. Dacă nu este răstogolită de apă prea mult, nu devine netedă și asta este bine, dar nici nu știm dacă a crăpat la fisură sau fisuri.
[adinserter block=”3″]
Dacă piatra ar fi fost moale și poroasă, atunci apa ar fi transformat-o într-un sediment mărunt și am fi observat-o sub formă de nisip sau altă formă prea măruntă pentru a fi utilizată la zidirea unui perete structural. Pentru că este netedă, mare și cu o formă nepătrățoasă, mortarul nu se va lipi bine de ea sau o va face doar în unele zone, nu pe întreaga suprafață de contact între mortar și piatră. Am explicat cum zidăriile din piatră au un mortar specific, cu o compoziție specifică, dar nici acest mortar nu se poate lipi corespunzător de piatra de râu netedă și rotundă.
Un avantaj distinct ale pietrelor de râu este că ele sunt curate, ude la exterior și se poate vedea care sunt culorile lor. Uneori nu prea obții o culoare constantă din carieră. Sau muncești ca să potrivești culoarea, apoi oxidează și culoare se pierde. Uneori obțiiniște culori care nu pot fi considerate o alegere bună. Cu piatra de râu nu prea există aceeastă problemă. Dacă muncești pentru ceva, măcar ai un grad de certitudine că o să obții acel lucru. Chiar dacă pietrele nu mai sunt așa de frumoase după ce se usucă.
De ce doresc oamenii să construiască din pietre de râu?
Apare motivul pentru care mulți vor să utilizeze piatră de râu. În primul rând este gratuită dacă ai cum să o transporți, iar în al doilea rând apare siguranța că piatra este dură, rezistentă la apă și că a fost răstogolită, șlefuită și spartă. Acest proces ne scapă de pietrele cu o calitate scăzută, dar și de fisurile din pietrele de calitate. Șlefuirea ne deranjează, dar răstogolirea și impactul ne sortează pietrele proaste, ca și înghețul și varianțiile de temperatură pe care le suferă în timp. Problema cu pietrei de râu este numai una, și anume este netedă și rotundă.
[adinserter block=”3″]
Dacă am găsi o modalitate de a transforma o piatră de râu într-un cub, prismă patrulateră sau orice formă cu un volum colțos, atunci am avea posibilitatea de a transforma un material inutil, în ceva valoros și utilizabil la un perete de piatră. Tăiând bucăți din ea, o să devină iar mai mică. Trebuie să vă uitați la ce se poate include în acel volum. Uneori pot ieși chiar două pietre dintr-un bolovan de râu destul de mare. Deci trebuie să transportați toate pietrele alea de râu la locul construcției sau într-un loc de prelucrare, apoi să aruncați o bună parte.
Piatra de râu poate fi considerată mai bună decât cea provenită dintr-o carieră pentru că ea a suferit destule cicluri de îngheț și dezgheț pentru a fi validată cumva, dar nu mai ieftină. O să vedeți câte mii de ore sunt necesare pentru a găsi suficiente pietre de râu pentru a face o casă, mai ales dacă formele sunt nefavorabile. Un pic mai jos voi explica costul pietrelor de râu, dar și modalitatea de transport de la locul în care sunt găsite la terenul pe care este construită casa sau structura.
O piatră gratis, cu un preț foarte mare
Cum spuneam mai sus, piatra de râu este de cele mai multe ori gratis. Însă nu orice piatră este bună pentru proiectul tău. Este nevoie să mergi în susul și josul râului, cu niște stegulețe, și să marcați pietrele care credeți că v-ar conveni pentru proiect. O să fie o căutare lungă, dureroasă și solicitantă fizic. Uneori o să fie nevoie să răstogoliți bolovanii pentru a le vedea toate fețele. Alteori o să faceți asta pentru pietre scufundate complet într-un râu rece și tulbure. Când am spus de mii de ore de muncă, nu glumeam.
[adinserter block=”3″]
Deși este o piatră gratis, o să vedeți că o să vă coste destul de mult. Mai ales dacă o să angajați pe cineva să o transporte de la locul stegulețului la locul construcției. Uneori este posibil să le urcați într-un căruț și să le transportați pe uscat, alteori puteți utiliza o barcă sau o plută. Majoritatea râurilor cu piatră expusă nu sunt destul de adânci pentru o plută, însă uneori uneori aveți noroc. Eu personal nu aș mai face așa ceva, dar dacă nu este posibil să livrați pietrele cu TIR-ul, atunci merită să le adunați din râu.
Casele care se construiesc la mare distanță de civilizație, nu vor putea fi alimentate cu piatră din carieră. Ar putea fi vorba despre casele off-grid și cele construite integral din materiale naturale. Aceste case, probabil că nici nu sunt conectate la rețeaua de apă, iar dacă sunt la munte pot avea un pârâu în apropiere. Unde este pârâu, acolo este și piatră descoperită și spălată constant. Pietrele din prâu nu prea pot fi considerate pietre de râu pentru că nu sunt zguduite și filtrate de crăpături. Nu sunt nici la fel de multe opțiuni, va fi nevoie să căutați mult mai mult, dar sunt mai accesibile și mai vizibile.
Potrivirea pietrelor de râu care au fost alese și transportate pe șantier
După tot ce v-am explicat mai sus, poate s-a reușit formarea unui agregat destul de mare încât să începem potrivirea pietrelor. Recomand să strângeți pietre cam cât o minge de basket sau mai mari și o cantitate de 60-80 de tone, înainte să vă apucați de protriviri. Altfel nu o să găsiți suficiente potriviri și o să începeți să faceți compromisuri neacceptabile. Alternativ o să renunțați din cauza stresului și a fustrării.
Salut, Constructosule 😀
Ma bucur ca am gasit siteul tau, imi plac lucrurile bine facute.
Numai ca, un articol cred ca lipseste si nici pe alte siteuri nu gasesc nimic explicativ, mai precis, cum se executa corect glafurile la geamuri, atat la interior cat si la exterior.
Am un meserias care dorea sa le facem din tencuiala, insa tamplaria mea e tripan cu 5 camere la profil…
Ti-am scris aici deoarece nu ai o rubirca de contact si doar asa iti puteam trimite un mesaj.
Si eu la fel ca tine, timp liber am doar iarna si ma bucur foarte mult de el. In rest, pe restul anului lucrez la o terasa pescareasca, la terasa mea.
Multumesc
Salut Gabriel,
Am primit și celălalt comentariu, dar era prea târziu când l-am văzut. O să răspund la el când am inspirație, fiind mai mult de explicat. Montajul corect al glafurilor este acoperit în seria despre termoizolație, pe care nu știu când o voi termina. Însă montajul glafurilor este strâns legat de termoizolație și de fereastră. Spunem că este un sistem, nu doar un produs. Am închis rubrica de contact pentru că nu atrăgeam mesajele constructive. Oricum nu aș mai fi avut timp de răspunsuri. Pentru mine, anul acesta a fost unul plin de realizări, în ciuda pandemiei. Site-un al căzut oarecum pe plan secundar.
Salut, interesant articolul tau. Eu planuiesc sa fac un gard de vreo 50m din piatra de rau. Intrebarea mea este: sunt necesari stalpi de rezistenta si centura la un astfel de gard? Sau piatra zidita in mortar se autosustine? Multumesc!
Evident că se autosusține. Piatra poate fi și de 40-50 de ori mai rezistență în compresiune ca betonul, problema e mortarul. Trebuie să utilizați un mortar pentru piatră și să aveți o grosime corespunzătoare cu înălțimea. Stâlpii de beton armat intervin când acest raport între grosime și înălțime nu mai poate fi respectat. Adica atunci când avem garduri de 2 m înălțime și 0,15 m grosime. Acela nu mai este un gard de piatră, ci de beton cu piatră.