O să puteți observa că din ce în ce mai mult, caloriferele dispar. În locul lor apar pardoseli încălzite, panouri radiante, radiatoare sau nimic. Nimicul „apare” atunci când casa este pasivă. Panourile radiante apar acolo unde imobilul este utilizat doar temporar sau sezonier, iar radiatoarele apar cam în toate celelalte cazuri. Radiatoarele pot fi niște panouri metalice mai subțirele ca un calorifer, sau poate lua forma unei benzi de căldură. Un pic mai jos vă explic cum să punem toate aceste informații în context.
[adinserter block=”3″]
Renunțarea la calorifere este un lucru bun. Sunt o grămadă de avantaje când renunțăm la un element termic greu, vechi, neperformant și voluminos. Vreau în același timp să purtăm „discuția”. Știi când mergi la prima întâlnire, mai ales dacă ești fată, iar taicătu te întreabă dacă ți-ai luat prezervativul și taser-ul cu tine? Este genul acela de discuție, importantă și critică în același timp. Caloriferele erau o soluție universală când exista o centrală, fie ea și cu aburi, nu neapărat cu agent termic. Acum vom vedea niște soluții mai personalizate.
Ce făcea caloriferul și de ce era amplasat acolo unde era?
În primul rând vă recomand să citiți articolul Unde se amplasează corect caloriferul în cameră? Acolo o să vedeți că acel corp cald, adică caloriferul, crează o perdea de aer cald. Dacă elementul termic era poziționat corect, acea perdea nu lăsa să se formeze condens pe suprafața de sticlă a ferestrei. Acest lucru era mai ales important atunci când nu aveam ferestre eficiente. Însă și acum este important, pentru că deseori ferestrele tripan sau termopan, nu funcționează corect din diferite motive.
[adinserter block=”3″]
În această șituație ne salvează caloriferul, dacă este amplasat corect. La fel o poate face și un radiator sau o bandă de căldură. În articolul 1n-cu3and – Mascare sau înlăturarea radiatorului și benzile de căldură din pardoseală voi exemplifica vizual cum arată o bandă de căldură și cum poate înlocui radiatorul, sau chiar caloriferul. Deci, înlocuim caloriferul cu ceva sau nu nimic, dar nu trebuie să uităm că perdeaua de aer cald trebuie să existe în continuare, sau că fereastra trebuie să fie așa de eficient și de bine montată, încât să nu facă niciodată condens.
Dacă înlocuim caloriferul cu nimic, atunci acea casă pasivă trebuie să aibă și ferestre de casă pasivă, și uși, etc. Altfel, perdeaua de aer cald nu trebuie să dispară de acolo. La încălzirea în pardoseală, dispare caloriferul sau radiatorul. Mai ales dacă avem o ușă de balcon sau un perete exterior din sticlă. Însă radiatorul trebuie să se transforme într-o bandă de căldură, care nu este altceva decât un radiator lungi și subțire îngropat în pardoseală și expus termic într-un grătar. Deci, chiar dacă nu îl vedem așa cum obișnuim, radiatorul nu a dispărut.
Ce făcea caloriferul, iar radiatorul nu face?
Când utilizăm calorifere, agentul termic este în corpul lor voluminos. Puteau avea un rezervor de apă caldă, dar de obicei nu aveau. Așa erau rețelele pe vremuri. De obicei nu era o problemă, pentru că majoritatea clădirilor din est, erau conectate la CET, sau la termoficarea de la oraș. Volumul agentului termic, sau cantitatea totală de apă, era în instalație, în calorifere și în centrala termică. Caloriferele erau fierbinți, uneori se apropiau de 90 grade Celsius, iar motivul era că se dorea înmagazinarea energiei în instalație.
[adinserter block=”3″]
În cazul radiatoarelor, aceste volume de apă nu mai există. Asta înseamnă că apar trei situații foarte importante. Prima situație ne explică flexibilitatea de a înfierbânta foarte tare apa din rezervorul de apă, în timp ce radiatoarele sunt la o termperatură constantă și potrivită pentru acel moment în timp, fără șocuri sau exagerări. Asta înseamnă că instalația durează mai mult având mai puține cicluri de dilatare și contractare, că țevile tur-retur pot fi mai subțiri și că nu te frige radiatorul când te atingi de el.
A doua situație este legată de rezervor. Atunci când avem radiatoare, avem nevoie de o cameră sau încăpere pentru rezervorul de apă caldă. Dacă nu avem rezervor și suntem conectați la oraș. Atunci agentul termic trebuie să fie disponibil în toate nopțile de iarnă. Altfel radiatoarele se răcesc la fel de repede pe cât se încălzesc, în 5 minute. Aceste lucru sunt foarte importante. Caloriferul avea performanță scăzută, iar avea un minirezervor în interiorul lui. Radiatorul este performant, dar nu are rezervor. Are nevoie de unul separat.
Alte diferențe între calorifere și radiatoare
Caloriferele sunt grele, iar radiatoarele sunt ușoare. Vă spuneam cu alte ocazii că ar trebui să urmăriți să suspendați totul în pereți. Vasul de WC, chiuveta de la baie, mobila de bucătărie, dulapul de haine de la intrare. Această regulă este valabilă și pentru elementul termic. Unele calorifere se pot suspenda de perete, făcând loc pentru o curățenie ușoară a pardoselei din cameră. Însă nu toate. În timp ce toate radiatoarele pot fi suspendate, mai ales cel mic din baie sau din bucătărie. Acolo chiar contează să nu ai zone negre și greu de curățat în jurul piciorului de calorifer.
[adinserter block=”3″]
Flexibilitatea este o altă diferență. Radiatoarele pot fi mascate ca benzi de căldură, iar asta ne permite montajul unor ferestre de jos până sus. Nu este vorba neapărat despre o fereastră cu ușă pentru balcon. Ci este vorba de o fereastră care se deschide complet, iar elementul de siguranță este o balustradă, nu un parapet, ca în imaginea de mai jos. Genul acesta de ferestre oferă multe avantaje solare și posibilitatea de alimentare a locuinței cu energie termică solară, pentru că nu are parapet, cu o balustradă prin care trece lumina. Sunt multe de spus aici.
O diferență notabilă este și costul. Radiatoarele sunt mult mai ieftine decât caloriferele. E mai ușor și la achiziționat, la urcat în clădire, la montat pe perete, etc. Costul total va fi întotdeauna mai mic la radiatoare decât la calorifere. Un cost mare cu caloriferele, chiar nu își justifică existența, deși sunt unele calorifere utilizate pe post de mobilă, cu un anumit design, care fac parte dintr-o anumită arhitectură, cromatică, etc. Tot ce am explicat eu are legătură cu funcționalitatea în cadrul unui sistem termic.
Totuși, de ce nu mai utilizăm calorifere?
Practic le utilizăm la clădirile vechi. Vom continua să le utilizăm până se strică, sau până dorim o renovare și o schimbare de sistem termic. Nu vă îndemn să schimbați caloriferele, dacă ele funcționează și deja le aveți. Însă cred că ar fi o greșeală să vă apucați de o construcție nouă și să vă apucați de achiziționat calorifere. Mergeți pe sistem nou, dimensionați generos rezervorul de apă caldă și utilizați un sistem termic inteligent și eficient.
[adinserter block=”3″]
În cazul în care locuiți la bloc, aveți deja caloriferele instalate de pe vremea lui Ceașcă și nu aveți posibilitatea să controla când funcționează și când nu, căldura. Atunci probabil că este bine să lăsați caloriferele acolo unde sunt. Atunci când ele se sparg, sau nu se mai încălzesc sau încep să picure, atunci este momentul să vă gândiți la schimbarea lor sau chiar la refacerea totală a sistemului termic. De cele mai multe ori va costa mai mult să reparați un calorifer vechi, decât să-l schimbați complet cu un radiator cu putere similară.