Această pagină conține termenii cu litera P. Pe măsură ce introduc noi termeni, această pagină va fi mai dezvoltată și cu mai multe exemplificări vizuale.
[adinserter block=”3″]
Panouri sandvici – Pereți formați din două suprafețe de lemn, beton sau oțel cu un fel de termoizoție sau material mai moale între ele. Cele mai utilizate panouri sandvici sunt cele care termoizolează halele metalice.
Panou electric – Cutie de plastic sau metal, populată cu siguranțe electrice, disjunctoare, tijă de împământare și alte echipamente de protecție, limitare, semnalizare și contorizare. De regulă, panoul electric se pune între cablul electric de branșament și cablurile electrice din locuință sau clădire. O clădire poate avea unul sau mai multe panouri electrice.
Pardoseală – Învelișul orizontal așezat pe planșeul unei încăperi sau al unui spațiu pe care se circulă.
Planșeu – Element structural al unei clădiri, construit din lemn, beton armat, cărămidă, oțel sau o combinație de materiale, care formează un suport orizontal pentru pardoseală sau acoperișul orizontal plat. Într-o clădire multietajată, planșeul etajului superior, devine tavan pentru cel inferior.
Peleți – Bucăți mici și oarecum cilindrice de material, utilizați pentru a utiliza un material sau un combustibil într-o formă măruntă standard. Este necesar specificarea tipului de peleți, precum peleți de lemn sau peleți de plastic. În imaginea de mai jos avem două tipuri de peleți de plastic cu două culori diferite.
Puterea electrică – Este o mărime electrică care indică cantitatea de transfer a energiei electrice într-un circuit electric şi se măsoară în waţi (W).
[adinserter block=”3″]
PTA – Post de transformare aerian – Sunt cele mai ieftine instalații de transformare și sunt foarte întâlnite în zone rurale sau subdezvoltate. Presupune amplasarea unui transformator de medie tensiune pe unul sau doi stâlpi. Există o limită de greutate pentru transformator, iar de regulă acestea pot avea puteri de 400 KVA sau mai mici.
PTAB – Post de transformare în anvelopă de beton. Sunt o soluție destul de scumpă. Anveloparea de beton nu înseamnă doar o cutie. Ea mai are și alte elemente electrice înăuntru. Important este că oferă o segregare între accesul la partea de medie tensiune și cea de joasă tensiune. Aceste anvelopări sunt create special pentru tipul de transformator, însă de regulă vom găsi transformatoare peste 400 KVA.
PTAM – Post de transformare în anvelopă metalică. Acest tip de anvelopare nu prea se mai folosește, dar obișnuiau să fie excelente.
[adinserter block=”3″]
PTS – Post de transformare subteran. Sunt cele mai scumpe soluții de transformare, dar sunt și cele mai durabile. Sunt construite din beton prefabricat și protejează transformatorul de mediul exterior. În același timp reduce riscurile de răspândire a incendiului când un transformator este cuprins de flăcări. Durata de exploatare a unui post de transformare subteran este de aproximativ 80 de ani.
Puffer – (am făcut puffer din buffer) Rezervor de acumulare agent termic izolat. Vasul este construit din oțel carbon sau oțel inoxidabil și conține două sau mai multe serpentine de transfer termic. Puferele se folosesc împreună cu centralele termice. Capacitățile pufferelor rezidențiale variază între 50 de litri și 5000 de litri.