Existența unui cămin de canalizare este aproape luată ca o chestiune de cheltuială publică. Majoritatea proprietarilor de case și de clădiri văd canalizarea ca o conexiune la internet sau ca un branșament de apă. În realitate, căminul de canalizare de pe teren este chiar responsabilitate proprietarului. Voi explica pe lung care sunt avantajele unui cămin de vizitare, dar și ce pățim când ignorăm acest aspect și bazându-ne că primăria sau firma care furnizează servicii de canalizare, va rezolva problema.
[adinserter block=”3″]
Cămin de canalizare cu ușă de vizitare este un element obligatoriu pentru toți cei care nu doresc să înoate în propriul rahat, la un moment dat în timp. Un alt motiv pentru care este obligatoriu este legat de faptul că vor dori să facă desfundarea canalizări din curte, nu din baia proprie ori din bucătăria proprie. Dacă treci prin așa ceva și vezi ce înseamna asta, o să ajungi să te fi gândit mai bine. Atunci, poate fi deja prea târziu, iar în continuare voi explica de ce.
Orice clădire are nevoie de un cămin cu vizitare pentru canalizare
Lucrările în subteran, inclusiv cele pentru canalizare, sunt printre primele acțiuni necesare înainte de începerea construcției, alături de căminul temporar de drenaj sau fosa septică. Încă de la faza de pregătire a terenului pentru viitoarea construcție, vom avea nevoie de canalizare și de drenaj, iar acestea se pot face foarte eficient când nu sunt clădiri în jur. Dacă ne apucăm de săpături adânci când clădirea este deja construită, vom genera o serie de mișcări care pot surpa sau tasa inegal întreaga construcție nouă. Gândiți-vă la asta pentru un moment!
[adinserter block=”3″]
Dacă nu instalați suficiente tuburi de canalizare și de dreanaj, o să ajungeți prinși între ciocan și nicovală, unde trebuie să faceți o grămadă de compromisuri scumpe, riscante și dezavantajoase. În faza de pregătire este nevoie să săpați și să vă învățați subsolul terenului, măcăr până la o adâncime de 1,5 – 2 metri. Căminul de vizitare vă oferă o soluție de conectare a zonelor de pe suprafața proprității, în așa fel încât să vă puteți organiza eficient și să nu mai treceți prin așa ceva. Aici mă refer la săpături, mai ales când aveți o structură ușoară pe teren.
În continuare, voi menționa trei aspecte la care ne ajută un cămin de canalizare cu ușă de vizitare. Cu altă ocazie, am să vă prezint și variantele constructive alea acestor cămine de vizitare și eventual unele branduri și producători în care puteți avea încredere. Încrederea în produse vine din ușurința de instalare și din fiabilitatea lor în timp. Dorim să utilizăm acele cămine de canalizare cu ușă de vizitare pe întreaga durată de viață a clădiriilor de pe teren, fără să ne coste cât construcția în sine. În continuare vom vedea cele trei argumente principale.
Reduci presiunea din tubul de canalizare
Tubul de canalizare nu este conceput pentru presiune. El este un tub, nu o țeavă. Conexiunile tuburilor de canalizare, se fac cu ajutorul unor garnituri de cauciuc, instalate prin lubrifiere și alunecare. Practic, apa gri sau apa pluvială, trebuie să alunece pe acest tub, în gravitație. Dacă lichidul nu are unde să cadă în gravitație și se formează o presiune hidrostatică, garniturile vor începe să scape lichid. Căminul de vizitare acționează ca o magazie în cel mai jos punct al instalației, pentru surplusul de lichid. Astfel, garniturile nu scapă apă gri în casă sau în clădire.
[adinserter block=”3″]
În unele situații, în funcție de geometria clădirii și a instalațiilor, există riscul refulărilor. Tubul cu clapetă de antirefulare, previne astfel de evenimente, dacă este instalată corect și unde trebuie. Dar, instalând un cămin de canalizare cu vizitare bine dimensionat, reducem presiunea din instalație și evităm refularea în clădire. Cu cât există o presiune mai mică pe instalația de canalizare, cu atât scade riscul de deteriorare a garniturilor, a refulărilor și a uzurii întregului sistem. În mod normal, tubul de canalizare trebuie să fie gol și ușor, nu plin și greu.
Când presiunea este mare, acele garnituri se deschid de la presiune. Apa fiind gri, plină de solide, acele garnituri nu se mai închid niciodată corect. Un singur eveniment de deschidere a garniturilor, le poate bloca deschise. Chiar dacă ele sunt făcute din cauciuc și sunt elastice. În continuare sunt sisteme de canalizare care au cedat pur și simplu din cauza presiunilor foarte mari pe care acestea le-au suportat o singură dată. E ca și cum apa murdară deschide o ușă cu închidere automată, dar acea ușă nu se mai poate închide corect, pentru că se blochează ceva în tocul ușii.
Căminul este și un distribuitor de canalizare
Căminul de canalizare, permite o racordare multiplă, de la mai multe clădiri și anexe și de la mai multe zone ale terenului. Aceste anexe pot fi racordate la canalizare și pot beneficia de aceleași avantaje de reducere a presiunii pe care le-ați citit mai sus. Un cămin de canalizare cu vizitare reduce și riscul unei inundații, fiind un volum unde apa se poate strânge sub cota zero. În cămin se poate instala o pompă cu plutitor, care evacuează apa murdară din cămin, odată ce acesta s-a umplut cu apă, direcționând apa departe de imobile.
[adinserter block=”3″]
Căminul de canalizare nu trebuie să strângă apa de ploaie. Pentru asta ar trebui instalat un alt cămin, special pentru apa pluvială, așa cum am menționat când am explicat ce face bazinul temporar de colectare a apei drenate din sol. Însă, în caz de forță majoră, puteți să beneficiați de un volum în plus pe teren. Aici apar o grămadă de probleme, mai ales dacă apa gri din canalizare, nu are unde să se ducă și ajunge într-o fântână din care beți apă. Investiți într-un cămin de canalizare cu vizitare. Chiar merită, indiferent că locuiți la sat sau la bloc.
În imaginea de mai sus avem trei direcții de conectare a tuburilor de canalizare. Cea din stânga se duce spre bucătăria de vară. Cea din centrul se duce spre o baie a locuinței, iar cea din dreapta se duce la bucătărie. În spatele fotografului există încă un șanț care duce spre stradă. În această situație a fost o casă lungă, iar casa a avut două racordări la căminul de canalizare. Șanțurile se vor adânci pentru a le feri de îngheț, iar intersecția traseelor va fi mult mai adâncă pentru a înmagazina temporar, apa gri în exces.
Căminul de canalizare ajută la curățarea instalației
Uneori, când se înfundă canalizarea, ajută să avem un tub cât mai segmentat pentru a putea identifica partea blocată sau înfundată. Este necesar să aveți un cămin de vizitare între tubul de canalizare din stradă și casă. În casă se pune un tub cu două ieșiri, pentru a putea desfunda ușor segmentul dintre casă și cămin. Din cămin, spre stradă, este nevoie să putem desfunda până la racordul stradal. Apoi, în continuare devine problema primăriei și nu au decât să spargă asfaltul și să-și rezolve problema pe bani publici.
[adinserter block=”3″]
Rețeaua beneficiarului a putut fi desfundată fără săpături, demolări și alte lucrări costisitoare. Recomandarea mea este să aveți maxim 12 metri între cămin și casă, având acces din ambele părți. Iar distanța dintre căminul de vizitare și racordul stradal să fie de maxim 6 metri. Dacă aveți o distanță mai mare de 18-20 de metri, între casă și tubul de canalizare stradal, atunci trebuie să mai instalați încă un cămin. Dacă faceți acest lucru, avantajele menționate mai sus se vor amplifica semnificativ.
Cu cât numărul de cămine și diametrul tuburilor de canalizare crește și cu cât atât volumul de sub sol crește și el. Astfel, riscul refulărilor și a inundațiilor scade semnificativ. Aceste investiții, chiar dacă par murdare și costisitoare, sunt printre cele mai valoroase și mai trainice. În Vestul Europei, există meseria de „ground worker”. Profesioniști care se joacă cu apa de pe teren, în așa fel încât că nu o trimită departe, dar nici să nu îți deterioreze activele imobiliare. Astfel, pe un teren agricol, se poate construi trainic și cu valoare.
Recomandati clapeta antiretur pe teava de canalizare ?
Ce panta recomandati ?
Da. Panta depinde de diametru.