Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
  • EN
Electrice

De ce face scânteie întrerupătorul de la lumină?

by Alexandru Şerbuţă noiembrie 20, 2019 No Comments
De ce face scânteie întrerupătorul de la lumină?

Se întâmplă uneori să acționați întrerupătorul de la lumină și să facă o scânteie. O scânteie sesizabilă mai ales atunci când este întuneric în cameră. Vreau să vă explic situațiile care duc la apariția acelei scântei. Unele situații sunt complet inofensive, iar altele pot fi destul de periculoase. Componentele rețelei electrice sunt destul de periculoase când nu sunt exploatate corect și pot înțelege grijile care apar atunci când vezi ceva de genul. De aceea am decis să vă explic 5 situații care duc la apariția scânteilor în întrerupătoare. Unele din aceste informații sunt utile și la prize.

Nu toate tipurile de întrerupătoare fac aceste scântei. Sunt unele întrerupătoare moderne cu acționare activă care nu au un circuit deschis. Acele întrerupătoare se pot utiliza fără grijă și în băi sau bucătării atât timp cât partea de curent alternativ stă în exteriorul încăperii. Pe viitor am să public un articol care explică 1n-cu3and – Instalațiile electrice din subsoluri și alte spații subterane. Sunt și acolo niște noțiuni ce merită știute. Însă în continuare am să fac referire la întrerupătoare normale. Adică unul care este amplasat într-un spațiu construit peste cota zero a terenului.

Contact imperfect. Conductorul de fază nu este bine securizat în întrerupător

Începem cu cel mai periculos aspect și anume nesecurizarea conductorului electric de cupru în întrerupător. Întotdeauna ar trebui să utilizați conductori de cupru când faceți conexiuni electrice conectate într-un singur punct. Conectarea întrerupătorului este deseori făcută într-un singur punct. Oricare din cablurile electrice conectate la întrerupător pot face scânteie, iar pe termen lung poate cauza căldură excesivă care îmbătrânește masa plastică a întrerupătorului. De regulă o să sară siguranța, dar nu este neapătat ceva sigur, depinde de consumul pe care îl are acel arc.

Pentru a repara problema asta este nevoie să întrerupem circuitul. Apoi să tăiem un centimetru din conductor și să resecurizăm conductorii în întrerupător. Dacă lucrurile continuă, probabil că mecanismul de securizare a conductorului în întrerupător este defect. Acest lucru se întâmplă când întrerupătorul a fost recuperat din altă parte, când a fost instalat incorect sau când s-au introdus conductori prea groși sau prea subțiri în găurile de conexiune. Unele întrerupătoare se conectează printr-un singur șurub. Ar fi trebuit să aveți măcar două șuruburi cu presiune radială.

Pini izolați din cupru stanat pentru terminarea conductorilorÎncercați să evitați acel gen de întrerupătoare dacă puteți. Dacă nu puteți achiziționa altceva, atunci încercați să nu strângeți șurubul prea tare sau prea slab. Întrerupătoarele bune au cleme sub arc. Majoritatea producătorilor serioși au renunțat la ideea de conectare cu șurub sau într-un singur șurub, tocmai din cauza problemelor care apăreau. Când aveți conductori mai groși de 1,5 mm, montați un pin izolat din cupru stanat, ca mai sus. Chestia asta cu conductorul din cupru sau din aluminiu direct în întrerupător este o improvizație. O improvizație larg acceptată la noi în țară.

Întrerupător incorect. Se utilizează un întrerupător fabricat pentru un alt tip de circuit

Se întâmplă mai rar să dăm pentru un astfel de întrerupător. Dar uneori le găsim pe la lămpi sau electrocasnice cumva improvizate care utilizează un întrerupător făcut pentru un alt tip de curent și un alt voltaj. Pentru instalații de iluminat cu o tensiune de 230 de volți se utilizează întrerupătoare care pot rupe acest gen de voltaj în mod eficient și într-un timp foarte scurt. Un întrerupător construit pentru curent continuu de 24 de volți, precum cele montate în subsolurile blocurilor nu sunt suficiente pentru un circuit tradițional de 230 volți și maxim 10 amperi.

Când achiziționați un întrerupător puteți să citiți pe el. O să scrie 10A 250V∼ sau ceva similar în ceea ce privește valorile numerice. Asta însemnă că este un întrerupător pentru un curent alternativ, de maxim de 10A și un voltaj maxim de 250 volți. Sinusul acela de la sfârșit înseamnă curent alternativ. Acest întrerupător nu este chiar periculos, dar se va uza foarte repede pentru că întotdeauna va face un arc electric care durează prea mult. În situația asta o să vedeți funingine în doza în care este montat. Dacă nu este întrerupător îngropal, ci aplicat, atunci o să aveți ceva negru în cutia lui.

Voltajul și amperajul unui întrerupător de luminăSunt mulți producători care fac întrerupătoare de calitate pentru curent alternativ, voltaj de 230 de volți și 10 Amperi. Însă unele din ele sunt foarte scumpe. Pornesc undeva de la 300 de lei, în timp ce unul produs pe vapor se vinde cu 4 lei. Nu glumesc, un întrerupător dublu poate costa 4 lei. Majoritatea întrerupătoarelor din China nu vor putea fi exploatate la 8, 9 sau 10 Amperi. Cel puțin nu în regim permanent. Dacă stai toată ziua cu lumina aprinsă, atunci ceva se va strica sau se va topi. Unora li se îngălbenește izolația, altora li se strică mecanismul mecanic.

Întrerupătorul este prea vechi / Cât timp poate fi utilizat un întrerupător electric?

Un alt motiv pentru care întrerupătorul electric face scânteie este faptul că el este uzat. Dacă ne-am uitat la construcția unui întrerupător electric de lumină, vom observa că el are niște părți mecanice. Aceste părți mecanice duc la întregirea sau întreruperea conductorului de fază. Felul în care se face acest contact electric este special. În vârful componentei de conectare vom avea o pastilă cu diametrul de 2-4 mm. Acestă pastilă este făcută din oțel, alamă sau cupru și are un strat special. Acest strat special este făcut dintr-un metal care nu oxidează sau oxidează foarte greu.

Stratul din metalul care oxidează greu se consumă și de aceea întrerupătorul începe să facă scânteie. Mai ales la cele care au tija de oțel. Imediat ce stratul de nichel se uzează, acel întrerupător va face scânteie de fiecare dată când este acționat. Face asta chiar și când are un consum foarte mic pe circuit. Iar aici se poate observa diferențe între construcțiile întrerupătoarelor. Utilizatorii vor să țină de aceste întrerupătoare pentru că unele au un design plăcut și o calitate destul de bună comparativ cu cele noi, însă totul are o limită.

Întrerupător electric vechiStratul special este constituit din staniu pentru pastilele din cupru, din nichel pentru pastilele din oțel sau pur și simplu din alamă. Se utilizează și straturi de argint sau aur. Dacă doriți să le căutați, se numesc pini electrici bimetal. De regulă, aceste pastile se produc pentru instalațiile industriale. Însă producătorii care produc astfel de echipamente rezidențiale de calitate, vor produce și unele piese de schimb care se uzează des. Întrerupătoarele confecționate pe vapor, pe care le găsiți la 10 RON în magazin, nu vor avea astfel de piese de schimb. Este mai ieftin să cumperi un întrerupător nou.

Întrerupător supraîncărcat, câd știm dacă un întrerupător este supraîncărcat?

Am menționat mai sus, dar și cu multe alte ocazii, faptul că un întrerupător electric trebuie să aibă maxim 10 amperi, nu 13, nu 16, nu 20. Însă asta nu înseamnă că toate întrerupătoarele sunt făcute pentru 10 A. Unele sunt confecționate pentru un curent maxim de 3 amperi, altele pentru 5 amperi. Eu întotdeauna vi le recomand pe cele de 10 amperi. Diferențele de preț sunt nesesizabile. Nu mai spun că unii producători vor scrie 10 Amperi pe ambalaj sau pe întrerupător, fără ca acesta să poate suporta această putere în regim permanent. Dar de regulă trebuie să presupunem că au și dreptate.

Ca să prevenim această situație vom dimensiona siguranța circuitului de lumină exact cât scrie pe întrerupător. Dacă cumva pe întrepător scrie 8 amperi și nu găsim siguranțe de 8 amperi. Atunci nu vom pune o siguranță de 10 amperi, și vom merge cu o siguranță ceva mai jos, precum cea de 5 amperi. În momentul în care scriu acest articol, becurile LED sunt singura soluție viabilă pentru majoritatea nevoilor de iluminat din mediul rezidențial. Acestea sunt foarte economice și nu mai este nevoie să ne facem griji în privința consumului excesiv pe partea de iluminat.

Corpuri de iluminat cu lumină romanticăDe obicei problemele apar în spațiile comerciale sau în cele rezidențiale care au circuite prea lungi, conductori prea subțiri sau contacte imperfecte producătoare de căldură. În articolul Dimensionarea corectă a cablurilor din instalaţii am explicat ce trebuie știut pentru a evita aceste situații. Faptul că există un consum de un amper sau mai puțin pe încăpere, îi determină pe unii producători să face întrerupătoare cu o putere foarte mică. Este unul din motivele pentru care unele din ele sunt subdimensionate.

Întrerupătorul se blochează între poziția închis și deschis

Uneori vom vedea că un întrerupător face scânteie când este blocat între poziția închis și deschis. Sau când mișcăm întrerupătorul mult prea încet. Este mai puțin vorba despre o scânteie și mai mult despre un arc electric susținut de distanța insuficientă dintre pinii care fac contactul electric. Când închidem întrerupătorul, va fi un contact cu o distanța prea mică pentru a deschide circuitul electric de 230V. Când deschidem întrerupătorul, atunci va fi distanță insuficientă pentru a închide circuitul. Întrerurătoarele ieftine au o tablă care se îndoaie prea mult și așa apare defectul.

Eu mă confrunt des cu problema asta la utilaje. Întrerupătoarele electrice vechi sunt deterioare pentru că sunt apăsate cu o forță excesivă și apoi ele nu mai fac trecerea corectă de la poziția închis la poziția deschis. Același lucru se întâmplă cu un întrerupător rezidențial de lumină care este bruscat sau care are partea mecanică deteriorată dintr-un anumit motiv. Întrerupătoarele noi nu prea mai au această problemă, dar costul lor a crescut de cel puțin 4-5 ori. Pe viitor, sper să enunț un articol în care să arăt mecanismul unui întrerupător de lumină.

10A230Vintrerupatorluminăscânteie

  • Previous Care este puterea maximă pentru întrerupătoarele din locuință?1 an ago
  • Next Cum funcționează roțile fierăstrăului cu bandă sau cu panglică?1 an ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Newsletter

Loading

Postări recente

  • Centrală termică și rezervor de apă, amplasate la interior sau la exterior 20/01/2021
  • Ce înseamnă cazan, boiler, puffer, colorifier, calorifer, radiator, centrală? 13/01/2021
  • Sistem de recuperare a căldurii din procesul industrial 06/01/2021
  • Legea construcțiilor, modificată iar, din nou, tot prost 20/12/2020
  • De ce am cădere de tensiune mult prea mare la priză? 16/12/2020
  • Ce cuvinte mai caută lumea pe internet – 2020? 06/12/2020
  • Ce trebuie să știi înainte să te muți off-grid? – partea întâi 21/10/2020
  • Cum se zidesc ziduri din piatră și bolovani de râu? 08/10/2020
  • Din ce materiale se poate construi o hală sau un spațiu industrial? 30/09/2020
  • Cum calculăm necesarul de material pentru un perete de piatră? 19/09/2020
  • Cum alegem sursa de energie pentru încălzirea prin pardoseală? 31/08/2020
  • Cum funcționează o cutie de sablare? 26/08/2020
  • Cum calculăm volum sau mărimea fosei septice? 24/05/2020
  • Ce înseamnă clădire sau casă finalizată „la roșu”? 05/05/2020
  • Când știu că am încărcat prea mult planșeul din beton armat? 24/04/2020
  • Cum se toarnă un planșeu de beton armat în mod corect? – partea întâi 23/04/2020
  • Durata de viață a clădirilor din beton armat prefabricat 21/04/2020
  • Ce sunt și cum funcționează plăcile MULTICUI pentru lemn? 16/04/2020
  • Ce este de fapt 5G și cum îți poate influența viața? 14/04/2020
  • Care este principiul de funcționare al unui ciocan cu bile? 09/04/2020

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Europrofile
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Politică
  • Amnezia istorică
ipv6 ready