O situație interesantă ar fi să dau un pic timpul înapoi și să discutăm despre materialele din care se poate construi o hală. Menționez timpul dat înapoi pentru că în momentul de față, oțelul pare să fie alegerea evidentă, chiar dacă lucrurile nu au stat întotdeauna așa. Predecesorul halei industriale era hambarul agricol. Avea cam aceleași atribuții, dar o destinație mult mai generală. Construcția unei hale din lemn nu este ceva ieșit din comun, însă are multe limitări practice. Un pic mai jos vom vedea de ce spun asta.
Voi prezenta trei materiale de construcții. Ele sunt lemnul, oțelul și betonul armat prefabricat. Nu orice lemn, nu orice oțel și nu orice beton armat prefabricat se poate utiliza la construcția structurilor industriale. Mai ales a unei structuri cu deschideri așa de mari ca cele ale unei hale. De aceea vă voi explica și caracteristicile tehnice alea acestor materiale. Hambarul agricol era construit din lemn. Așa că voi începe cu lemnul și voi termina cu betonul armat prefabricat.
Hale și hambare construite din lemn
Explicam altă dată despre limitările deschiderilor la o hală industrială construită din lemn, și spuneam că ele apar destul de târziu. Asta înseamnă că se pot practica niște deschideri destul de mari. În imaginea de mai jos avem o fostă hală agricolă care a fost transformată într-un salon de nunți și petreceri. Am ținut să vă arăt această imagine pentru că are aproape același sistem constructiv ca o hală metalică de dimensiuni mici. Singura diferență apare la pereți. Fermele din lemn sunt sprijinite mai des pe pereți, nu pe stâlpi.
Eu nu recomand să construiți hale de depozitare sau industriale din lemn pentru că au multe dezavantaje. Printre aceste dezavantaje se numără vulnerabilitatea la incendiu, prețul materialului, lipsa de forță de muncă specializată, greutatea, lipsa de flexibilitate, vulnerabilitatea la putrefacție și atacul insectelor, etc. În unele părți ale țării aș putea adăuga și lipsa de disponibilitate ale acestui material, adică trebuie adus din altă parte, la fel ca oțelul sau betonul armat prefabricat.
Dacă construcția urmează să fie ridicată într-o zonă unde lemnul este din belșug, sau într-o zona unde sunt mulți tâmplari specializați în construcții de lemn, dispuși să lucreze pentru un preț destul de jos, atunci lemnul este soluția. Construcția halelor din lemn necesită puține materiale și consumabile importate, iar prețul pe metru pătrat poate fi extraordinat de mic într-o astfel de zonă. Dacă ai un gater propriu și-ți poți debita proprii bușteni, atunci lemnul este o alegere evidentă, chiar și pentru cele cu deschideri mai generoase.
Hale și ateliere construite din oțel structural
Halele metalice sunt de fapt hale din oțel structural. De regulă S235 și până la S460. Ele au cea mai mare aplicabilitate și flexibilitate. Sunt chiar mai durabile ca halele din beton armat prefabricat. Deseori apare impresia că ar trebui să începem clasificarea materialelor constructive cu lemn, apoi să trecem la oțel și să termină cu betonul armat prefabricat. Eu aș sări peste lemn dacă condițiile de mai sus nu sunt împlinite și m-aș opri direct la oțel.
Dezavantajele halelor confecționate din oțel este că își pierd avantajul economic la construcțiile peste 5000 de metri pătrați, uneori chiar mai devreme. Această afirmație este oarecum între ghilimele. Spun asta pentru că depinde de locație, de forma halei și de aplicație. Dacă construiești o clădire pentru un șantier naval cu o formă specială, atunci tot oțelul poate fi cea mai economică soluție, chiar dacă are zeci de mii de metri pătrați. Însă pentru halele standard, ne putem îndrepta spre halele construite dintr-un amestec de beton armat prefabricat și oțel.
Avantajele halelor metalice este că pot fi construite repede și ieftin, dacă știi ce faci. Pentru un profesionist bine educat, construcția unei hale din oțel de 300 mp, va însemna un proiect de 4-6 luni. Fără să fie nevoie de unelte sau condiții de fabricație prea scumpe. La toate celelalte opțiuni ne vom confrunta cu programări, factori de producție scumpi, materiale perimabile care au nevoie de grijă și de condiții speciale, etc. Cea mai simplă și mai rapidă versiune pentru o afacere la început este hala metalică.
Hale industriale construite dintr-un amestec de beton și oțel structural
O idee foarte bună este să combinăm unele avantaje ale clădirilor din beton armat cu flexibilitatea și costul scăzut al structurilor din oțel. În imaginea de mai jos putem observa că hala are stâlpi de beton armat prefabricat și ferme construite din oțel. Astfel obținem niște deschideri foarte mari la un preț mai scăzut decât o clădire cu ferme din prefabricate de beton armat. În plus, clădirea este mai ușoară. În general se utilizează acestă tehnică atunci când avem o clădire ce necesită stâlpi cu rezistență la impact, o clădire mai rigidă sau în cazuri în care avem un pod rulant foarte greu.
Stâlpii de oțel sunt destul de „flexibili”, adică vibrează și flambează la încărcări mari și foarte mari. Atunci când aveți nevoie de încărcări mari ale unor grinzi rulante, stâlpii din beton armat sunt mult mai avantajoși. Pe de altă parte, grinzile sau fermele din beton armat prefabricat nu se pot suda sau conecta pe șantier. O grindă din beton prefabricat trebuie construită în fabrică și transportată pe șantier. Acest transport are limite, iar uneori apar chiar imposibilități tehnice sau costuri exagerate. Grinzile din oțel nu au această problemă.
Acestă combinație de materiale se utilizează la structuri mari, complexe și cu o destinație anume. Însă ea se poate utiliza și la hale industriale mai mici atunci când se doresc avantajele operaționale pe care stâlpii de beton sau fermele metalice le oferă. Nu veți vedea niciodată stâlpi de oțel cu ferme din beton armat prefabricat. Spun asta pentru că lucrurile ar fi pur și simplu pe dos, deși este posibil să găsiți stâlpi definiți de profile metalice, umpluți cu beton și apoi acoperiți cu ferme din beton armat prefabricat.
Hale construite din beton armat prefabricat
În trecut am scris articolul în care am explicat avantajele unei hale industriale construite din beton armat. Am ținut să explic de ce parcurile industriale și fabricile foarte mari sunt construite în continuare din beton armat prefabricat. Vă mai spuneam că sunt multe avantaje pe partea de incendiu și încărcare cu zăpadă și vânt, dar că sunt necesare foarte multe compromisuri și standardizări. Practic componentele din beton armat prefabricat se pot ridica doar cu macaraua și că sunt necesare elemente repetitive.
Aceste elemente repetitive nu sunt doar multe ci sunt și bine dimensionate pentru a evita transportul agabaritic. Dacă puteți pune toate informațiile și limitările cap la cap, atunci o să obțineți un spațiu industrial la un preț foarte redus. Aceste hale sunt destul de greu de compartimentat mărunt și de închiriat separat. Însă ele sunt ideale pentru activități care au nevoie de mult spațiu. De exemplu liniile lungi de producție sau depozitele interminabile de paleți.
În imaginea de mai sus avem o hală cu o suprafață liberă de un hectar sau 10.000 de metri pătrați. Imaginați-vă două stadioane de fotbal puse cap la cap. Hala nu are un pod rulant foarte greu însă are niște deschideri peste 30 de metri și stâlpii sunt încărcați cu zeci de tone când zăpada se așează pe hală. Am exemplificat o altă situație, unde un stâlp de oțel neumplut cu beton, nu poate fi utilizat economic. Această hală este momentan utilizată pentru găzduirea unei linii de producție în domeniul alimentar. Are aproximativ 200 metri lungime și 50 de metri lățime și toată acestă suprafață este neîntreruptă de stâlpi.
Alegerea materialului potrivit pentru construcția unei hale industriale
Am explicat scurt care sunt materialele principale din care se poate construi o hală. Dacă înțelegeți cu adevărat avantajele fiecărui material, logistica de pe șantier, dar și situația individuală, atunci cred că o să puteți alege în cunoștință de cauză. Nu vă faceți griji prea mari în privința durabilității construcției. Dacă sunt construite corect, adunci este posibil ca durata lor de viață să fie mai mare ca a proprietarilor, chiar și în cazul celor confecționate din lemn.
Eu personal vă recomand să vă gândiți și la alții, ca să vă puteți ajuta pe voi. Încercați să construiți hale în conformitate cu valoarea de cumpărare a celor din zonă. Dacă construiți hale prea scumpe sau prea specializate, atunci va fi destul de greu să le vindeți sau să le închiriați atunci când nu mai aveți nevoie de ele. La polul opus, dacă construiți hale prea ieftine sau de o calitate prea proastă, atunci nu prea o să vă fie de folos și nici vreo valoare sau vreo durabilitate nu o să obțineți.
Există un material potrivit pentru fiecare proiect. Aceste trei materiale sau o combinație între ele, vă vor oferi soluția dorită. Nu aș combina lemnul cu betonul, dar aș combina oțelul cu lemnul sau oțelul cu betonul. Apoi, este destul de greu să avem o hală construită doar din lemn, sau doar din oțel structural. Lemnul poate interacționa cu oțelul și oțelul cu betonul armat. Însă este foarte posibil să construim o hală doar din elemente de beton armat prefabricat.