Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Betoane

Metode de cofrare a betonului turnat

by Alexandru Şerbuţă ianuarie 2, 2019 1 Comment
Metode de cofrare a betonului turnat

Aș vrea să vă vorbesc despre metodele de cofrare a betonului monolit. O consider o discuție necesară, care apare destul de des. Cofrarea betonului și legarea armăturii se fac succesiv și de aceea voi scrie și articolul 1n-cu3and – Cum să legi cu sârmă armătura de oțel sub formă de bare. Între aceste două etape se mai pot strecura și altele în cadrul unei construcții, dar discutând despre o turnare simplă, ele vin una după alta. Aș vrea să mai adaug că uneori o să legăm cofrajul de armătură. Unele metode sunt mai bune și mai eficiente ca altele, dar eu vă menționez variantele.

Există un distanțier care previne apropierea armăturii de cofraj, iar sârma previne îndepărtarea. Se reușește o ancorare foarte bună a armăturii în cofraj. În continuare vom vedea care sunt cele mai utilizate feluri de a forma betonul în modul dorit. Aceste patru metode de cofrare sunt toate relevante pentru construcțiile rezidențiale. În principiu, toate vor acționa la fel. Singurele diferențe apărând la preț, timp de execuție, calitatea finisajului lăsat, calitatea betonului obținut, disiparea căldurii de hidratare. Mai sunt și altele, dar voi scrie acele informații într-un alt articol.

Cofrarea betonului cu cofraj din scânduri

Bănuiesc că poate fi cea mai proastă metodă de cofrare. Am să o menționez pentru a explica de ce trebuie să o evitați. Este totodată o metodă ieftină și de aceea se recurge foarte des la ea. Cofrajul din scânduri are dezavantajul că se utilizeaza cel mai des în mod greșit. Crăpăturile dintre scânduri cauzează pierderi de lapte de ciment. Adică se pierde apa și cimentul din compoziție atunci când acesta este turnat. Mulți beneficiari cad în această capcană și tot nu înteleg ce li s-a întamplat. Au impresia că au cumpărat un beton prost. De aceea vă recomand să nu uitați de epruvete.

Chiar dacă epruvetele de beton corespund proiectului, ele nu sunt identice cu betonul din construcție. Motivul este că epruvetele au fost turnate într-un cofraj corect, în timp ce betonul clădirii nu. Pierderea laptelui de beton va duce la obținerea unui beton mult inferior. Inferioritatea se caracterizează prin segregări, porozitate crescută, rezistență mică la compresiune și goluri în beton. Aceste defecte ale betonului sunt foarte întâlnite la clădirile construite în regie proprie și la cartierele rezidențiale construite de amatori, care până ieri erau șoferi, paznici sau elevi.

Turnarea betonului în cofraj de scânduri

Există metode prin care aceste crăpături ale scândurilor se pot astupa. Se pot obține rezultate relativ bune, dar de regulă sunt ignorate din neștiință sau zgârcenie. Am și un lucru bun de spus despre aceste cofraje. Ele produc o suprafață rugoasă de care te poți ancora foarte bine cu tencuieli și placări. Texturile create de suprafețele neregulate a scândurilor sunt ideale pentru tavanele ce urmează a fi tencuite sau gletuite. Dacă cofrajul ar fi construit corect, lucru care se întâmplă rar sau niciodată, atunci am obține un rezultat estetic și util.

Cofrarea betonului cu cofraje din placaj Tego

Această metodă de cofrare este în prezent cea mai utilizată metodă pentru șantierele mari al firmelor de construcții. Placajul Tego este un placaj laminat, de înalta rezistență care are în componență o folie exterioara plastifiată. Acest lucru permite dezlipirea ușoară a cofrajului după întărirea betonului. Am spus de înaltă rezistență pentru că sunt destul de groase. Această folie de plastic oferă și o protecție sporită împotriva putrefacției și a umflării lemnului din placaj. Sunt cofraje relativ scumpe. Sunt un pic rugoase și oferă un pic de textură betonului.

Fiind relativ scumper, nu prea se folosesc la construcția unei case decât dacă ai mai multe case sau clădiri de construit. Dacă sunt utilizate cu grijă aceste cofraje din placaj Tego se pot utiliza și de 30 de ori. Spre deosebire de scânduri, ele au o îmbinare mai bună și mult mai puține îmbinări. Cofrajele din placaj Tego sunt impermeabile pentru că folia de adeziv Tego le oferă această proprietate. De aici vine și numele. Și placajul normal este bun, doar că vor fi inferioare celor cu folie de plastic pe ele.

Cofraj din placaj utilizat la turnarea betonului armatEle nu stau impermeabile prea mult pentru că sunt zgâriate eventual și începe procesul de descompunere a lemnului ca în cazul oricărei bucăți de placaj din lemn laminat. Secțiunile de placaj Tego vin cu o ramă. Acea ramă oferă posibilitatea conectării plăcilor de cofraj între ele cu cleme sau șuruburi. Când montăm rama pe placaj, deja rupem folia Tego. Pentru confecționarea acestor placaje avem nevoie de un tâmplar iscusit care are uneltele și spațiul necesar pentru a face acest lucru. Șantierul este rareori locul pentru fabricarea cofrajelor Tego de calitate.

Cofrarea betonului cu cofraje metalice

În mod clar, aceasta este o soluție pentru firmele de construcții. Cea mai bună metodă de a cofra este cu cofraje metalice. Spun asta din cauza costului redus dacă acestea se utilizează corect întreaga lor viață. Cofrajele metalice din aluminiu se pot utiliza până de 200 de ori până ajung să se deterioreze complet. Deci de 6-7 ori mai mult decât un cofraj Tego. Cofrajele din oțel se pot utiliza chiar de 2000 de ori dacă se întrețin, transportă și depozitează corespunzător. Cofrajele din aluminiu sunt foarte ușoare și se pot transporta și monta rapid și ieftin.

Adevărul este că mai nici o firmă de construcții nu exploatează corespunzător cofrajele pentru că nu prea au unde să le depoziteze și nici resurse umane care să le manipuleze corespunzător. Cofrajul metalic nu trebuie convins cu ciocanul și nici aruncat de la înălțime atunci când se face transportul sau decofrarea. În ultimul rând el nu trebuie să ruginească în curtea șantierului. Această metodă de a cofra este preferata fabricilor de prefabricate. Calitatea obținută este foarte bună și de regulă se pot administra niște compactări mecanice.

Cofraj de beton confecționat din metal

Vibrocompactarea mecanică nu prea se poate face cu un cofraj pe structură de lemn. Se poate, dar cedează destul de repede și nu este economic. Aceste cofraje metalice sunt uneori și încălzite pentru o evaporare rapidă a apei din beton. Această tehnică duce la prefabricate cu proprietăți speciale și productivitate accelerată. Personal am produs cofraje metalice și sunt construite foarte precis și cu un set complet de accesorii de fixare. Am sudat cofraje din aluminiu care sunt un vis. E o plăcere să lucrezi cu ele, mai ales când trebuie să cofrezi și decofrezi la înălțime pe o schelă.

Cofrarea betonului cu cofraje din polistiren

Cofrajele din polistiren sunt foarte diferite de celălalte trei. Spun asta pentru că el este un cofraj pierdut. Sunt utilizate o singură dată pentru că rămân montate pe perete. Sunt cofraje destul de scumpe având în vedere că se utilizează o singură dată, dar pentru un beneficiar care își construiește o casă pot fi avantajoase. Aceste soluții sunt relativ scumpe și sunt destul de scumpe dacă nu sunt utilizate corespunzător. Ele trebuiesc susținute de schilă sau alte elemente ajutătoare. Deseori au loc accidente pe șantier când vine momentul turnării.

Timpul de execuție a pereților turnați în cofraj de polistiren este foarte scurt și nu necesită muncă foarte specializată ca la toate metodele explicate mai sus. Oricine poate ridica un zid de beton armat dacă urmează instrucțiunile tehnice alte producătorului. Ele nu pot fi utilizate la structuri foarte mari precum poduri sau structuri mari de infrastructură.  Însă cu ele se pot construi clădiri până la cinci etaje. Prețul cofrajului pentru un metru pătrat de perete poate ajuge la 80-100 de euro în funcție de calitatea. Preț nu conține manopera, betonul, armătura și pomparea betonului.

Cofraj de beton din polistiren expandatÎn concluzie este o soluție simplă, dar destul de scumpă. Aș recomanda această metodă de cofrare a pereților și a plașeelor pentru cei care chiar știu cum să monteze aceste sisteme. Executantul trebuie să lucreze curat, meticulos și să mai fi făcut asta cel puțin odată înainte. Știu că pare că te joci cu lego, dar nu este chiar așa de simplu. Scopul cofrajului este de a izola. Dacă nu știi cum să montezi, izolezi, armezi, susții, vibrezi și hidroizolezi aceste cofraje, lucrarea va fi un eșec enorm de scump.

betoncofragplacajscândurătegoturnare

  • Previous Care este diferența între lumina difuză și cea directă?4 ani ago
  • Next Importanţa etrierilor la armarea elementelor din beton armat4 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready