Termenul de panou solar este unul destul de larg. Panourile solare sunt de mai multe tipuri și clasificări. Unele dintre ele produc electricitate sub formă de curent continuu, iar altele produc doar căldură sub forma apei calde. Aș vrea să discutăm despre cele care produc curent electric. Ele se numesc panouri solare fotovoltaice. Sunt fel de fel de discuţii despre care tip de panou fotovoltaic este mai bun pentru o anumită zonă sau o anumită aplicație.
În încercarea de a face puţină lumină în multitudinea de informaţii de pe internet vreau să vă spun că sunt două tipuri principale utilizare în mica producție de energie regenerabilă. Acestea sunt panourile monocristaline și cele policristalice. Vom discuta despre fiecare în parte și vom vedea avantaje și dezavantaje. Însă pe viitor v-aș recomanda să vă uitați și la alte tipuri de panouri solare. Este o industrie în care produsele au o evoluție foarte accelerată.
Panourile fotovoltaice monocristaline
Panourile fotovoltaice monocristaline sunt un pic mai scumpe decât cele policristaline, însă sunt mai eficiente pe metru pătrat de panoul. Această informație ar putea fi importantă pentru ca acoperişul tău are o arie finită și toți dorim să obținem o productivitate mai mare pentru o investiție mai mică. Un alt avantaj ale panourilor monocristaline este că se fac de puteri mai mari decât cele policristaline, de obicei au o putere cu 10-15% mai mare. În costul sistemului solar intră o grămadă de cabluri şi de accesorii care te vor costa bani.
Dacă ai panouri mai mari care necesită mai puţine cabluri şi conexiuni, atunci acest lucru poate să fie un avantaj de preţ faţă de cele policristaline. În momentul în care eu scriu acest articol, preţurile panourilor monocristaline par să aibă un preţ între 4,5 lei şi 10,5 lei pe Watt. Tot legat de preţ, vreau să fac precizarea că panourile monocristaline de 250 de W au cel mai pic preţ pe Watt. Sunt unii producători care fac panouri maximizate. Adică le fac cât se poate de puternice pentru un singur panou.
Uneori prețul ajunge să fie mare pe Watt instalat și ar fi bine să căutăm varianta optimă. Ne-ar interesa un astfel de panou foarte performant pentru un yacht sau o caravana mobilă cu aripi extensibile de panouri solare ușoare și performante. Dar aceste tipuri de panouri extra performante se justifică mai puțin când le montăm pe acoperișul casei. Degradarea performanţei panourilor fotovoltaice monocristaline este de 0,45% pe an sau 4,5% pe deceniu, doar un pic mai mică decât a celor policristaline.
Panourile fotovoltaice policristaline
Acest tip de panouri sunt un pic mai ieftine decât cele monocristaline şi au puteri maxime ceva mai mici. Preţurile panourilor policristaline variază, la momentul în care articolul a fost scris, între 4 RON şi 5,5 RON, însă pentru panourile de 250W, preţul este aproximativ la fel ca a celor monocristaline. Panourile fotovoltaice policristaline sunt mai ineficiente decât cele monocristaline. Acest lucru înseamnă că nu produc la fel pe metru pătrat de panou. Policristalinele au o rezistenţă mai mică la căldură.
Cu alte cuvinte se vor degrada mai repede atunci când sunt supraîncălzite în comparaţie cu cele monocristaline. Degradarea performanţei panourilor fotovoltaice policristaline este de 0,61% pe an sau 6,1% pe deceniu, adică doar un pic mai mare decât a celor monocristaline. La noi în țară nu există deșert. Deși probabilitatea ca panourile solare să se încingă enorm de tare este mai mică, dar este posibil. Mai ales pentru cei care locuiesc în Câmpia Bărăganului sau în Podișul Dobrogei.
Avantajul panourilor solare fotovoltaice policristalice este că sunt mai puțin pretențioase. Mai jos vom discuta despre tipurile de lumină. Altfel spus lumina poate să ajungă pe panoul solar direct sau indirect, iar cele policristalice sunt un pic mai puțin pretențioase când lumina nu este directă și puternică. Știți că vă spuneam mai sus că ele se încing mai mult decât cele monocristaline. Acest lucru poate fi un avantaj real când vine vorba de perioada de iarnă pentru că zăpada se pe panouri se topește mai repede.
Tipuri de lumină din perspectiva producătoare de energie
Vreau să facem diferenţa între lumină directă, lumină difuză şi lumina reflectată, pentru că este important să înţelegem ce tip de panou răspunde la ce tip de lumină. Lumina directă este atunci când raza de lumină vine de la soare şi loveşte în plin panoul solar. În acest caz, eficienţa este maximă, iar alegerea evidentă pentru astfel de radiaţie solară este panoul fotovoltaic monocristalin. Avem lumină difuză când lumina soarelui se loveşte de ceaţă, nori, praf şi alte impurităţi din atmosferă. Lumina nu mai ajunge direct pe panou, însă nici întuneric nu se face.
Panoul primeşte ceva radiaţie solară. În situaţia asta tot panoul fotovoltaic monocristalin este cea mai bună alegere pentru că tipul ăsta este cel mai eficient. Lumina difuză este o lumină concentrată care a fost cumva distribuită de materialul prin care trece, gândiţi-vă la o fereastră aburită care împraştie lumina şi distorsionează felul în care lumina ar fi arătat dacă fereastra ar fi lipsit. În ultimul rând, avem lumina reflectată care înseamnă că panoul solar nu mai este lovit direct de razele solare ci radiaţia solară este reflectată de pe anumite suprafeţe.
Cu cât suprafeţele sunt mai albe cu atât sunt mai reflective. Iar în acest caz, panourilor fotovoltaice policristaline, sunt mai eficiente decât cele monocristaline. Toate astea au legătură cu răspunsul spectral al celulelor fotovoltaice. Monocristalinele văd mai bine un tip de radiaţie solară pe care o pierdem atunci când lumina soarelui nu mai loveşte în linie dreaptă celula producătoare de curent electric. În imaginea de mai sus avem lumina, dar panourile solare nu vor mai funcționa. Odată pentru că sunt acoperite de zăpadă, iar în al doilea rând pentru că lumina devine prea slabă.
Performanţa sistemelor solare fotovoltaice
Dacă doriţi să construiţi un sistem solar cu o putere instalată mai mare de 5 kW ar fi bine să consultaţi un inginer. Atenţie, inginer, nu vânzător, şi să nu vă bazaţi pe ce spun vânzătorii sau foile de prezentare de produse. Unor vânzători le place să vândă vise care ajung să dezamăgească. Însă, dacă sistemul este bine construit şi calculat, energia solară poate să vă bucure din punct de vedere financiar şi funcţional. Spun asta pentru că nu vor mai exista facturi de energie electrică, statul la coadă pentru plata facturilor, dispar surprizele cu facturile mărite, etc.
Nu trebuie să mai plăteşti taxe radio şi tot felul de taxe inventate pe zi ce trece. Un număr de beneficiari de sisteme solare sunt nemultumiţi de producţia sistemelor lor din două motive. Primul ar fi că nu pot stoca destulă energie în bancurile de baterii pentru a avea ce consuma pe timp de noapte, când pentru o locuinţă noaptea consumul energetic este mai mare. Al doilea este faptul că iarna nu ajunge energia produsă de panouri. Motivul este că sistemul a fost dimensionat pentru vară. Iarna producţia va fi 30%, sau mai mică, din puterea total instalată, cel puțin.
În concluzie, dacă folosim destule panouri fotovoltaice şi un banc de baterii suficient de bine dimensionat la instalaţia şi nevoile consumatorului, atunci nevoile energetice vor fi împlinite cu success de sistemul solar fotovoltaic. Sunt și sisteme prost dimensionate. Am spus că pe timp de iarnă, lumina soarelui are o intensitate mai mică. Sunt situaţii în care panourile sunt total acoperite de zăpadă, iar în acest caz s-a cam terminat cu energia electrică de la panouri. În continuare acestui articol vă recomand să citiți Soluții energetice pentru situații off-grid.
Buna ziua! Pentru un parc fotovoltaic cu suprafata de aproximativ 15000 de metri ce tip de panou solar e recomandat? Monocristalin sau policristalin?
Salut Marius. Parcurile fotovoltaice sunt o instalație tehnică complexă și costisitoare. Este nevoie de un inginer specializat pentru a face o analiză a terenului pe care urmează să fie amplasată instalația. În mod normal se utilizează panouri monocristaline pentru că sunt mai eficiente pe metru pătrat, însă sunt și mai scumpe. Este nevoie de o analiză foarte eficienta cand faci aceasta investitie, nu doar la nivel de panou.
Bună ziua. O combinație de panouri monocristaline și policristaline, ar mari randamentul, sau ar fi doar o varză mult mai scumpă!?
Panourile monocristaline sunt mai productive, dar și mai scumpe. Cele policristaline sunt mai puțin productive, dar mai puțin sensibile la umbriri parțiale.
Fii, te rog, mai explicit! Ce înseamnă “cele fotovoltaice încarcă și pe timp noros”? Mulțumesc.
Panourile solare, alea care încălzesc apa caldă, au nevoie de raze solare directe pentru a produce apă caldă. Cele fotovoltaice, au nevoie de fotoni, ca să producă volți. De aia le spune FotoVoltaice. Ele vor produce energie electrică, chiar și atunci când nu sunt lovite direct de razele solare. Evident că vor produce mai puțină energie, dar vor produce, atât timp cât e zi. Ele nu vor produce când sunt acoperite de ceva, precum frunze, zăpadă, praf gros sau diferite ambalaje de hârtie, duse acolo de vânt.