Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
  • EN
Arhitectură , Controlul calităţii

Mitul caselor vechi şi calitatea construcţiilor de atunci

by Alexandru Şerbuţă august 25, 2017 No Comments
Mitul caselor vechi si calitatea de atunci

În încercarea de a puncta unele aspecte ce ţin de calitate construcţiilor, vreau să menţionez câteva idei. Deseori, prin conversaţii aud argumente de genul “pe vremea aia se construia cum trebuie” şi mă minunez cât de îngust sunt privite lucrurile. Clădirile şi felul în care ele sunt construite se supun unor condiţii. Dacă ştii să construieşti corect, vei avea un imobil de calitate. Dacă nu, atunci o să te alegi cu o casă de proastă calitate care are nevoie de renovări direct din faza de construcție. Acest lucru nu este deloc rar și predominant se merge pe mascarea defectelor.

Unele din ele sunt dărâmate de proprietarii care le-au construit, iar altele sunt demolate de cel care au fost destul de ghinionist să le cumpere. Uneori este mult mai scump și durează mai mult, să construiești o casă ce trebuie dărâmată, decât să achiziționezi doar terenul și să începi de la zero. Ideea de ”calitate a caselor vechi” este un lucru relativ imposibil având în vedere tehnicile constructive și materialele disponibile în prezent. Însă înțeleg ce se spune de fapt. Se spune de fapt, calitatea serviciilor de construcții de pe atunci.

Controlul calității atunci când contruim o casă

Indiferent cât de mulţi bani investeşti într-o construcţie, fără controlul calităţii, este destul de greu să nimereşti ceva bine făcut. Eu sunt un mic nazist al calității, dacă nu iese perfect, tai și spânzur. Pentru un imobil bine construit, avem nevoie de sisteme, instalaţii, părţi structurale şi alte elemente, corect gândite, construite sau instalate. Este destul de greu să nimerești totul bine din prima. Majoritatea clienților vor bine, repede și ieftin. Constructorii de la noi din țară nu sunt obișnuiți să lucreze sub atâta presiune financiară și operațională.

Se pot întâmpla evenimente neașteptate, chiar și atunci când au un buget corespunzător și un termen de execuție lejer . Sunt mulți factori care contribuie la aceste eșecuri, însă le vom discuta cu altă ocazie. Ne place să privim unele construcții vechi, ca monumente care atestă calitatea şi durabilitatea în timp. Lucrul acesta este departe de adevăr. Nu se ia în considerare faptul că acestea sunt doar clădirile care au rămas. Sutele de mii de clădiri care au căzut sau care au fost dărâmate în timp datorită nemulţumirilor pe care utilizatorii sau proprietarii le aveau, sunt uitate.

Decor interior într-o vilă spațioasă

Uneori, când sunt apreciate unele vile, nu se iau în calcul argumente ce ţin de bugetul şi disponibilitatea materialelor. Deseori însă, acest imobile sunt ridicate în slăvi ca adevărate minuni, lucru deloc obiectiv. O clădire modernă bine construită va eclipsa întotdeauna calitatea, eficiența și confortul unei case vechi. Diferența principală fiind simțită în buget. Înainte doar privilegiații își permiteau construcția unei vile. Acum a devenit o opțiune pe care aproape orice persoană o poate accesa când renunță la alte aspecte alte vieții.

Calitatea imobilelor construite rapid și ieftin

În ziua de azi, doar clădirile publice mai au pretenţia la un buget corect. În rest, majoritatea clienţilor au un buget incomplet pentru o casă. Tot mai mulți au un buget ce urmează a fi completat pe parcurs. În realitate aceste completări nu mai vin sau dacă vin sunt inadecvate şi nu se conformează cu realitatea. Este greu să vorbeşti cu un client care vrea o vilă cât mai mare, poate 200 mp până la 500 mp atunci când el are un teren agricol și un buget foarte mic, de exemplu de 20.000 – 35.000 de Euro. Cineva trebuie să le spună că se întind mai mult decât își permit.

Constructorii nu sunt magicieni, iar bugetele de 2-10 ori mai mici duc la situații în care construcția nu este terminată. Vă îndemn să citiți articolul 1n-cu3and – Mitul constructorilor neserioși și a caselor neterminate pentru a înțelege ce se întâmplă de fapt când nu suntem sinceri cu noi înșine. Alternativ, există soluţii tehnice pentru bugete mici. Ele au deschideri mari şi suprafaţe întinse, gen hală de producție. Halele metalice nu oferă confortul necesar unei locuinţe, dar este o soluție dacă prioritatea ta este spațiul mare.

Cartier de locuințe construite pe litoral

Construcţia imobilelor rezidenţiale din oţel nu oferă o calitate prea bună a vieţii de apartament. Aici mă refer la acele locuințe construite cu profile de oțel din tablă groasă. Construcțiile din oțel masiv cu profile de oțel fabricate după euronormă sunt o altă poveste, dar prețul lor este relativ mare când construim doar câțiva metri pătrați. Spun acest lucru nu doar din considerente financiare impuse de cantitatea de oțel ci și din considerente de manoperă. Costă destul de mult să fabrici, să transporți și să montezi astfel de structuri când ai spații mici, adică până în 500 m2.

Materialele de construcții folosite în prezent

În prezent utilizăm alte materiale de construcții. Motivul pentru care calitatea materialelor de construcţii sau durabilitatea lor lasă de dorit este pentru că asta cerem. Dacă am cumpăra mobilă de calitate, am găsi în piaţă mobilă de calitate. Dar noi nu căutăm calitate ci căutăm preţ mic, iar prin urmare furnizorul răspunde cererii. Întotdeauna calitatea va costa mai puţin pe termen lung şi mai mult în momentul achiziţiei. Dacă doreşti fiabilitate şi calitate pentru o lungă exploatare, o vei căuta şi o vei achiziţiona. Sunt destui furnizori de calitate, dar trebuie să-i cauți și să-i plătești.

În condiţiile în care ai nevoie de ceva temporar pentru un preţ cât mai mic, atunci lucrurile se schimbă, iar aşteptările ar face bine să scadă şi ele. Altfel se va crea o situație tensionată, cu vina aruncată întotdeauna pe altcineva. Nu o luaţi în braţe pe asta cu “nu se mai fac” pentru că nu este adevărat. În primul rând ai nevoie de un bun profesionist care să ştie cum să organizeze un şantier. Apoi ai nevoie de un furnizor care vine cu niște pretenții de producție, termen de livrare și profit. Dacă furnizorul nu face o afacere cu tine, atunci el nu se va strofoca să te ajute, punct.

Casa scărilor placată cu marmură într-o clădire veche

El trebuie să mai fi lucrat cu produsul/serviciul şi să fie dispus să şi argumenteze pertinent alegerea făcută. Orice nivel al unei construcţii, poate fi corect executat dacă ai un buget corespunzător şi un profesionist care să ştie cum să îl cheltuie. Succesul vine cu planificare multă și cu comunicare între executant, furnizor și client. Majoritatea clienților sunt prea “ocupați” și indispuși să comunice eficient cu firma sau persoana care urmează să le construiească casa. Adică clădirea în care își vor petrece cea mai mare parte din viață. Chiar și cei care au timp și buget pentru astfel de planificări.

Concluzia despre calitatea construcţiilor din prezent

În acest articol am discutat foarte scurt despre idei ce ţin de calitatea în construcţii şi despre faptul că niciodată în istorie nu s-au construit materiale aşa de bune, de fiabile, de eficiente din punct de vedere energetic ca în prezent. Cu multă implicare, atenţie la detalii, control asupra celor care construiesc clădirea şi respectarea unor reguli de bază, puteţi obţine un imobil ce poate să depăşească cu mult confortul şi calitatea clădirilor construite în trecut. În prezent, prețul materialelor de construcții este foarte scăzut și disponibilitatea lor este extraordinar de mare.

Siguranța și sănătatea asigurată de aceste materiale de construcție sunt enorm de crescute comparativ cu cele utilizate în trecut. Spun asta din perspectiva constructorilor, dar și a clienților. O clădire de calitate este scumpă, nu neapărat pentru că foloseşte materiale de construcţii scumpe. Este scumpă pentru că necesită planificare, comunicare, timp de răgaz și reflexie asupra deciziilor luate în faza de început, etc.  Planificarea și logistica pe șantier este definiția unui șantier care duce la un rezultat de bună calitate.

Case înguste cu calcan construite pe teren îngust.

Educația constructorilor este și el un aspect pe care trebuie să îl înțelegeți. În articolul 1n-cu3and – Cum să comunici cu echipa sau firma care îți construiește locuința am explicat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați. Însă fără îndoială se poate construi mult mai bine decât pe vremuri. Softurile de proiectare care ne ajută să generăm simulări alte construcției ne permite să mergem prin clădire înainte să aprobăm începerea proiectului. Până acum, astfel de vizualizări erau posibile doar în mintea arhitectului.

calitatecasecontrolmateriale constructiimitulvechi

  • Previous Ce este un castel de apă şi ce face el?3 ani ago
  • Next Despre dilatarea diferitelor materiale de construcţii3 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Newsletter

Loading

Postări recente

  • Ce înseamnă cazan, boiler, puffer, colorifier, calorifer, radiator, centrală? 13/01/2021
  • Sistem de recuperare a căldurii din procesul industrial 06/01/2021
  • Legea construcțiilor, modificată iar, din nou, tot prost 20/12/2020
  • De ce am cădere de tensiune mult prea mare la priză? 16/12/2020
  • Ce cuvinte mai caută lumea pe internet – 2020? 06/12/2020
  • Ce trebuie să știi înainte să te muți off-grid? – partea întâi 21/10/2020
  • Cum se zidesc ziduri din piatră și bolovani de râu? 08/10/2020
  • Din ce materiale se poate construi o hală sau un spațiu industrial? 30/09/2020
  • Cum calculăm necesarul de material pentru un perete de piatră? 19/09/2020
  • Cum alegem sursa de energie pentru încălzirea prin pardoseală? 31/08/2020
  • Cum funcționează o cutie de sablare? 26/08/2020
  • Cum calculăm volum sau mărimea fosei septice? 24/05/2020
  • Ce înseamnă clădire sau casă finalizată „la roșu”? 05/05/2020
  • Când știu că am încărcat prea mult planșeul din beton armat? 24/04/2020
  • Cum se toarnă un planșeu de beton armat în mod corect? – partea întâi 23/04/2020
  • Durata de viață a clădirilor din beton armat prefabricat 21/04/2020
  • Ce sunt și cum funcționează plăcile MULTICUI pentru lemn? 16/04/2020
  • Ce este de fapt 5G și cum îți poate influența viața? 14/04/2020
  • Care este principiul de funcționare al unui ciocan cu bile? 09/04/2020
  • Planificarea înainte de începerea construcției unui case 24/02/2020

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Europrofile
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Politică
  • Amnezia istorică
ipv6 ready