Pentru că m-am întâlnit cu o grămadă de situații dificile și costisitoare, vreau să vă ajut să vă prioritizați felul în care investiții în imobiliare. Vom presupune că este vorba de o construcție nouă, și că doriți să construiți de la zero. Majoritatea construcțiilor sunt amplasate în sol, iar acel sol trebuie condiționat înainte de începerea construcțiilor. Fiecare teren are proprietățile lui, iar ignorarea acestor proprietăți va duce la dificultăți pe viitor sau chiar în timpul construcției. În primul rând, mă refer la drenajul solului și implementarea unui sistem de colectare a apei.
[adinserter block=”3″]
În al doilea rând, recomand să evitați săpăturile în sol după ridicarea construcțiilor, mai ales dacă este vorba de săpături mai adânci decât fundațiile viitoarelor construcții de pe sol, dar și a clădirilor apropiate. Fără un sistem complicat de excavare, fundațiile clădirilor noi sau existente se vor mișca spre excavările adânci, strâmbând clădirea sau modificând geometria acesteia. Uneori, când excavajele sunt adânci și apropiate, există riscul de prabușire în golul excavat sau de pierdere a planeității terenului și a instalațiilor îngropate în sol.
De ce se mișcă solul când excavăm?
Vă spuneam cu multe alte ocazii că o clădire va transmite încălcările în sol. Acest sol este capabil să preia încălcările trimise de fundație și implicit de clădire, pentru ca solul este suficient de stabil și de static pentru a lua acele forțe. De formarea solului nu are loc pentru ca deși este supus unei forțe mari de compresiune, el nu are unde să se ducă. Imaginați-vă că îndesați obiecte într-o pungă. Dacă punga rămâne intactă, apăsarea obiectelor cu mâna, va fi respinsă de forțele interne dintre obiecte și pungă.
[adinserter block=”3″]
Dacă punga ar fi spartă sau tăiată, când apăsăm pe obiectele din pungă, ele se vor mișca în direcția în care forțele vor fi mai mici sau total inexistente. Cam asta face o clădire pe solul de fundație, atunci când exercită forțele de încărcare. Aceste forțe sunt de ordinul sutelor sau chiar miilor de tone, iar când săpăm șanțuri, gropi sau cavități adânci, o parte din solul de sub clădire se va mișca în direcția lipsei de compresiune. Aceste greșeli sunt așa de periculoase, încât uneori solul cedează, iar primele pierderi sunt chiar de vieți omenești. Aici fac referire la cei care lucrează în acea groapă.
Pentru a evita mișcarea necontrolată a solului spre golul format, se utilizează chesoanele. Acestea sunt niște structuri ușoare dintr-un amestec de beton, oțel și lemn, menite să țină solul în loc pe perioada lucrărilor. Nu e ca și cum solul nu s-ar mișca sau că mișcarea clădirilor nu ar mai fi posibilă, dar măcat limitează într-o anumită măsură daunele produse. Chiar dacă am spus structuri ușoare, va fi nevoie de un utilaj destul de greu pentru introducerea, mutarea și extragerea lor din sol. De aceea noi vom dori să evităm aceste lucrări costisitoare, iar în continuare am să explic cum.
Cum utilizăm tuburile de beton pentru canalizare?
Deși utilizarea tuburilor de beton pentru canalizare este un subiect foarte amplu, aș vrea să vă explic felul în care ne ajută să trecem peste dificultăți și costuri crescute atunci când facem lucrări în sol. Ele sunt utilizabile și înainte de începerea construcțiilor, dar și după, dacă facem lucrări la care nu ne-am gândit sau pentru care nu am avut fonduri când am început construcția. Tuburilor de beton li se mai spune și inele de fântână, sunt confecționate din beton sau beton armat și sunt prefabricate în diferite forme, grosimi și diametre.
[adinserter block=”3″]
Avantajul acestor tuburi vine de la modul de instalare sau îngropare în sol. Se pune un inel pe sol și se sapa solul din interiorul lui, până când tubul alunecă, prin propria greutate, în groapa săpată. E mai greu cu orientarea primelor tuburi, însă după 2-3 metri adâncime tinde să se ducă pe traiectoria dată. Această modalitate de a lucra în sol mimează chesoanele, dar nu deranjează solul prea mult, iar efectele de tasare a fundațiilor este minimal. Dacă doriți, îl puteți numi un cheson care nu se mai recuperează și care care face și obiectul excavării, adică este chiar structura instalată.
Când sunt instalate corect, tuburile din beton instalate vertical pot reduce sau elimina complet tasările solului de lângă clădiri, însă cele orizontale nu, decât dacă sunt introduse prin foraje orizontale din partea de jos a căminelor de beton executate în prealabil. În concluzie, există modalități de construcții pentru a evita tasările fundațiilor de pe teren sau a terenurilor vecine, dar întotdeauna este mai favorabil, mai ieftin și mai rapid să executăm aceste lucrări înainte să ne apucăm de construit.
Modificarea solului din jurul construcțiilor
Până acum am discutat doar despre introducerea unor elemente care vor transporta și prelua apa pluvială sau apa din sol. Însă, un aspect foarte important îl reprezintă și permeabilitatea solului în sine. Deseori, avem nevoie să modificăm solul prin adăugarea agregatelor, precum pietrișul și nisipul. Deși sunt unele dezavantaje de izolație termică, această modificare a solului va crea condiții pentru funcționarea sistemului de drenaj. Cel puțin zona de construcții a terenului, solul trebuie să aibă un sistem de tubulatură cu găuri și un sol care va permite infiltrarea apei în acea tublatură.
[adinserter block=”3″]
O greșeală pe care doresc să o subliniez este legată de permeabilitatea solului în adâncime. Deseori se instalează tuburile de drenaj sub adâncimea de îngheț, dar modificarea solului se face doar la suprafață. Este bine să amplasăm tuburile perforate cât mai adânc, dar modificarea solului prin adăugarea nisipului și pietrișului trebuie să depășească această adâncime de îngheț. Asta înseamnă că aceast amestec de pământ pietriș și nisip trebuie să înconjoare tuburile de drenaj pentru a permite infiltrarea apei de la suprafață, până în tub și de acolo în cămine și rezervoare.
Dacă priviți lucrurile din punct de vedere logistic, pentru a săpa și scoate solul impermeabil până sub adâncimea de îngheț, o să realizăm că este nevoie de niște șanțuri destul de adânci și de late pentru a se putea lucra în ele. Acum vom ajunge la situația inițială în care trebuie să săpați o grămadă de șanțuri adânci pe terenul de construcții. Fără chestoane și utilaje grele pentru a le instala și recupera, structurile și fundațiile lor vor suferi transformări destul de păguboase. De aceea, înainte să ne apucăm de construit pe teren, este recomandat să facem lucrările de sol.