Aparent, diferenţa între betonul armat prefabricat şi cel monolit este că unul se toarnă pe şantier, iar celalalt vine ca un produs gata să fie montat. Lucrurile nu stau chiar așa, de aceea trebuie să discutăm un pic despre diferența între betonul monolit și cel prefabricat. De cele mai multe ori se pierd informaţii elementare despre modul lor de întrebuinţare care duc la multă confuzie şi chiar la întrebuinţarea lor în mod invers.
[adinserter block=”3″]
Vreau să vă prezint nişte avantaje şi dezavantaje în funcţie de unele situaţii, chiar dacă utilizarea prefabricatelor de beton se foloseşte mai puţin în context rezidenţial. Articolul este destul de superficial pentru că presupun că nu se cunoaște așa de multe lucruri despre fiecare tip de beton în parte. Când utilizăm cuvinte precum monolit sau prefabricat, o facem fără să înțelegem prea bine ce înseamnă. Dar voi explica în alte articole catalogări și diferențieri mai profunde.
Avantajele utilizării betonului monolit
Principalele avantaje ale betonului monolit vin în contextul că el poate compune structuri mai rigide. Cel puțin comparativ cu structurile din elemente prefabricate. Cuvântul cheie într-o structură de beton armat este rigiditatea structurii de rezistenţă. Această rigiditate este foarte bine atinsă cu o turnarea monolit din beton armat. Într-o clădire de locuit, fie ea multietajată sau doar o casă cu parter, se urmăreşte o mişcare cât mai mică a structurii pentru un potenţial cât mai mic de deteriorare a finisajelor și instalațiilor.
[adinserter block=”3″]
Pe de altă parte, la o autostradă nu ne interesează acest lucru. De fapt, flexibilitatea şi modulaţia structurii este văzut ca un avantaj. În timpul cutremurelor se doreşte un dans al prefabricarelor de beton. Totodată, infrastructura poate fi uşor întreţinută prin schimbarea elementelor afectate şi nimic mai mult. Betonul monolit îşi are şi el rostul, mai ales în situaţiile unde se urmăreşte turnări mari. Am menționa cazuri precum pardoseli industriale, elemente masive la autostrăzi sau clădiri multi etajate, rezervoare de apă unde se urmăreşte etaşeitatea betonului, etc.
Limitarea prefabricatelor apare la mărimea lor pentru că infrastructura rutieră nu permite transportul prefabricatelor mai grele de 20-22 de tone. Prin intermediul remorcilor tip gondolă sau a remorcilor speciale se pot transporta elemente prefabricate din beton ceva mai mari. Însă avantajul financiar dispare, apelându-se la astfel de soluţii atunci când beton monolit chiar nu se poate utiliza. În articolul Câteva noțiuni generale despre betonul armat am scris despre betonul armat turnat.
Avantajele utilizării betonului prefabricat
Calitatea betonului turnat în fabrică este întotdeauna superior celui turnat pe şantier. Asta-i clar și este indiferent de echipa care îl toarnă, de condiţiile de lucru sau de pregărirea în prealabil. Costul final de producţie al betonului prefabricat este mai mic decât a celui monolit. Motivul este timpul scurt de execuţie şi de montaj al elementelor, greutatea mai redusă a structurii prin micşorarea elementelor structurale şi lipsa achiziţionării sau închirierii cofrajelor. La calcul se adaugă pretensionarea armăturii și posibilitatea utilizării unei armături foarte performate tip toroane.
[adinserter block=”3″]
În seria de articole 1n-cu3and – Tehnologia de fabricare a elementelor de beton armat precomprimat și pretensionat am să vă explic cum să construiți elemente de beton prefabricat cu o calitate excepțională. Chiar şi mentenanţa structurilor de beton prefabricat este mai ieftină şi mai simplă decât a celor din beton monolit. Cu toate astea, pentru şantierele mici, nu prea are rost să se pună la punct o logistică eficientă şi un control al calităţii pentru a duce la bun sfârşit proiectul.
Pentru proiectele mari precum clădiri guvernamentale, stadioane, mall-uri, diguri, autostrăzi, este esenţială utilizarea prefabricatelor din beton armat. Durabilitatea elementelor de beton armat în condiții de expunere la mediul înconjurător este de 100 de ani. În condițiile în care aceleași elemente din beton monolit ar fi de 50 de ani. Asta dacă ai noroc. Casele unifamiliale nu se pot construi cu prefabricate de beton din cauza costurilor mari de ridicare a prefabricatelor în loc. Mă bate gândul să scriu o serie care să vă arate cum să evitați acest inconvenient.
Elemente de beton prefabricat cu scop ornamental
Elementele de beton prefabricat nu trebui să fie neapărat structurale. Ele au marele avantaj că pot lua orice formă. Uneori aceste forme pot fi arhitecturale, mici, decorative sau ornamentale. Prefabricatele pot lua forma unei statui, al unui lampadar de tavan, al unei coloane totemice, etc. Nu cred că există limită la ce ai putea să faci cu beton, iar unele forme pot fi fabricate pe masa din bucătărie. În articolul 1n-cu3and – Obiecte decorative fabricate din beton voi arăta cam ce se poate construi cu beton.
[adinserter block=”3″]
Este nevoie de o înțelegere profundă a felului în care se poate exploata betonul. Aceste elemente decorative pot fi fabricate la un standard foarte ridicat. Ele pot avea o durată de viață mult mai îndelungată decât restul structurii dacă sunt construite corect. Peste o anumită greutate a turnării, este nevoie de o masă vibratoare. Această masă nu este ieftină şi deja ajungem să investim serios în echipamente. Unele mese de vibrat beton se construiesc pe arcuri şi cu o forţă manuală se încearcă vibrarea lor. Rezultatele sunt deseori de o calitate variabilă, însă cu multă perseverenţă şi exerciţiu se pot stăpânii tehnici care duc spre reuşită.
Dacă se pun la punct nişte tehnici şi cunoştinţe despre cum funcţionează betonul şi ce se poate fabrica cu el. Spuneam mai devreme că masa vibratoare ele utilă la prefabricatele mai mari precum spalierii de viță de fie, panourile de gard, stâlpii de beton de gard, pietre funerare, etc. Toate acestea au și funcții structurale, însă aspectul decorativ este și el important. Pentru elemente mari decorative precum statuile, coloanele, sculpturile de perete, etc., vibrarea se face cumva într-un fel diferit.
Situaţii în care putem folosi ambele tipuri de betoane
Un dezavantaj financiar major al betonului monolit este faptul că are nevoie de formele în care urmează să fie format. Aceste forme de numesc cofraje şi pot costa de mai multe ori decât betonul în sine. Din cauza densităţii mari ale betoanelor, aceste forme sunt neapărat făcute din materiale destul de masive şi de rigide. Motivul este că se urmărește ca un cofraj să poată efori etanşeitate și stabilitate dimensională când forţele laterale acţionează asupra lor. O situaţie fericită apare atunci când putem să folosim elemente de beton prefabricat sub formă de bolțari.
[adinserter block=”3″]
În articolul 1n-cu3and – Cum se fabrică bolțarii de beton de calitate? voi explica cum să fabricați genul acesta de prefabricate de beton. Ei sunt vibrați, dar nu sunt armați. Practic acest zid de bolţari acţionează ca o suprafaţă foarte bine finisată, dacă sunt bolţari de calitate. El este și un cofraj pierdut, dar servește și ca un suport pentru suspendarea instalaţiilor sau a inserţiilor în beton. În imaginea de mai sus avem o astfel de construcţie care foloseşte în partea de jos un zid din prefabricate de beton.
Continuarea este făcută pe structură uşoară. Genul acesta de alegere a materialelor se poartă la spaţiile industriale sau de producţie. Acolo se urmăreşte existenţa unui perete solid pentru ancorarea bancurilor de lucru şi fixarea instalaţiilor. Mai sus se urmăreşte o structură uşoară, cu o bună izolaţie termică. În partea de jos a peretelui putem observa urmările unui lipse de hidroizolare a fundaţiei. Acești boltari de beton sunt foarte poroși și trebuie protejați. Din cauza texturii, ei permit o aderență foarte mare.
Felul în care se întărește betonul la cele două tipuri de elemente
Vreau să mai punctez o ultimă diferență între cele două tipuri de betoane. Pe lângă faptul că betonul pe care îl putem obține într-o fabrică este superior celui livrat cu cifa și extrem de superior celui amestecat pe șantier cu malaxorul, mai avem o diferență. Mesele vibratoare care compactează betonul sunt și încălzite. De fapt, se utilizează o hidratare cu abur la presiune atmosferică sau la presiune înaltă care favorizează hidratarea mai bună a betonului în procesul de întărire. Totodată oferă betonului o rezistență inițială mare care te lasă să scoți prefabricatul din cofrag fără să-și piardă forma.
[adinserter block=”3″]
El putând să fie pus jos pe sol pentru cealaltă perioadă de întărire a elementului. Tehinici de genul duc la o productivitate mare, la prețuri mici de producție și la o profitabilitate mare. Calitatea cofrajului, calitatea betonului, tehnicile avansate de vibrare a betonului și de pretensionare a armăturii duc la diferențele majore de durabilitate și de performanță între elementele prefabricate și cele turnate. Diferența este mare, dar mai sunt și unele pericole. Pericolele sunt concretizate prin produsele false vândute pe piață.
Mă refer la produsele precum garduri prefabricate, stâlpi, inele de fântâni și alte elemente structurale care sunt făcute în curte. Acelea nu sunt elemente prefabricate și de aceea se distrug după doar câțiva ani de la montaj. Un elemente de beton prefabricat de calitate are o duritate și o compactare perfectă. În Europa sunt până în 50 de companii de beton care produc elemente de beton armat prefabricat de calitate. Producători de prefabricate proaste sunt mulți. Sunt câteva sute doar în România.
Ce parere aveti de gardurile prefabricate ? rezista in timp merita cumparate?
Nu, da și nu. Gardurile din beton prefabricat sunt scumpe comparativ cu ce oferă. Problema este că pe piață au tot apărut firme care fac ”prefabricate de beton”. Acele prefabricate au o calitate foarte proastă și au probleme cu înghețul și cu umiditatea. Un gard din prefabricate de beton care nu îți transforma curtea într-o scenă a unei închisori este scump. Singurele care nu au un caracter așa de industrial/comunist sunt cele care imită roca.
https://www.constructosu.eu/wp-content/uploads/2019/05/gard-prefabricat-din-beton-armat.jpg
Salut. Intentionez sa construiesc o casa din placi preturnate. M.ar interesa daca ai materiale tehnice despre acest tip de constructie care descriu partea de imbinari. Ca turnatul e usor de realizst, insa problema este rigidizarea lor intre ele. Si sunt interesat de metoda ta de a ridica placile. Casa va avea un singur nivel.
Salut Florin. Planuiesc sa scriu o serie despre case din beton prefabricat. Însă nu este o prioritate și probabil că va mai dura ceva. Am făcut ceva desene, dar publicarea seriei va fi dupa cea cu care vă învăț să sudați. Seriile mele au o ordine. Ele fac parte dintr-o poveste cu sens. Dacă încă nu și să sudezi, atunci nu are rost să vorbesc despre îmbinările prefabricatelor de beton armat. Cât despre casa cu un singur nivel, nu prea are rost să faci casă din prefabricate. Ai nevoie de DS, parter și mansardă, măcar. De ce nu cumperi niște garaje prefabricate gata făcute? Sunt producători care fac genul acesta de prefabricate. Le vor produce ceva mai bine ca tine și poți discuta cu ei și unele dimensiuni mai speciale.