Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Betoane

De câți oameni ai nevoie pentru a turna o placă de beton peste sol?

by Alexandru Şerbuţă august 6, 2019 1 Comment
De câți oameni ai nevoie pentru a turna o placă de beton peste sol?

Am observat că articolele despre betoane sunt cele mai apreciate. Așa că am hotărât să mai adaug unul pentru că tocmai am avut o conversație telefonică în care am explicat unele aspecte importante și am gândit că informația ar putea fi pusă într-un articol. Este vorba despre minimul de personal calificat necesar pentru turnarea unei plăci din beton armat peste sol. În cazul altor elemente, etapele pot fi mai simple sau mai complicate. Însă am hotărât să tratez plăcile turnate peste sol pentru că ne va ajuta la serie despre construcția halelor metalice.

Turnarea plăcilor peste sol este un procedeu destul de complicat. Dacă la planșee poți să ascunzi defectele și lipsa de calitate, în cazul pardoselilor industriale sau a drumurilor din beton armat, nu prea ai să poți. În mini-seria de articole 10 pași pentru turnarea plăcilor de beton peste sol am explicat cum să torni o placă peste sol în câțiva pași simpli. Acest articol poate fi consideram similar, dar voi pune accentul pe partea de resurse umane și un pic pe logistică. Voi presupune că deja am făcut pregătirile și că am ajung la turnare.

Turnarea betonului în locul potrivit al suprafeței

În timpul livrării betonului va trebui să venim cu o idee pentru a turna betonul în cofraj. Avem mai multe opțiuni. Vom începe cu cea mai dezavantajoasă și mai scumpă și vom ajunge la cea mai avantajoasă și mai ieftină. Diferența între avantaj și dezanvantaj făcându-se în funcție de distanța între avansul maxim al betonierei pe șantier și locul efectiv al turnării. Vă tot reamintesc de acest aspect pentru că în practică rareori se fac eforturi ca betoniera să aibă acces pe șantier. Este nevoie de o considerație activă al acestui aspect.

Pomparea betonului este cel mai dezavantajos mod de a duce betonul unde trebuie. Se utilizează o pompă de beton și un braț telescopic. Al doilea mod este prin pompare, dar cu furtun. Acesta este mai avantajos decât primul mod pentru că este mai ieftin. Practic, nu mai avem nevoie de ditamai brațul telescopic. Ultima și cea mai avantajoasă este utilizarea unui topogan modular care conduce betonul în locul turnării cu ajutorul gravitației. Nu numai că este cel mai avantajos și mai ieftin mod de a livra betonul în locul turnării, dar este și cea mai corectă din punct de vedere tehnic.

Placă de beton turnată de o echipă de 4 muncitori

Prima persoană necesară pentru o turnare este persoana care supraveghează și ajută betonul să ajungă în locul potrivit în cadrul suprafeței ce urmează să fie betonată. Este o poziție care necesită educație, echipament de protecție și condiție fizică bună. Practic, trebuie să te lupți cu acea trompă de cauciuc pentru a amplasa betonul cât mai precis posibil. Această persoană o să livreze betonul în punctele inferioare mai întăi, apoi în punctele superioare. Există o anumită consecvență a locurilor de amplasare. Poate intrăm altădată în detalii.

Împrăștierea betonului și uniformizarea lui pe placă sau planșeu

Odată ce betonul a fost turnat, el va fi împrăștiat. Acest lucru se face prin împindere sau tragere. Se preferă tragerea din mai multe motive. Dacă împingem betonul prea tare, vom risca segregarea lui. Un alt avantaj al împingerii este oboseala muncitorului. Împingerea betonului se face cu o uneltă în formă de T. Să nu o confundați cu gletiera, aceea se folosește la finisaj. Acest proces de întindere a betonului din locul turnării este cea mai intensă activitate fizică din întregul proces. Aveți nevoie de o persoană grea și rezistentă la efort fizic prelungit.

Cu cât primul muncitor își face treaba mai bine, cu atât a doua persoană necesară o să aibă mai puțin de lucru. Din cauza intensității efortului fizic, de multe ori acest pas se face prea puțin. Te ia amețeala, începe să te doară capul și totul se înrăutățește dacă turnarea se face pe vreme de caniculă. Dacă își petreci ziua stând pe scaun la birou, fumezi și nu ești capabil să alergi sprint măcar 2 kilometri, atunci probabil că acest job nu este pentru tine. Deseori, membrii echipelor de betoniști vor ocupa această poziție cu schimbul.

Uneltă utiliată la împrăștierea betonului după turnare

Unelta de împrăștiat beton, acel T despre care vorbeam, este greu de împins când este mare. Ajută dacă pregătiți două astfel de unelte. În primul rând pentru că ele se mai rup, și nu vrei să rămâi fără uneltă în timpul turnării, iar în al doilea rând pentru că diferite persoane de diferite greutăți vor prefera diferite unelte. Eu personal încep cu cea mare când sunt odihnit și termin cu cea mică după 2 ore de împins când toți mușchii din corp încep să ardă. Evident că o să împrăștii mai puțin și mai lent cu cea mică.

Vibrarea corectă a betonului prin vibrare mecanică

Vibrarea betonului după împrăștiere trebuie să aibă loc imediat. Intervalul de timp între turnare/împrăștiere și vibrare trebuie să fie cât mai mic posibil. Nu vreau să menționez un anumit timp pentru că depinde mult de căldura exterioară, viteza vântului, temperatura betonului și tipul lui. Însă orientativ betonul are 4 cadrane. În articolul 1n-cu3and – În cât timp se solidifică betonul de la turnarea în cofraj? am deschis aceste cadrane a perioadei plastice. Acest termen de perioadă plastică este foarte important.

Vibrarea betonului se face în faza plastică a betonului, iar acest lucru este evident. Nu mai are rost să-l vibrezi după ce se întărește. Însă el trebuie vibrat devreme în faza plastică. De exemplu, amprentarea betonului se face în faza plastică, dar târziu. Vibrarea betonului trebuie să se facă cât mai repede cu putință. Termenul limită este observat atunci când trebuie să forțezi capul vibrator în interiorul betonului. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci deja este prea târziu și dacă alegi să continui, atunci faci mai mult rău decât bine.

Vibrarea mecanică a betonului cu capul vibrator

A treia persoană necesară este cea responsabilă cu vibrarea betonului după împrăștiere. Este cea mai ușoară muncă fizică, dar cea mai complexă din punct de vedere intelectual. Ai nevoie de experiență și multă practică pentru a trece corect peste acest pas. În articolul De ce trebuie să folosim vibratorul de beton? am explicat pe scurt cum trebuie să vibrați betonul și de ce. Nu toată lumea are genul de personalitate migăloasă și răbdarea necesară pentru o vibrare corectă a unui planșeu sau pardoseli industriale de mii de metri pătrați.

Finisarea plăcii de beton turnate peste sol

Tot ce am spus până acum este destul de aplicabil și în cazul unul planșeu de beton armat. În cazul unei pardoseli industriale intervin niște particularități. În cazul planșeelor nu este așa de critic pentru că de regulă acestea sunt acoperite cu gresie, parchet, chiar și cu șapă. În cazul unei plăci de beton amplasate în exterior sau într-un mediu industrial, pretențiile vor crește. În primul rând ne interesează duritatea suprafeței de beton, iar în al doilea rând ne interesează rezistența la uzură. A patra persoană necesară este cea care finisează betonul.

Mulți vor spune că prima persoana poate să se ocupe și de finisat. Acest lucru este uneori adevărat la unele turnări mici. Vom presupune că prima persoană este educată să facă așa ceva și că mai poate lucra după efortul intens de mai devreme. Finisarea se va face cu o placă vibratoare, iar această vibrare este diferită de vibrarea despre care am discutat mai devreme. Apoi se va continua cu gletiera, atunci când plasticitatea betonului este și mai mică. Betonul nu se va finisa acolo unde urmează să fie turnat stâlpul. De fapt, ne interesează o suprafață cât mai rugoasă în acel loc.

Finisarea betonului armat cu gletiera

Finisarea serioasă se continuă când trecem la elicopterizat. Există un elicopter de finisat, simplu sau dublu care finisează suprafața de beton cu ajutorul unor prafuri de cuarț. Despre elicopterizarea pardoselilor industriale vom discuta într-o serie separată de articole. În concluzie avem nevoie de 4 oameni pentru a îndeplinii 4 funcții diferite. În funcție de mărimea turnării, poate fi devoie de mai mulți oameni într-o anumită funcție din cele patru. Însă acest tutorial o să vă ajute să gândiți organizat când vă apucați de turnat betonul.

4 oamenibetongletierămuncitormuncitorioameniplacăpompasol

  • Previous 10 pași pentru turnarea plăcilor de beton peste sol – partea a doua3 ani ago
  • Next 10 greşeli făcute la turnarea betonului – partea a doua3 ani ago

comments title

  1. Pingback: 10 pași pentru turnarea plăcilor de beton peste sol – partea întăi – Constructosu'

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready