Primesc destule mesaje care dezbat problema financiară a unei întreprinderi. Practic întrebarea sună ceva de genul „Ce afacere să deschid în domeniul construcțiilor?”. Majoritatea conțin și fraze de genul „da’ să meargă”. Până acum am cam ignorat acest gen de mesaje pentru că nu am avut o secțiune pe site, care să strângă astfel de întrebări și răspunsuri, dar și pentru că site-ul meu nu este neapărat despre antreprenoriat și finanțarea start-up-urilor. Luați-le ca o părere personală, nu neapărat ca niște lucruri general valabile sau veșnic valabile.
[adinserter block=”3″]
Am să explic pe scurt niște idei de afaceri, care ar sta la baza unor planuri de afaceri formulate pentru firme care operează în domeniul construcțiilor și care pot fi începute cu bani puțini, sub 10.000 de euro. Fiecare dintre voi o să știți mai bine ce se potrivește pentru locația, educația, puterea de muncă și situația voastră financiară ori capacitatea de a face rost de bani de la rude, prieteni, bancă, etc. Voi explica orice idee, mai puțin despre afaceri care presupune mediul IT. IT-ul servește exteriorul, eu mă voi concentra spre interior și spre nevoile reale ale românilor.
Vânzarea și instalarea foselor septice, mai ales în mediul rural
Gospodăriile din România au WC localizat încă în fundul curții. Mai multe de jumătate din gospodăriile rurale au acea cutie mirositoare construită din lemn, în loc de baie. Cea mai bună investiție pe care un român o poate face este să-și schimbe locul în care își face nevoile, din curte, în casă. Instalarea unei fose septice va presupune și o cadă sau duș în interiorul casei lui, iar posibilitatea de a face un duș măcar o dată pe zi este o îmbunătățire semnificativă a vieții. Aceasta este o afacere de bază, indispensabilă și cu sute de mii de potențiali clienți.
[adinserter block=”3″]
Instalarea unei fose septice va deschide drumul și pentru amenajarea camerei în care urmează să fie montată chiuveta, vasul de toaletă și dușul sau cada. Prezența canalizării stradale presupune coordonare din partea autorităților, slăbirea corupției în mediul rural și cooperarea între săteni. Încerc să spun că perspectiva foselor tehnice va exista foarte mult timp de acum încolo. Corupția din mediul rural este amplă din cauza ignoranței sătenilor, a lipsei de educație și a vârstei inaintate a unora dintre săteni. De aceea, instalarea foselor septice în cazul individuale este o afacere cu viitor.
Fosele septice au nevoie de vidanjare periodică și include un serviciu periodic de mentenanță. Adică și după ce terminați de instalat fose septice în toată aria voastră de acoperire, vor fi bani de făcut din vidanjare. Aceste nevoi fiziologice vă poate aduce un venit stabil pentru o lungă perioadă de timp. În ziua de astăzi, puține afaceri mai oferă acest nivel de stabilitate, coroborat și cu simplitatea operațiunilor și marja de profit. Mediul rural este vast, există spațiu suficient pentru îngroparea fosei septice și a câmpului de drenaj.
Contrucțiile și confecțiile metalice de mici dimensiuni
România este o țară cu o populație destul de bătrână. Cum nu prea există o generație care să o înlocuiască, vor apărea tot felul de nevoi pentru a îi ajuta pe cei de vârstă înaintată să fie cetățeni cât mai funcționali și mai puțin asistați. Asta înseamnă rampe, balustrade, bănci în spațiile publice, lifturi pe șină pentru scaune, dar și elemente similare în mediul privat. Majoritatea nevoilor vor apărea în context de lucrări la comandă care servesc la conversia clădirilor existente. În următorii 10 ani o să existe o afacere de nișă pentru atelierele de confecții metalice de dimensiuni mici.
[adinserter block=”3″]
Pentru această afacere sunt necesare foarte puține investiții. Ai nevoie de un polizor unghiular de 125 mm, un aparat de sudură cu electrod învelit, o bormașină de mână, o mască de sudură. Acestea sunt cele mai scumpe scule. În plus, o să ai nevoie și de niște scule de mână. Unelte precum o ruletă, un ciocan, un marker permanent, ceva de zgâriat metalul, niște șurubelnițe, etc. Unele din aceste unelte pot fi cumpărate cu 5-10 lei bucata. Poate va fi o problemă cu spațiul unde o să desfășori activitatea, însă ajută dacă ai acces la un garaj sau o curte din mediul rural.
În cele din urmă vor fi consumabilele precum discuri de slefuit și de tăiat, electrozi, burghiuri, geamurile sau plasticul pentru masca de sudură, mănuși și antifoane pentru urechi. Ar mai fi echipamentul de protecție. Asta poate însemna un hanorac mai vechi pe care nu-l mai porți și ceva bocanci. Și acestea sunt consumabile, dar le vei schimba la intervale de timp mult mai mari. Cu toate astea te poți apuca de treabă. Pe măsură ce pui bani de-o parte poți să achiziționezi factori de producție. Factori care îți permit o productivitate mai mare sau produse mai complexe.
Plantarea pomilor fructiferi sau a viței de vie
Pax Americana s-a terminat, iar Trump a dat startul. Toată globalizarea asta, care făcea irelevantă agricultura din Europa și catalogarea ai ca fiind „prea scumpă”, se prăbușește cu pași rapizi. Covid-19 nu a făcut decât să accelereze acest proces. Pentru viitor va fi relevantă agricultura și pomicultura pentru uz intern. La export vor deveni relevante produsele alimentare greu perimabile, gen vinul sau brânza. O nevoie relevantă pentru viitorul nu foarte îndepărtat va fi replantarea pădurilor, livezilor și a vițelor de vie.
[adinserter block=”3″]
Este foarte profitabil să ai o echipă mică și specializată în acest domeniu. Aceste plantări se vor face în câmp, pe dealuri sau în locuri unde nu există infrastructură ori facilități. De aceea se va apela la servicii de plantare și la pepiniere. O astfel de afacere poate face partea de pregătire a terenului sau de sădire a puietului. Însă poate include și activități de creștere a acestuia în propria pepinieră. Nu este neapărat o afacere foarte profitabilă, dar oferă strabilitate. Vei putea crea multe locuri de muncă sezoniere și permanante pentru soțul, soția, fratele, copilul, vecinul, etc. Ea poate fi o afacere sezonieră și poate fi îmbinată cu altă activitate conexă sau nu.
Această afacere este și ea foarte ușor de început. Ai nevoie de niște unelte agriculturale, o mașină și ceva instalații de tratament pentru administratea a plantațiilor până într-un anumit moment. Afacerea se poate începe și cu o persoană sau două, angajate permanent. Restul pozițiilor pot fi ocupate de muncitor sezonieri, studenți care doresc să cerceteze sau să învețe, voluntari, etc. Această idee de afacere ajută foarte mult în mediile rurale nedezvoltate, pline de șomeri care au stat în șomaj pe termen lung.
Atelier de croitorie și curățenie pentru hainele mediului industrial
În mediul industrial sau chiar în construcții există o nevoie permanentă pentru salopete sub formă de uniformă. Adică o salopetă aproape identică pentru toți angajații. Asta înseamnă același material, aceeași culoare, aceeași destinație, etc. Această nevoie apare din dorința de a fideliza clientul și angajatul, dar și din dorința de a crea un brand mai puternic. Pentru un angajat este important să aibă o uniformă gratuită și de calitate de la muncă și să nu fie nevoie să o plătească el.
[adinserter block=”3″]
Dacă la aceste servicii puteți să adăugați un serviciu de preluare și livrare a salopetelor, combinat cu unul de spălare, reparare și rearanjare, atunci o să furnizați un serviciu complet foarte necesar. Asta înseamnă să vindeți salopeta pe care o produceți la comandă pentru angajat, nu ceva standard, din plastic, cumpărat din China. Apoi să o preluați murdară la sfârșit de săptămână, să o spălați și să o reparați. Acolo este o altă cheltuială și alți bani care vă intră în buzunar.
Nu puteți face asta cu o singură firmă, chiar dacă este una mare. Însă dacă locuiți într-o zonă industrială sau un parc industrial, atunci aveți oportunitatea de a crea niște relații pe partea de îmbrăcăminte, echipamente de protecție, veste reflectorizante și, foarte important, servicii de curățare a țesăturii. În mediul industrial nu se utilizează cele mai ieftine sau cele mai standard produse, mai ales dacă este vorba de industria metalurgică.
Servicii de turnare și finisare a pardoselilor de beton
O afacere cu un viitor incredibil și un profit gras este legată de pardoselile de beton armat. România nu a prea exportat o lungă perioadă de timp. Acum că moneda a scăzut considerabil în raport cu majoritatea valutelor convertibile, apare oportunitatea exporturilor. Asta înseamnă spații de producție noi, repararea celor construite înainte de 89 sau modernizarea celor construite după 90. Există un trend de construcție a halelor mici și mijlocii în mediul rural, iar toate acestea au nevoie de pardoseli de beton armat.
[adinserter block=”3″]
Mie personal îmi este foarte greu să găsesc un furnizor care știe să toarne o pardoseală de beton la un standard ridicat, dacă nu chiar imposibil. Este dificil să-i găsești pe cei minim 4 membrii ai echipei, necesari pentru a turna, a împrăștia, a vibra, și a elicopteriza betonul, așa cum am explicat despre numărul de oameni necesari pentru a turna o placă de beton peste sol. Însă, dacă se formează o echipă de minim patru betoniști și se pot achiziționa echipamente moderne de elicopterizare, o să vă treziți într-o industrie bănoasă și la mare căutare, indiferent de vremuri.
Sunt necesare cunoștințe amănunțite despre produsele utilizate pentru prestarea serviciului, apoi cunoașterea sculelor și utilajelor achiziționate, mai ales că sunt scumpe și pretențioase. În final aș pomeni cerințe care țin de experiență, punctualitate și o bună negociere cu furnizorii și clienții. Însă dacă stați în industrie o perioadă de timp, o să ajungeți să vă formați un nume într-o nișă specializată și bănoasă a serviciilor de turnare a betonului.