Pe această pagină o să trântesc foarte multe definiții pe măsură ce scriu articole. Odată ce pagina o să devină foarte lungă, am să încerc să fac un sistem de navigare pentru fiecare literă în parte. Deocamdată sunt doar vreo 4000 de cuvinte și lucrurile pot fi destul de ușor de parcurs. Dacă cumva aveți o întrebare, sugestie sau doriți definiția unui termen anume, atunci puteți să lăsați un comentariu și eu voi încerca să vă ajut. Internetul oferă o mulțime de definiții, însă ele sunt rar exprimate în limba română, iar dacă găsiți, ele sunt destul de succint explicate.
Mie îmi place să exemplific ceva în mod vizual, poate și pentru că sunt o persoană care învață mai bine ceva atunci când vede acel ceva. La fiecare definiție am să încerc să atașez și o fotografie sugestivă care va adăuga o informație în plus. Nu am să fac asta la fiecare definiție pentru că multe dintre ele sunt evidente. Însă, dacă cumva nu este evident, atunci vă rog să îmi spuneți pentru a corecta. Încerc să țin definiția scurtă, iar unde nu este posibil, am să trimit și la un articol.
A
Acoperire cu beton – Strat de beton care acoperă la exterior armatura unui element din beton armat, pentru a o apăra de influența mediului ambiant. Lipsa unei acoperiri corecte cu beton a armăturii, constituie o abatere gravă de la calitatea lucrării de beton armat. Există ideea de acoperire minimă cu beton.
Acoperiș – Componentă a unei construcții, amplasată în partea superioară, ce prezintă protecția construcție împotriva factorilor de mediu precum ploaia sau zăpada. Acoperișul este pentru structură cum pălăria este pentru cap. Acoperișul poate avea multe forme, iar acestea pot include una, două sau mai multe pante. Alternative la acoperișul cu pantă este terasa, un acoperiș plat. Structura de rezistență poate fi executata din lemn, oțel sau beton armat. Acoperișul conține o învelitoare sau un strat impermeabil care nu permite infiltrațiile de apă.
Armatură – Bară sau fibră din oțel sau polimer, folosită pentru armarea betonului, betonului asfaltic sau a tencuielilor din mortar sau glet. Termenul de armătură este unul destul de larg.
Astereală – Căptușeală din scânduri de lemn așezată pe un schelet de lemn, pentru a susține învelitoarea unui acoperiș.
Aviz – Înștiințare scrisă cu caracter oficial, obținută de la o instituție competentă să îl emită.
Autorizație – Permisiune sau împuternicire oficială de a face ceva. Este un document oficial emis de o instituție competentă să îl emită și prin care se dovedește un drept sau o împuternicire.
B – termeni cu litera B >>>
C – termini cu litera C >>>
D
Domotică – Este o instalaţie a calculatoarelor și roboților pentru aplicații casnice.
Dușumea – Pardoseală din scânduri de lemn, fiind un element constructiv și structural. Este un planșeu cu elemente de finisaj și este formată din niște scânduri de 20-50 de mm grosime, susținute de o grindă orizontală sau de un sistem de grinzi.
E
Etrier – Armatură transversală sub formă de inel, realizată din elemente independente, utilizate la grinzi, centuri și stâlpi. Ei pot avea formă de cerc, pătrat, dreptunghi, triunghi, hexagon sau orice altă formă, însă cel mai eficienți sunt cei sub formă de cerc.
Europrofil U – Profil de oțel cu secțiunea sub formă de U, utilizat în construcții și executat dimensional conform Normelor Europene (EN). Sunt mai multe tipuri de Europrofile U.
F
Fasonare – Se referă la fasonarea barelor de armătură. Acest lucru constă în îndoirea barelor de oțel care compun armarea betonului. Etrierii sunt fasonați cel mai des. Fasonarea se poate face manual cu ajutorul unor unelte simple sau mecanizat cu ajutorul unei mașini de fasonat.
G
Gabion – Coș fabricat din sârbă sau bare rezistene la coroziune, umplut cu material mineral granular, utilizat în lucrări de departajare sau stabilizare a solului.
Galvanizare – Acoperire a unei piese din oțel cu un strat de zinc. Acest lucru se poate realiza prin electroliză. Scopul este de a mări rezistența la oxidare și coroziune. Galvanizarea se potrivește la piesele subțiri și lungi precum tablele. În imaginea de mai jos avem o tablă profilată acoperită cu un strat subțire de zinc în urma procesului electro-chimic. Grosimea zincului depus este de regulă 10 to 12 µm.
Garnitură – Accesoriul unei rețele de fluide, utilizată cu scopul de a ajuta la etanșarea circuitului. Garniturile se utilizează la instalațiile de apă și gaz, iar ele sunt confecționate din diferite materiale pentru a putea presiunii și temperaturii de lucru a rețelei, dar și eventualelor atacuri chimice de pe instalație sau din exteriorul ei. Cele mai frecvente garnituri sunt cele din cauciuc, utilizate la instalațiile de apă potabilă sau etanșarea alimentelor, și cele din clingherit, utilizate la instalațiile de gaze și de aer comprimat. Un pic mai jos avem niște garnituri pentru borcane.
Glaf – Element de construcție din lemn, marmură, granit, plastic, metal sau din beton, folosit la căptușirea părții inferioare, interioare sau exteriorare, a golului unei ferestre. Scopul glafului este protejarea locului de intersecție a peretelui cu partea inferioară a ferestrei.
Glet – Pastă din ipsos aplicată pe pereți și tavane cu scopul de a completa și acoperi tencuiala.
Grindă – Este un element al structurii de rezistență dintr-o construcție. Ea are o lungime mare în raport cu lățimea sau înălțimea și are rolul de a rigidiza, fără a crește prea mult greutatea construcției. Se reușește această rigidizare prin amplasarea ei lângă un element flexibil sau altfel subdimensionat. O grindă reușește să-ți atingă scopul dacă este încărcată pe cea mai îngustă muchie.
Grindă cu zăbrele – Membru structural foarte economic, format dintr-o coardă superioară și una inferioară conectate printr-un element intermediar îndoit în diferite forme. Rezultă eforturi de încovoiere foarte mici în bare și cu un consum mic de material. Sunt recomandate la deschideri mari și poduri. Pot fi construite din metale, lemn și beton armat.
H
Hală – Clădire cu amprentă lungă și îngustă, cu multiple întrebuințări în comerț și industrie. De cele mai multe ori acestă clădire este amenajată ca piață acoperită, atelier în fabrici, sala pentru manifestatii sportive, culturale, expoziții, spațiu de depozitare, etc.
I
Ignifug – Material care a dobândit proprietatea de a nu arde în urma unui tratament termic sau chimic. Faptul că este ignifug nu înseamnă că nu se va deteriora atunci când este supus la temperaturi mai.
Î
Învelitoare – Stratul de material hidroizolant care asigură protecția parții superioare a clădirilor împotriva apelor meteorice precum ploaia sau zapada. Învelitoarea poate fi orizontală sub formă de terasă sau înclinată sub formă ca acoperiș în pantă.
J
Jgheab – Conductă sau canal, deschis în partea superioară. Jgheabul se utilizează la acoperișuri pentru preluarea apei de pe anvalopă și transportul ei pe orizontală spre burlan. Cel mai des vom vedea jgheaburi din metal sau din plastic, însă întrecut se confecționau din beton, ceramică, lemn sau chiar lut.
K
Kelvin – Unitate de măsură în sistem internațional pentru temperatură.
L
Luminator – Panou translucid sau transparent care înlocuiește o porțiune dintr-un perete, dintr-un plafon sau din învelitoarea unui acoperiș în scopul asigurării iluminării naturale a unei încăperi. Luminatoarele pot fi şi pentru a ceda lumină dintr-o cameră în alta, nu doar din exteriorul locuinţei în spre interior. De obicei, luminatorul este amplasat în peretele sau deasupra ușii dintre o camera și un hol fără fereastră.
LEA – Linie electrică aeriană. Se referă la un stâlp confecționat din beton, oțel sau lemn care susține fire electrice destinate transportului de energie. Ea poate fi de joasă tensiune (0-1000V), medie tensiune (1001-110000 Volți) sau de înaltă tensiune (peste 110000 de Volți).
LES – Linie electrică subterană. Unele linii sunt îngropate direct în sol. Similar cu imaginea de mai jos, iar altele sunt poziționate atent în cadrul unor tunele circulabile. Cu cât tensiunea liniei electrice crește, cu atât se acordă mai multă grijă la îngroparea lor. Ele sunt izolate cu polietilenă reticulară, hârtie dielectrică sau gaz. Am menționat izolațiile în ordine crescătoare a tensiunilor.
Lucarnă – O fereastră mică, amenajată în acoperișul cu pantă mare al unei construcții, în scopul luminării și aerisirii podului sau a încăperilor aflate la nivelul podului.
M – termeni cu litera M >>>
N
Nisip – Material granular de natura minerală, cu mărimea bobului de cel mult 7 mm diametru, utilizat ca agregat în compoziția mortarelor și a betoanelor. Nisipul poate avea și numeroase alte utilizări în construcții.
O
Oblon – Dispozitiv format din panouri mobile din lemn sau metal, cu care se asigura protecția ferestrelor și a interiorului împotriva luminii în exces și împotriva pătrunderilor nedorite.
Oțel – Aliaj din fier și carbon în care carbonul se afla în proporție mai mică de 1,7 %. Oțelurile mai pot conține cantități mici de alte substanțe folosite pentru a le influența unele proprietăți precum duritate, elasticitate, stabilitate la acțiunea agenților chimici etc.
P – termeni cu litera P >>>
S
Sablare – Este un proces de curățare sau texturare prin izbirea unor suprafețe cu un material abraziv mărunt. Acest material abraziv poate fi nisip, sticlă, piatră, metal sau altele și este antrenat de un jet de apă sau de aer comprimat. De aici putem să înțelegem că sunt două feluri de sablare. Prima și cea mai folosită este cea uscată, cu aer comprimat, iar cea de-a doua este cea cu apă și se numește sablare udă.
Stâlp – Stalpul este un element de rezistență, de obicei sub formă de bare verticale cu diferite forme. Stâlpul preia încărcările de la elementele ce se sprijina pe partea lui superioară. Împreună cu greutatea lui propie, transmite aceste încărcări în elementele de rezistență pe care se sprijină. Aria secțiunii transversale este mică comparativ cu înaltimea. Considerând un stâlp cu secțiune pătrată, avem un raport uzual de 1:10 între latura secțiunii și înălțimea utilă a stâlpului. Stâlpii pot fi construiți din beton, oțel, lemn, cărămidă, piatră, plastic and orice amenstem de material suficient de rigid, durabil și de rezistent pentru forța aplicată.
Ș
Șanț (1) – Locul unde cad muncitorii în construcții, la câteva ore după terminarea turei.
Șant (2) – Săpătură manuală sau mecanizată în sol, cu scopul îngropării unui element de infrastructură precum un tub, cablu sau țeavă.
V
Viaduct – Este un pod, de obicei care servește calei ferate, construit peste o vale abruptă. De regulă, sub viaduct nu se află un râu, o cale ferată, o autostradă, dar nu ar fi practic sau posibil să se construiască pe sol un drum sau o cale ferată din cauza terenului. Dacă sub acest viaduct am avea un râu, alte elemente de infrastructură sau comunicații de transport, atunci el ar fi un pod.
Z
Zidărie confinată – Zidărie prevăzută cu elemente restrictive de confinare din beton armat. Aceste elemente pot fi stâlpi sau centuri. Întâi este instalată armătura, apoi este construit peretele de zidărie și abia apoi se toarnă betonul în spațiul special creat în zidărie. Acest tip constructiv ajută financiar pentru că nu mai este nevoie de cofraje speciale pentru stâlpi și centuri. Totodată reprezintă cea mai bună alipire a betonului de zidul de cărămidă.
Zincare termică – Proces termic prin care piesele de oțel sunt acoperite printr-un strat gros de zinc. Acest proces este termic, nu electrochimic și este diferit de galvanizare. Procesul presupune curățarea, spălarea și degresarea piesei, urmată de scufundarea ei într-o baie de zinc lichid la temperaturi de aproximativ 320 – 390°C. Din cauza temperaturilor așa de mari, piesa de oțel ce urmează să fie protejată cu zinc se poate distorsiona geometric într-o oarecare măsură. Grosimea zincului depus este de regulă 80 to 250 µm. Sunt create cristale de zinc pe suprafața oțelului.