Aș vrea să silabisesc câte ceva și despre alt tip de instalație care își are locul într-o locuință. Este vorba desigur despre rețeaua de internet și date. Cu alte cuvinte vreau să vorbesc despre firele care împânzesc casa și cum să le organizăm. Aceste cablări se numesc cablări structurate și rolul lor este de a furniza conectivitate convenabilă în diferite locuri din casă. Cred că informațiile din acest articol sunt valabile și pentru o firmă mică cu sediul într-un apartament, dar și pentru firmele care au toate operațiunile într-un singur loc și nu au nevoie de conectarea sediilor.
[adinserter block=”3″]
Pentru a înțelege cu adevărat principiile descrise aici, vă recomand apăsat să citiți seria 1n-cu3and – Noțiuni generale despre cablarea structurată a clădirilor. Am investit sute de ore în formularea și documentarea informațiilor cuprinse acolo. Seria nu este încă gata, dar va fi la un moment dat când voi reuși să exemplific grafic toate exemplele. Este nevoie de un studiul amânunțit pentru a duce o astfel de lucrare la bun sfârșit, iar uneltele de lucru și de testate pentru o astfel de instalație pot depăși ușor sume de 25.000 de lei. Nu este chiar un lucru simplu, dar uneori merită.
Cablarea structurată prezentă într-un apartament
Am spus internet și date pentru că rețeaua din apartament sau din casă nu este neapărat doar pentru internet. Această rețea poate conecta și camerele de supraveghere, iar uneori poate să țină loc și de rețeaua electrică pentru aceste camere de supraveghere. Acestă tehnologie se numește PoE – Power over Ethernet. Practic înseamnă că avem niște camere de supraveghere care sunt alimentate cu energie tot prin firul de date care le conectează la Switch. Deocamdată, PoE – Power over Ethernet alimentează doar echipamente cu nevoi energetice mici.
[adinserter block=”3″]
Deasemenea rețeaua poate conecta televizorul modern – Smart TV, frigiderul, senzorul de gaz, etc. În principal avem cinci elemente pe care trebuie să încercăm să le vizualizăm. Primul este dispozitivul Switch. El este un echipament activ care conectează toate echipamentele din casă și care se conectează direct cu Routerul pe care îl primim de la furnizorul de Internet. Am doilea element este cablul de la Switch până la al treilea element. Al treilea element poate fi un calculator, un laptop, un AP – Access Point. AP-ul este un dispozitiv la care ne putem conecta fără fir, altul decât routerul de la furnizorul de internet.
Cel puțin asta este schema simplă, dar din comoditate și estetică vom mai introduce încă un element, al patrulea. Acest element este priza de date și este cheia unei cablări structurate de success. În continuare vom vedea că există un echivalent al prizei și în locul unde se conectează toate aceste cabluri. Acesta ar fi al cincilea și ultimul element, apoi vom avea încă un cablu scurt între panoul de date și echipamentul activ pe care îl numim Switch. De regulă, al cincilea element, numit panoul de date și echipamentul activ numit Switch vor fi localizate într-un cabinet metalic.
Conectarea cablurilor în panoul de date
Vreau să vizualizați două puncte diferite în două camere diferite. Trebuie să ajungem cu un cablu dintr-o cameră în alta. Apoi să ne imaginăm că trebuie să ajungem din fiecare cameră în fiecare cameră. Casa va ajunge să fie împânzită de cabluri care nu vor permite închiderea corectă a ușilor și care se vor deteriora accidental în timp. De aceea vom căuta să construim sau să reamenajăm un apartement ori o casă, care ne oferă posibilitatea să trecem cablurile de date prin pereți. Cablurile de date pozate prin pereți vor fi construite din cupru solid, nu lițat.
[adinserter block=”3″]
Acest cablu solid va conecta panoul de date pe care îl vedeți în imaginea de mai jos, la priza de date din perete. Panoul de date este de regulă la intrarea în locuință în proximitatea contorului electric. Panoul de date este un echipament pasiv. Este practic o tablă cu niște inserții în care se poate conecta un cablu cu mufe. Pe această tablă se pun niște etichete pentru a știi la ce priză duc fiecare din aceste porturi. Conductorii de cublu din cablul de cupru solid care conectează priza și panoul de date, sunt de regulă prea groși pentru a fi mufați direct.
De aceea, acești conductori sunt mufați cu niște conectori ca în poza de mai sus, iar apoi sunt fixați în tabloul de tablă de culoare neagră. Acest panoul de date poate conține mai multe tipuri de conectori, precum cele de fibră optică, de telefon, de date, de TV și altele. În acest panou se pot organiza și eticheta toate cablurile de date din clădire, iar dacă ele sunt prea multe, se pot organiza în mai multe panouri de date.
Amplasarea corectă a dispozitivului fără fir în locuință Wi-Fi
În ziua de astazi utilizatorii de internet caută să se conecteze fără fir. Asta înseamnă că avem un AP sau punct de acces fără fir. El este utilizat fără fir de către laptop, calculator, telefon, tabletă, etc., dar este conectat de un fir la Switch. În mod tradițional se mergea pe un AP care necesita cablu de date și cablu de alimentare electrică. De câțiva ani, aceste AP-uri sunt predominat alimentate prin cablu de date, dacă sunt dotate cu funcția PoE. Problema dispozitivului fără fir este acoperirea. Ele merg mai greu în clădirile de beton armat sau oțel.
[adinserter block=”3″]
În cazul spațiilor amplasate pe etaje diferite acoperirea este și ea tot mai proastă chiar și în situația în care casa este construită din materiale compozite sau lemn. Soluția este amplasarea unor puncte de access în fiecare cameră. Aceste AP-uri sunt așa de mici încât pot fi ascunse în lustră, în tavanul fals sau chiar într-un abajur. Unele din ele sunt mai mici ca o brichetă. Ele sunt alimentate prin cablul de date. Consumul energetic mic vine din cauza faptului că funcția lui este extrem de simplă și de specializată. Are un port de date și deseori un port micro-USB.
În imaginea de mai sus avem un punct de acces alimentat prin cablul de date, dar într-o poziție greșită. Asta este o situație des întâlnită la rețelele de date care nu au fost gândite înainte de construcția clădirii sau a unei renovări generale. Este mai ușor și mai practic să ai puncte de acces distribuite prin clădire comparativ cu un singur punct de acces puternic. Fiecare echipament conectat prin tehnologia PoE, are propriul cablu și se conectează în mod direct cu echipamentul Switch.
Poziția cablurilor electrice față de cele de date
Priza de date se amplasează lângă priza electrică. Însă rareori vom avea panoul electric amplasat în cabinetul metalic prin de echipamente de date. Ideal vorbind este nevoie de 1 metru între cablul electric și cablul de date. Altfel vor fi interferențe între câmpul magnetic generat de cablul electric și cel de date. Acest gen de limitare este mai des întâlnit în centrele de date unde lucrurile se fac ca la carte. Este bine să țineți cont că pe tot traseul de date este nevoie să păstrați acel metru distanță. Interferențele apar când este consum mare pe cablu.
[adinserter block=”3″]
Nu vor apărea probleme observabile dacă îți pui telefonul la încărcat. Cablurile de date vor purta un curent electric în cazul tehnologiei PoE despre care vorbeam la începutul articolului. Acel consum energetic nu afectează negativ transmiterea datelor pentru că ele au fost luate în calcul atunci când echipamentul a fost construit. Vreau însă că vă spun că un cablu de date solid, adică cel amplasat între priză și panoul de date nu poate să depășească lungimea de 90 de metri. Nu uitați, lungimea maximă a cablului solid nu trebuie să depășească 90 de metri.
Este foarte posibil să găsiți informații pe internet care spun că se poate cabla cu cabluri de cupru solid pe distanțe mai lungi. Alții vor spune că se poate utiliza un cablu de maxim 100 de metri, dar acelea sunt informații neînțelese corect. Restul de 10 metri, de la maxim 90 de metri la maxim 100 de metri sunt rezervate pentru cabluri flexibile despre care vom discuta pe viitor. În articolul 1n-cu3and – Tipuri de cabluri de date utilizate la cablarea structurată vom discuta despre multe din tipurile de cabluri utilizate în instalații de date.
Amplasarea echipamentelor în cabinetul metalic sau rack
Aceste echipamente sunt modulare. Routerul, Switch-ul, UPS-ul și panoul de date sunt echipamente care pot avea o formă modulară. Recomandarea mea este să cumpărați echipamente modulare. Orice producător care va produce ceva de calitate le va face modulare. Rackul este un cabinet metalic care oferă posibilitatea de a stivui cumva echipamentele pentru a putea fi conectate ușor între ele. În imaginea de mai jos avem un rack de 19 inch sau 483 de mm. Este un standard în industria datelor și telecomunicațiilor din 1992.
[adinserter block=”3″]
În imaginea de mai jos putem vedea un Switch de 48 de porturi, el fiind un echipament activ. Mai putem vedea un panou de date cu 24 de porturi, el fiind un echipament pasiv. Cablurile flexibile conectează portul de la panoul de date la Switch, iar din panoul de date pornește cablul lung din cupru solid până la priză din camerele locuinței. Fiecare cablu flexibil are culoarea lui pentru că este dintr-o categorie diferită. Unele pot fi porturi pentru accesul la internet în timp ce altele pot fi pentru camerele de supraveghere.
Cablul flexbil galben poate fi cel care se conectează cu furnizorul de internet, iar cele portocalii pot merge fiecare către un punct de acces fără fir. Puteți utiliza o culoare pentru fiecare categorie. Cabinetul metalic îți permite să ai această formă de organizare, iar ea a funcționat foarte bine până în momentul de față. Puteți observa că în partea dreaptă a imaginii se află un cablu negru care a fost întins prea tare. Când distanța dintre panoul de control și switch este mai mare, atunci se utilizează un cablu flexibil un pic mai mare. Niciodată nu trebuie să forțăm portul.
Concluzia articolului despre cablarea unui apartement sau a unei case
Eu am sărit destul de repede peste niște noțiuni. Dacă nu știați aceste noțiuni deja, șansa de a putea face singuri o astfel de rețea este foarte mică. Nu am zis nimic de unelte, tehnologii sau componente individuale. Pentru a face o cablare structurată corectă este nevoie de studiu amănunțit și de mulți ani de practică. Recomandarea mea este că vorbiți cu cineva care are uneltele necesare pentru acest tip de lucrări. Unelte care pot costa câteva zeci de mii de lei. Deci nu merită să achiziționezi aceste unelte doar ca să-ți cablezi propriul apartament.
[adinserter block=”3″]
De reținut este că o cablare de calitate presupune produse de calitate care se pot monta doar cu anumite unelte. Produsele de proastă calitate se pot monta cu un clește și o șurubelniță. Garanția produselor de prostă calitate este inexistentă, în timp ce producătorii care produc componente de cablare structurată oferă o garanție pe sistem integrat de 25 de ani. Este tot ce am vrut să vă spun despre acest subiect pentru moment. Este doar o silabisire care nu vă ajută prea mult la construcția unei rețele structurate, dar vă ajută să vă faceți o părere orientativă măcar.
Când m-am apucat să scriu acest articol, am făcut-o ca să știți că aveți nevoie de un loc lângă întrarea în apartament ca să amplasați cabinetul metalic unde sunt agregate toate cablurile. Apoi, că aveți nevoie de tuburi îngropate în pereți pentru cablarea de la panoul la prizele din camere, tavan sau locațiile camerelor de supraveghere, interioare sau exterioare. Apoi, că este nevoie de doze îngropate în perete, pentru viitoarele prize de date. Dacă faceți aceste lucruri disponibile, atunci când vă hotărâți asupra cablărilor, totul va fi mai ușor și cu mai puține compromisuri.
Foarte interesant articolul cu o mica mentiune. Spuneti ca ‘Aceste AP-uri …sunt alimentate prin cablul de date pentru că au un consum energetic foarte mic. Consumul mic vine din cauza faptului că funcția lui este extrem de simplă.’
Cred ca exista riscul unei confuzii aici. Si anume ca daca ai un AP cu consum energetic suficient de mic, poate fi alimentat prin cablul de date. Din cunostintele mele, singurul caz in care un AP poate fi alimentat prin cablu este atunci cand atat AP-ul, cat si switch-ul de sine statator sunt ambele compatibile PoE, indiferent de cat de mic este consumul energetic al AP-ului.
Da, ce zici tu este parțial adevărat. Însă nu ai nevoie de switch PoE ca să ai camera e supraveghere sau Acess Pointul alimentat prin firul de date. Este suficient și un injector. Dacă ai 48 de camere la un switch, atunci vei achiziționa un Switch cu PoE, în loc de 48 de injectoare. Cât despre AP-uri, majoritatea au măcar PoE IEEE 802.3 at ( max. 11W ), dar cele mai noi au chiar PoE+ IEEE 802.3 af( max. 23W ). Există PoE IEEE 802.3 bt tipul 4, care poate livra 90-100 W, deși nu am văzut așa ceva până acum în realitate. Motivul pentru care spuneam că sunt extrem de simple, este faptul că AP-urile nu sunt routere. Nu rutează dinamic între rețele, nu au securitate sau management de trafic prea complex, nu au port DMZ, nu au balansare de trafic, etc. Nu toate sunt simple, dar majoritatea jucăriilor pe care le poți ascunde în capacul de la lustră sunt destul de simple.