Construcția unei case cu demisol crează un spațiu ieftin cu niște întrebuințări specifice. Cu cât adâncimea de fundare a structurii este mai mare cu atât devine mai relevantă construcția unei clădiri cu demisol sau chiar cu subsol. Motivul pentru care am denumit articolul în favoarea demisolului este că în demisol de poate face orice, de la cameră tehnică la locuință. În timp ce cu subsolul lucrezi mai greu pe partea de decor interior. Nu este imposibil, dar consider că este un pic mai greu.
[adinserter block=”3″]
În articolul Care este diferența între un subsol și un demisol? am explicat diferența între cele două. În același timp aș vrea să atrag atenția că am scris articolul acesta după ce am scris seria de articole 15 pași pentru executarea unui sistem de drenaj. Am făcut acest lucru intenționat pentru că ai nevoie de un sistem de drenaj bun și redundant, mai ales atunci când te hotărăști să construiești un spațiu amplasat la subsol sau la demisol. Să vedem de ce este recomandat să construim un demisol.
Care este argumentul principal pentru construcția demisolului?
Argumentul principal este adâncimea de fundare. Mai precis, vă spuneam că o fundație se construiește sub atâncimea de îngheț. SUB adâncimea de îngheț. Am să o mai spun odată. Talpa de fundație, adică locul acele unde solul se întâlnește cu betonul fundației trebuie să fie poziționat la o adâncime cu minim 5-10 cm mai jos decât adâncimea maximă de îngheț al acelui sol. Dacă săpați chiar mai adânc, chiar dacă crește un pic costul, atunci este chiar și mai bine pentru că va însemna un sol mai stabil și mai tare.
[adinserter block=”3″]
Imaginați-vă că săpați amprenta casei până la 1,2 metri în sol. O să aveți o imagine ca mai jos. Puteți să învestiți în tâlpi de beton sau în pereți. Într-un fel de a spune, să îngropați bani sub casă pentru a aduce un sol/structură stabilă până la o anumită înălțime deasupra solului. Apoi să amplasați structura pe acel fundament scump. Sau puteți să mai puneți un pic peste acei bani îngroați și să construiți un demisol. Spun că demisolul este ieftin de construit tocmai pentru că mă refer la suma pe care trebuie să o investiți peste cea obligatorie de ridicare a nivelului.
În zona Moldovei, adâncimea de îngheț este pe alocuri chiar sub 1,2 metri și este nevoie să sapi și până la 2 metri uneori. În situația aia deja ai nevoie de subsol sau de un demisol cu înălțime mare a etajului. Nu există situație plăcută sau favoribilă în cazul în care amplasați structura sau fundația direct pe solul pe care îl găsiți pe teren. Excepție făcând terenurile care sunt de fapt un pătrățel marcat pe o stâncă. Stânca va avea zeci de metri temperatura de îngheț, dar pe noi nu ne va interesa pentru că nu își va pierde din stabilitatea structurală.
Amplasarea usor elemente tehnice precum boilerul sau țevile de termoficare
Acest subsol sau demisol construit și poziționat între adâncimea de îngheț și parter poate avea intrări separate, nu doar din restul clădirii. De fapt unele astfel de spații au chiar doar intrări separate și nu pot fi accesate din interiorul clădirii principale. Recomandarea mea este să aveți o intrare din casă și una de afară. Dacă puteți să aveți și un garaj amplasat în acel subsol sau demisol și bineînțeles o ușă mare pentru intra cu mașina, atunci situația este ideală din punct de vedere tehnic. Poți amplasa utilajele grele și alte echipamente voluminoase pe care le-ai putea avea într-un sistem de încălzire.
[adinserter block=”3″]
Amplasarea distribuitoarelor și a țevilor în subsol te poate ajuta să nu mai ai atâtea țevi prin casă. Oferă un spațiu mai simplificat pentru că țevile de apă caldă sau de alimentare cu apă pot fi amplasate toate acolo și o lungime mai mică prin casă. Aș vrea să mai menționez că NU puteți face acest lucru și cu țevile de gaze. Demisolul o să devină un spațiu foarte util mai ales în cazul sistemului de încălzire pe lemne. Dacă aveți centrală pe lemne, atunci o să fie foarte utilă intrarea separată de care vorbeam mai devreme. Desigur, orice zgomot ar produce centrala, el va fi redus semnificativ.
Eu întotdeauna am să recomand să construiți garajul la demisol sau subsol. Mașina este un obiect greu. Dacă sunteți sudor sau cărămidar și aveți o mașină de serviciu plină de scule, atunci obiectul este foarte greu. De aceea subsolul/demisolul sau placa acestuia poate să suporte toate încărcările mari. În articolul Cu ce greutate putem încărca un planșeu și în ce condiții? am explicat cum puteți avea planșee ieftine de lemn, dacă nu amplasați greutăți prea mari la etaj. Demisolul poate fi un loc excelent pentru depozitare și te poate să reduci volumul spațiului încălzit.
Argumentul termoizolației și al confortului termic
Termoizolația este un alt aspect important pe care am putea să-l discutăm. Clădirea poate să aibă demisolul încălzit sau nu. Această partea a clădirii este parțial îngropată în sol. Asta înseamnă că este răcoroasă, iar pe timp de vară te va ajuta destul de mult cu depozitarea unor alimente de la bere la legume și fructe. În același timp ai putea să dormi în demisol când este insuportabil de cald. Cu toate astea, în timpul iernii, temperatura solului nu se modifică prea mult. Chiar dacă va fi răcoare în subsol, nu va fi destul de răcoare încât să înghețe, deci va fi mai cald ca o vreme de iarnă.
[adinserter block=”3″]
Acest aspect este important pentru că demisolul este încă un obstacol pentru frig. Acesta nu ajunge în aceeași măsură la pardoseala parterului, iar pardoseala bucătăriei sau a băii de la parter va fi mai caldă decât de obicei fără încălzire în pardoseală. O îmbunătățire chiar mai mare este și amplasarea unei oarecare termoizolații între demisol și parter. Am folosit cuvântul oarecare pentru că această termoizolație nu trebuie să fie la fel de groasă ca a pereților casei. Într-un demisol plin de țevi de apă nu trebuie niciodată să avem o temperatură mai joasă de 5-10 grade.
În ultimul rând aș vrea să privim imaginea de mai sus. Este un demisol/subsol open space. Stâlpii interiori au fost înlocuiți tuburi de oțel, iar demisolul se întinde pe toată amprenta casei. Spațiul este oarecum special pentru că este îngropat în sol și beneficiază de o liniște pe care poate că nu o putem avea în casă. În partea de sus se pot observa toate țevile de apă, termoficare și canalizare. Pardoseala parterului în această casă este confecționată din lemn și are un preț scăzut.
2 Replys to “De ce este recomandat să construim o casă cu demisol?”