În acest articol o să vreau să vă vorbesc despre unele aspecte ale unui atelier meşteşugăresc. Tema discuției este în raport cu epoca modernă şi cu realitatea de astăzi în ceea ce priveşte costurile și materialele de construcții. În atelier poți lucra în condiții de confort iarna când afară este un frig de crapă pietrele și vara când este foarte cald. În articolul Planificarea construcției unui atelier meșteșugăresc am vorbit despre unele etape de care merită să țineți cont și acum vă ajut să le și puneți în practică. Urmărim construcția unei structuri de la zero și inteționăm să avem un cost cât mai scăzut pentru construcție și exploatare. Consider că dacă se fac lucrurile corect, atunci spațiul creat o sa fie unul valoros și confortabil.
Materialul de construcție pentru un atelier modern
Nu cred că am să vă surprind când am să vă spun că recomand să construiți structura din oțel. Este o structură ieftină și rezistentă care se poate extinde și modifica ușor atunci când se intenționeză. Structura trebuie să aibă o fundație, iar fundația structurilor metalice este mai mică și mai ieftină pentru că sunt structuri ușoare comparativ cu cele din beton sau cărămidă. Structurile metalice nu putrezesc și nu ard ca cele din lemn, deși am o greutate aproape comparabilă. Ele pot ruginii, dar de regulă ele vin cu o protecție destul de bună pentru următorii 50 de ani. Această perioadă de timp este foarte greu de atins de o anvelopare de lemn indiferent de mentenanța și tratamentul scândurilor.
Deși prefer ca anveloparea clădirii să fie executată tot din metal, această poate fi făcută și din lemn tratat. Executatea pereților din lemn oferă o mai bună izolație termică decât o tablă de 1 mm, dar devine irelevantă când termoizolăm pereții cu material termoizolant. Sugerez să alegeți materialul termoizolant în funcție de activitatea pe care o întreprindeți în atelier. Dacă sudați în atelier veți alege alt material decât dacă confecționați produse textile. Ferestrele din acoperiș se pot executa din sticlă, dar la fel de bine se pot executa și din panouri de fibra de sticlă, policarbonat sau PVC. Poți merge pe varianta mai ieftină inițial și apoi să le schimbi.
Ce corpuri de iluminat utilizăm în atelier
Nici aici nu cred că am să vă surprind dacă vă spun că nu ar trebui să utilizați becuri. LED-urile sunt viitorul și ele pot furniza un consum energetic redus pentru că produc lumină nu căldură. O lampă LED are până la 50.000 de ore de funcționare și dacă sunt exploatate corect, atunci chiar ajungă să reziste așa de mult. Uneori aceste lămpi se strică și alteori ajung să lumineze mai puțin decât inițial. Este bine să se ia în calcul acest lucru. Încercați să creați un sistem care crează o lumină difuză, nu directă. În imaginea de mai jos avem niște lampadare mari și multe care erau utilizate la iluminatul spațiului industrial. Încercați să evitați genul asta de corpuri de iluminat. Lumina nu este transmisă în mod eficient și crează diferențe mari de iluminat între zonele atelierului.
În cazul în care racordarea este trifazată încercați să împărțiți iluminatul pe cele trei faze în așa fel încât să distribuiți consumul cât mai egal pe fiecare fază. O să discutăm despre asta un pic mai jos, dar am vrut să vă amintesc să iluminatul este un consumator pe termen lung. Iluminatul stă conectat la rețea ore în șir în timp ce o uneltă funcționează intermitent și pe termen scurt. În articolul Care este diferența între lumina difuză și cea directă? am explicat care este diferența între lumina directă și cea difuză și am și exemplificat. Dacă înțelegeți bine această diferență, atunci o să fiți capabili să creați un spațiu foarte frumos și confortabil. Un ultim lucru pe care vreau să îl menționez este că dacă utilizați sfaturile din subpunctul următor o să puteți pune iluminatul pe același circuit, fără să fie nevoie de un circuit separat.
Rețeaua electrică din atelierul meșteșugăresc
Dacă atelierul meșteșugăresc se află lângă casa în care locuiți, atunci încercați să aveți un panou electric separat pentru atelier. Din acel panou electric porniți un inel redundant trifazat protejat de o siguranță dimensionată pentru întreaga putere instalată. Din acel panou redundant coborâți cu circuite simple și protejați acel circuit cu o siguranță imediat după ieșirea din bucla redundantă. Dacă beneficiați de branșament trifazat încercați să vă echipați cu motoare trifazate atunci când este posibil. Acest lucru o să împartă ce mai bine încărcarea pe faze și o sa aveți o calitate mai bună a curentului. Consumatorii mari precum cuptoarele sau compresorul ar trebui să fie trifazate. Țineți cont de toate aceste aspecte pentru o utilizare eficientă a resurselor energetice.
Dacă urmați forma descrisă de mine în articolul de planificare o să observați că avem unde să amplasăm panourile solare fotovoltaice. Instalați un invertor trifazat și conectați-l la inelul redundant. Energia consumată va fi luată de la panourile solare si consumată în atelier. Dacă nu conectați invertorul la rețeaua trifazată, atunci panourile solare nu vor amortiza decât consumul de pe faza la care a fost conectat. În concluzie, trebuie să se încerce să se consume cât mai mult trifazat, apoi să încercați să utilizați puterea solară pentru mărirea puterii de consum și pentru reducerea facturilor. La nivelul atelierului meșteșugăresc este posibil să produceți destulă energie electrică încât să acoperiți tot ce consumați.
comments title