Am scris acest articol pentru a vă ajuta să înţelegeţi utilitatea unei fundaţii pe piloţi sau piloni. În literatura de specialitate, normative, etc., se foloseşte termenul de fundaţie pe piloţi. Însă eu am să folosesc termenul de pilon pentru că mi se pare mai uşor de înţeles şi pentru că aşa am învaţat. Dacă doriţi să aprofundaţi, încercaţi să căutaţi documentaţie folosind termenul de pilot. Da, ca nenea care pilotează aeronave, de aceea nu-mi place termenul. Fundaţiile pilonate sunt deseori dificil de executat fără echipamente speciale și scumpe. Este un serviciu premium pentru noi.
[adinserter block=”3″]
Conceptul de fundație pilonată este unui destul de greu de de înțeles structural pentru că portanța lor este bazată pe straturile de sol pe care noi nu le putem vedea cu ochiul liber. Putem observa straturile solului și caracteristicile lui doar atunci când forăm adânc și extragem mostre. Însă știm că dacă introducem forțat un pilon el va devenii din ce în ce mai portant, adică se va putea încărca cu o greutate din ce în ce mai mare, până la o anumită limită. Un pilon bătut în sol poate susține o greutate enormă. De aceea el stă la baza conceptului de fundație pilonată.
De ce avem nevoie de piloni la fundaţie?
Indiferent de situaţie, o fundaţie care este susţinută de piloni înfipţi adânc în sol, nu este afectată de tasări. O tasare poate apărea din cauza situației în care vecinul a săpat prea mult și iresponsabil sau pentru că solul zonei şi-a schimbat poziția în mod natural. Tasările pot apărea și din cauza ploilor sau a apelor subterane. Ele pot apărea și din cauza încărcării inegale ale clădirii sau într-o situaţie extraordinară cum ar fi o explozie în apropiere. O altă situaţie o reprezintă surparea unor tunele, cedarea unor conducte îngropate sau chiar a unor fose septice.
[adinserter block=”3″]
Unele situaţii sunt mai plauzibile decât altele, în funcţie de locul unde urmează să îţi amplasezi structura. Dacă ești undeva la munte, unde stratul de roca este la 20 de cm sub nivelul solului, atunci nu mai are rost să te gândeşti la o fundaţie pe piloni. Spuneam mai sus că pilonii sunt folosiți pentru a crește capacitatea de portanță a fundației. Alteori, pilonii sunt folosiţi pentru a ancora clădirea în sol sau în stratul de rocă. O astfel de structură ar putea fi un stâlp de înaltă tensiune. Dar principiul se poate aplica la orice clădire înaltă cu o amprentă mică la sol.
O altă situaţie ar fi o vilă construită pe marginea prăpastiei. Ancorajele nu au mari legături cu tasările, dar sper să înţelegeţi următoarea situaţie. Dacă o structură se înclină într-o parte, cealaltă parte a structurii o să caute să se ridice. Punct de mijloc între această mişcare este chiar centrul de greutate a structurii. Presupunând că structura este foarte rigidă, precum un bloc din beton armat, faptul că un pilon ajută la ancorare va face să conlucreze cu pilonul care ajută la portanță. Adică vom avea elemente identice care servesc la stabilitate în moduri diferite.
Cum funcţionează un pilon?
Solul de la suprafaţă este un sol moale, instabil, poros şi uşor. În pământ, la adâncimi medii şi mari avem un sol care nu s-a mai mişcat de mii de ani. El este tare, anorganic, foarte compact și enorm de stabil în timp. Pilonul, transferă greutatea clădirii în acest sol foarte stabil, făcând dintr-o fundaţie potenţial instabilă, una foarte stabilă. Transferul de greutate se face ori individual pe fiecare pilon, ori pe grupuri de piloni. Grupurile se folosesc când se caută o distribuţie mai egală a unei încărcări mari în solul existent sau când avem deasuprea un stâp masiv.
[adinserter block=”3″]
Pilonii sunt introduși de cele mai multe ori vertical în jos, dar uneori se modifică unghiul pentru o mai bună transmitere a forțelor în solul din împrejurimi. Mai jos avem piloni care se înfiletează, nu se bat. Ei sunt destul de subţiri, tub de 60 mm şi se folosesc pentru pilonarea locuinţelor unifamiliale. Înfiletarea se face cu ajutorul unui excavator cu cap hidraulic de înşurubat. Acest tip de pilon reprezintă o soluție destul de ieftină atunci când ai un sol stabil și când stratul de rocă este mult prea adânc. Însă acest tip de pilonu nu ajung la o portanță enorm de mare.
Structura pilonului, fie tub rotund sau pătrat de oţel, profil de oțel I, H, U sau L, prefabricat de beton armat, lemn, nu se îndoaie în sol sub acţiunea structurii. El este presat cu o forţă mare din toate părţile fără vreo şansă de a se mişca. Nu trebuie să vă faceţi griji că pilonul ar fi prea subţire, ci faceţi-vă griji că pilonul nu are destulă suprafaţă de contact cu solul. Pilonii subțiri nu pot fi bătuți cu o forță prea mare, dar se pot vibra. Unii piloni sunt foarte groşi pentru că solul este slab şi este nevoie de o suprafaţă cât mai mare de contact între pilon și sol.
Cât de mari pot fi pilonii, şi cât de mici?
Sunt sigur că întrebarea mai interesantă este cât de mic poate fi un pilon, nu cât de mare. Pentru majoritatea aplicaţiilor din gospodărie, pilonii sunt mici, de la 50 mm diametru pentru oțel și 100-150 mm diametru pentru lemn. Da! vă încurajez să studiați soluția cu stâlpi din lemn impregnat. Deseori se utilizează țeava de la schelă cu diametru exterior de 48 de mm și grosimea peretelui de 4 mm. După introducerea în sol este nevoie să umpli pilonul cu beton şi să inserezi o mustaţă de armătură pentru ancorare sau legătura cu fundația de beton.
[adinserter block=”3″]
Grosimea minimă a peretelui ţevii din oțel să fie de 4 mm şi să inseraţi bucăţi scurte de 0,6 – 1 metri, altfel va flamba cu fiecare lovitură de berbec şi nu va fi uşor să instalaţi corect şi drept acei piloni. Pe viitor voi compune un tutorial pas cu pas pentru această procedură. În imaginea de mai jos avem piloni de beton armat, prelungiți din sol pentru a suspenda construcțiile deasupra apei în anumite perioade a zilei și a sezonului. Astfel de piloni mari, funcționează și ca o contravântuire, pentru a face față forțelor la care sunt supuși de apă.
Unele structuri au nevoie de sute de piloni mari. Un pilon mare este totodată şi un pilon scump. Recomandarea mea este să nu îngropaţi bani fără rost şi să faceţi un studiu geotehnic care o să indice ce tip de pilon este necesar şi cât de gros sau lung trebuie să fie. În articolul Ce este studiul geotehnic şi la ce foloseşte el? am menţionat că inginerul îţi înmânează un raport care indică straturile şi capacitatea de portanţă a solului pe care intenţionezi să faci construcţia. Ultimul test de portanță se face însă pe șantier după introducele. Vă explic mai jos cum să testați.
Cum se instalează pilonii de fundaţie?
Un pilon se introduce forţat în sol prin lovire, înfiletare, vibrare sau prin turnarea lui într-o gaură adâncă şi îngustă forată de un alt utilaj. Procedeul ales este continuat până el se blochează în acest sol tare. Utilajul care forţează acest pilon în sol se numeşte ciocan sau berbec. Deşi pilonii pot fi şi înşurubaţi, vibraţi sau turnaţi în foraje, metoda cu bătutul este cea mai ieftină și cea mai puțin pretențioasă. El poate fi instalat foarte aproape de alţi piloni, iar acela se numeşte un grup de piloni. Grupul se leagă cu o bucată mare de beton armat la capetele superioare ale pilonilor.
[adinserter block=”3″]
Pilonii sunt de diferite mărimi. Cei de dimensiuni mici și medii unii pot fi bătuţi. Bătutul sau vibratul pilonilor rotunzi sau a celor din oţel profilat este un proces foarte gălăgios. Uneori nu este o opţiune să faci aşa ceva în oraş sau într-o zonă rezidenţială şi vei apela la foraje. Un utilaj greu şi înalt va forma nişte găuri de diametre relativ mici, adică până în 2 metri, şi adâncimi mari, adică câteva zeci de metri. Se va introduce o cuşcă de armătură de oţel ca în imaginea de mai sus, apoi se va turna beton în tot spaţiul creat. Pentru proiecte mici, se folosesc şi pilonii înfiletaţi.
Apoi aceștia se vor umple cu beton sau bentonită. Eu personal prefer să utilizez pilonii bătuți pentru că sunt ieftin și nu necesită un utilaj foarte scump pentru înfiletat. Pe pagina Berbec de introdus piloni de fundație creez un proiect care poate fi utilizat pentru a construi un berbec făcut în gospodărie. Este o soluție destul de ieftină. Cu cât ai mai mulți piloni de bătut, cu atât devine mai relevant să-ți sudezi propriul șasiu de introdus piloni. Aceasta este cea mai utilizată metodă în India, pentru că nu sunt disponibile soluții scumpe precum cele hidraulice.
Cum se testează capacitatea de portanţă a pilonilor?
Pilonul este susţinut de frecarea uşoară cu solul de sus, aproape de nivelul fundaţie, până la frecarea enorm de ridicată cu solul cel mai de jos. Această frecare este foarte mare. Uneori, dacă încercăm să scoatem pilonul din loc cu ajutorul unui cric hidraulic de mare putere, acesta se rupe. Acest procedeu se poate folosi şi la testarea pilonilui. Adică dacă se aplică o forţă în sus de 40 de tone pe fiecare pilon şi el nu se mişcă din cauza frecării, atunci el va putea fi încărcat cu cel puţin aceaşi greutate în direcţia opusă.
[adinserter block=”3″]
În ziua de azi, sunt utilaje cu softuri foarte complexe care calculează capacitatea de portanţa a pilonilor. Aceste softuri judecă capacitatea de portanţă în funcţie de datele primite de la ciocanul care a forţat pilonul în pământ. În imagine de mai jos, putem observa o metodă mai veche, care testează forţa de frecare cu solul a unui grup de piloni. Metoda este la îndemâna oricui detine un cric hidraulic. Poți împrumuta un piston hidraulic de la un excavator sau de la un tractor când testezi piloni pentru o casă.
Ea nu mai merge când dorim să testăm piloni mari precum cei de la un zgârie-nor. Însă metoda este perfectă pentru gospodărie, dacă utilizăm produse din oțel. În continuare, vă recomand să articolul despre cum interacţioneză clădirea cu pilonul. Am menţionat faptul că pilonul poate să fie singur sau în grupuri. Am explicat cum stă stâlpul sau peretele structurii pe pilon ori grupuri de piloane. Am explicat și unele avantaje de termoizolație.
Buna ziua. Am dori sa construim o casa din lemn cu mansarda de 14.5×10.5m. Solul este foarte moale pana la 3-3.5m. ce fel de piloni recomanadti.
Multumesc,
Liliana
Buna Liliana,
În aceasta situație se potrivesc pilonii de lemn introduși cu excavatorul. Nu veți avea nevoie de aparat special de pilonat. Excavatoarele au o placă vibratoare pentru compactat solul. Pe această placă vibratoare se sudează un inel din oțel. Pilonul de lemn de aproximativ 15 cm grosime și până la 6 metri lungime se introduce prin presiune cu ajutorul brațului de la excavator, iar după ce greutatea de apăsare nu mai este suficientă, atunci se trece la vibrarea lui cu apăsare. În interiorul acelui inel sudat intră capul superior al pilonului de lemn și astfel el nu alunecă de pe placă.
Aveți grijă însă. Este foarte ușor să spulberi pilonii de lemn în multe bucăți dacă ajunge la refuz. Adică el a dat de un strat tare și nu mai poate fi introdus în continuare. Atunci te oprești și tai pilonul după nevoi. Pilonii de lemn au o durată de exploatare de sute de ani în sol, dar sunt mai greu de introdus când nu există un operator experimentat. Nici eu nu știu să introduc pilonii de lemn prea corect, dar mă ghidez după zgomot și după vibrațiile laterale. Este foarte greu să faci totul corect când lucrez cu niște straturi necunoscute ale solului. Este posibil să dai de un bolovan și să ai impresia că e un strat de sol tare.
Apoi se poate testa pilonul, așa cum am explicat în articol.
Toate bune și sper să vă fie de folos informația.
Buna ziua,
Doresc sa construiesc niste casute de 3,5mx3,5m undeva langa Dunare. M-am gandit sa le pun pe niste piloni de 2 m lungime astfel ca 1,5 m sa fie in pamant iar restul afara. Am gandit si ca betonul sa-l bag in niste tevi PVC cu diametru de 315 sau 400 mm si grosime cred ca undeva intre 7,7 si 10 mm pentru al proteja de actiunea apei in momentul in care sa presupunem ca Dunarea sare digul. Este o solutie sau ar trebui sa incerc altceva?
Uita de teava de PVC. Nu te ajuta cu nimic in cazul cladirilor temporare. Cladirile temporare sunt cladiri cu durata de exploatare de max. 25 de ani. “Cladirile” tale sunt foarte mici. Ajunge sa iei 4 stalpi patrati cu latura de 12-15 cm, sa ii ingropi 1,5 m in sol si sa ii inconjori de 15-20 de cm de pietris si nisip. Apoi sa batatoresti bine mecanizat. Iti promit ca daca o sa vrei sa scoti acel stalp cu forta, se va rupe, dar nu va iesi. Nu ingropa bani. Construieste doar cat ai nevoie. In cazul tau as suspenda aceste casute in aer cam 50 de cm si apoi as crea o punte solida. Pe aceasta punte as construi casuta. Nici casuta nu trebuie sa fie foarte solida. Trebuie doar sa reziste la vant si la incarcarea cu zapada din zona ta. E mai important sa ai confort, termoizolatie si un pic mai mult spatiu. Cam asta vor turistii.
Bună ziua,
am citit cu bucurie și atenție ceea ce ați scris depre piloni. Dacă m-ați putea ajuta cu un sfat și pe mine, aș fi foarte recunoscător.
Am o casă în jud. Alba, iar fundația casei (beton armat greșit) a crepat în mai multe locuri, s-a lăsat și pereții s-au deschis, au apărut deschideri de peste 10 cm.
Părinții și-au cheltuit deja cu 30 de ani in urmă banii adunați timp de o viața pe întărirea fundației, dar ei au turnat-o pe cea care azi e crepată.
Ce părere aveți – s-ar putea consolida fundația casei cu piloni? Cu respect, Konya T.
Salut Konya. Da, se poate ridica structura și se poate chiar îndrepta. Problema este că-i destul de greu să-ți spun exact ce trebuie să faci, atunci când nu am destule detalii. Însă chiar dacă aș avea toate detaliile, îți pot spune că o astfel de lucrare este scumpă, iar de multe ori va depăși valoarea unei case. Eu recomand întotdeauna să se facă o fundație pe piloni, dacă există buget pentru ea. Motivul este că indiferent de tasări, lucrări de infrastructură sau evenimente neașteptate, fundația și casa va rămâne în loc. Depinde și de valoarea construcției. Dacă construiești o cocioabă sau o clădire agricolă temporară, atunci probabil că nu are rost să faci aceste investiții. Este mult mai ieftin să pilonezi o fundație înainte de turnarea ei, decât după. Nu pilonarea este scumpă în sine, ci pregăririle unei structuri care stă să cadă atunci când lovești/vibrezi un pilon. Dacă încerci o reparație în mod greșit, atunci o să-ți dărâmi propria casă.
Multumesc mult, aveti si o recomandare (nume fima, nr. tf, etc) – cu cine pot lua legatura pentru a initia discutii cu detalii pe concret?
Nu vă pot ajuta cu un serviciu, ci doar cu informații tehnice.
buna ziua ,aveti idee ,imi trebuie autorizatie pt o constructie pt o 2 camere(casa de vacanta)?ms frumos
Da, aveți nevoie de autorizație.
Bună ziua. Doresc să construiesc o casă cu suprafața de 160 mp la marginea unui lac aprox 10 m de luciul apei pe un teren cu 3,5 m umplutura. Soluția dată este de excavare a celor 3,5 metri de umplutură și umplerea cu piatră și beton. Problema este că în unele locuri au apărut impingeri în parapetul de protecție a lacului astfel încât sunt locuri unde L-eul de protecție a fost răsturnat spre lac. Intenționez să bat ceva piloni din țeavă (tubing de sonda de 79 x 8) cu lungimea de 6 m pentru a fixa malul. Credeți că fac bine? Și cam la ce distanță ar trebui bătuți pilonii unul de altul. Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Treaba aia cu pietrele si cu betonul este o greseala. Toata incarcarea aia se va misca indipendent in solul moale si ud. E normal sa rastoare L-ul. ”Soluția dată” e proastă. Doar pilonarea este valabilă aici. Dacă aveți acces la o firmă cu experiență, va fi și mai ieftin și mai rapid. Aveți grijă că aceste lacuri au un regim special. Nu puteți să intrați cu betonul și cu fundația în lac, apele sunt proprietatea statului, chiar dacă teoretic ai terenul de lângă apă. Un avocat specializat pe regimul juridic al dreptului de proprietate publică vă poate spune mai multe despre ce aveți voie și ce nu.
Buna ziua,
Intentionez sa construiect o casa pe structura din lemn ” A – frame ” pe o fundatie de piloni.
Casa va avea 15m lungime si si 9 latime , amprenta la sol va fi de 135 mp
Ce fel de piloni ar fi potriviti ? cati si la ce adancime ?
Va multumesc anticipat.
Salut Radu. A frame-ul împinge în lateral spre exterior și trebuie să te asiguri că picioarele A-ului apasa axial pe pilon, adică pilonul să fie bătut în unghi spre exterior. Alternativ poți să pui o scândură sau grindă care unește picioarele și o tensionează. Terenul îți va dicta felul, numărul și adâncimea pilonului. Execută un studiu geotehnic și trimite-mi un mail. M-ar ajuta să-mi trimiți și o schiță cu casa și un calcul cu încărcările în spațiul creat. Noroc.
Buna ziua! Unde pot gasi un executant care sa poata face fundatii pe piloni infiletati in Romania? ma intereseaza pentru o casa de lemn sau metal cu parter si etaj+mansarda.
Nu știu să vă răspund. În vest, noi închiriem un BobCat cu atașament rotativ hidraulic. Costă cam 50 euro pe zi și 100-120 Euro transportul dus-întors, iar într-o săptămână reușesc să curăț/nivelez terenul și să instalez și pilonii elicoidali. În România, treaba asta cu închiriatul utilajelor încă nu s-a dezvoltat corespunzător și nici partea de servicii sau educație. Nu prea știu să existe firme care fac doar asta, dar oricum nu cred că se vor înghesui pentru 9-16-25 piloni.
Buna ziua.
Doresc sa cumpar un container tip birou de 6m lungime pe 2.5m latime.
Le-am vazut montate pur si simplu pe dale de beton, pe butuci de lemn, etc. Ma gandesc totusi c-ar fi cumpatat sa construiesc un fel de fundatie , fie un pavaj de curte sau piloni. In cazul solutiei pe piloni, imi puteti da cateva sfaturi?
Multumesc frumos.
A
Nu ai de ce să înregistrezi costuri și deranj așa mare pentru un amărât de container. sapă sub adâncimea de îngheț al solului tău, construiești niște stâlpi din bolțari și gata.
Buna,
Ma intereseaza sa fac o fundatie pe piloti pentru o casa pe structura de lemn undeva in Delta Dunarii.
Ce solutie recomandati, in conditi de acces dificil cu utilaje?
Mersi!
Îți construiești un utilaj simplu, genul care se pune pe pilon. Se numește ciocan cu melc. Îl alimentezi de la 6-8 panouri solare de 300W cu un invertor. Chiar nu e greu. Durează mai mult și probabil că tuburile vor fi scurte, 1,5 – 2 metri și va fi nevoie să sudezi mult la electrod, dar e treabă de elev de clasa a 10-a. Toată instalația cred că o să te ducă la 30.000 RON, fără panouri solare sau generator diesel, dacă le cumperi noi. Timpul de executie la 2-6 zile pe pilon, în funcție de situația pe care o găsești acolo.
Salut!
M-ar interesa de cati piloni as avea nevoie, de ce dimensiuni si unde ar trebui plasati, in cazul unei case din panouri prefabricate de hempcrete?
Mersi!
Bună Maria. Piloni pentru case, sunt catalogați de mine în piloni (min. 300 kN), mini piloni (min. 30 kN), micropiloni (min. 3 kN) și nanopiloni (min. 0.3 kN). Asta este catalogarea pe care am creat-o eu, inginerii civili care fac poduri si porturi, vor avea alta. La o casă din beton armat și cărămidă, se pretează minipiloni de min 30 kN sau 3 tone static. Având în vedere că hempcrete-ul este de aprox. 10 ori mai ușor ca betonul armat, presupunând că ai într-adevăr un sol care necesită piloni, atunci s-ar potrivi niște micropiloni (min. 3 kN sau 300 kilograme încărcare axială) tuburi de oțel de 48,3 cu peretele de 4 mm, secțiuni sudate din 2000 în 2000 mm. Cred că o să fie un fel de omorât țânțarul cu tunul, dar dacă vrei să ridici casa de la sol și să nu ai o fundație tradițională, atunci este o idee foarte bună.
Poate acest articol vă este de ajutor: https://www.constructosu.eu/care-sunt-beneficiile-secundare-pentru-casele-ridicate-suficient-de-la-sol/
Salut. Am de suspendat pe piloni de lemn, poate din trunchi de copac, o casă de lemn de tip frame, de dimensiunea 9x5m.
M-ar interesa ce diametru să utilizez, ce adancime și numărul de bucăți.
Aș face găuri cu un burghiu de pământ, pe diametrul pilonului de lemn.
Terenul se află în zona montană, Baraj Paltinu, Valea Doftanei, unde solul este pietros de la -60cm pana la -1,4m, apoi devine stâncos.
Este o zonă împădurită.
Mulțumesc.
Salut Costin, nu cred că ai înțeles noțiunea de piloni. Utilizăm piloni atunci când solul este poate dezavantaj, poate prea fânat, poate prea umed, etc., iar stratul de rocă este de neajuns. În cazul tău este superb. Tu poți ridica structura prin niște stâlpi fundați la 1,5 metri adâncime, doar pentru că așa dorești tu. Pe acel sol poți construi orice, mai puțin o cultură agricolă. El nu este doar un stâlp care iese din pământ și care ridică casa, el este o soluție pentru o situație dificilă, iar tu nu ai așa ceva.
Buna ziua!
Intentionez sa contruiesc o casuta de vacanta pe structura de lemn 6m pe 6m, din care pe 2 laturi va fi terasa. Spatiul de locuit efectiv va fi 4.5m pe 3.5m.
Din calculele ce le-am facut greutatea totala a casutei finisata si utilata complet (inclusiv numarul de persoane ce s-ar putea afla la un moment dat in interiorul casutei+terasei) ar fi cca. 4500 kg.
Locatia este langa Brasov (Vulcan).
Am gandit o fundatie formata din 25 de piloni de lungimi diferite (fiecare va fi in pamant la adancimea de cca. 0,8m). Lungimile pilonilor am ales sa fie diferite deoarece fiind diferenta de nivel de cca. 0,5m in partea de jos pot sa fac un spatiu de depozitare sub casuta.
Am gandit bine fundatia? Imi puteti da va rog un sfat in privinta fundatiei?
Va multumesc!
Salut Gabriel. Nu ai gândit bine fundația și aș mai adăuga că aia nu este o fundație. Noțiunea de pilon apare atunci când introduci un element structural adânc în sol. La 0,8 metri, mai ales în Brașov, o să pot să-ți mișc fundația cu mâna. Aia nu-i fundație, iar adâncimea de îngheț al unui sol pietros și scotocit este sub un metru. Apoi tu ai calculat încărcările statice din structura ta, nu și cele dinamice. Când ai un bloc de 3000 de tone, mișcările oamenilor prin structură sunt nesemnificative, la fel și o cadă umplută cu apă. Însă când ai o baracă ( căsuță de vacanță ), e ca și cum ai avea o mașină. Când te miști prin mașină, se schimbă centrul de greutate și se înclină autovehiculul. De ce crezi că baraca ta se va comporta mult mai diferit? Apoi ai uitat de încărcarea cu vânt, încărcarea cu zăpadă, răsucirea clădirii, forțe dinamice rezonante, încărcări extraordinare, etc. Apoi, încearcă să mergi pe 9 piloni, dispuși pe perimetrul celor 36 de metri, sau eventual 8 piloni, dacă vrei un spațiu deschis în centru. Încearcă să legi pilonul de stâlp, în mod rigid.
Uite o eventuală soluție, scoasă efectiv din burtă, fără să știu prea multe detalii:
Cumpără un (sau 8) tub rotund sau pătrat de oțel, cu grosimea tablei de 4 mm grosime și diametru de aproximativ 80-100 mm. Introdu acest profil 2 metri în sol, dacă nu este un sol prea stâncos și îți permite bugetul și abilitățile tehnice. Vei utiliza acest profil și ca pilon, dar și ca stâlp.
O soluție alternativă:
Este greu să le introduci forțat în sol, la distanțe precise și în timp util. De aceea mai există varianta săpării unei gropi adânci de 2 metri, cu diametrul de 300 mm. După poziționarea exactă a profilului metalic, se toarnă beton armat cu ace metalice și ai obținut un rezultat mai scump, dar mai accesibil ție.
Un gând final:
Toate astea sunt variante scumpe și improvizate, însă este mai ieftin decât să faci proiect și să implici autoritățile. S-a ajuns la un punct ridicol cu costurile proiectelor și a procedurii legale, de aceea structuriștii, arhitecții și autoritățile sunt evitate pur și simplu. Eu înțeleg ce vrei să faci și de ce faci asta, dar încearcă să vorbești cu un structurist, măcar neoficial. Îi prezinți situația și îl plătești în mână.
Bună ziua. Intenționez să cumpăr un container de locuit de 10 metri pe 2,40 metri. Am o suprafață de pământ unde a fost o casă din paiantă de dimensiuni apropiate (12 metri cu 3 metri). Cam ce fel de piloni aș putea să utilizez pentru amplasarea containerului? Vă mulțumesc!
Nu vă trebuie piloni, doar niște picioare de fundație îngropate sub adâncimea de îngheț.
Bună ziua. Caut soluții de fundație pentru o casă din bârne de lemn, cu o suprafață de 90 de mp. Platforma va fi din lemn si cu o suprafață pe 120mp. Pe un teren cu denivelari, în față fiind o diferență de 1 m. Ce mă sfatuiți să folosesc? Mulțumesc!
Bună, Alexandra. N-am prea înțeles ce ai scris, dar am să presupun că dorești să construiești o casă din bârne de lemn, cu o suprafață internă de 90 mp și cu o porțiune în față construcției de încă 30 de metri pătrați. Asta îmi imaginez că doreai să transmiți.
Fundațiile caselor de lemn sunt dificile, și spun asta din două motive. În primul rând sunt clădiri destul de ușoare, iar pe lângă faptul că fundația transmite încărcările în sol, mai intervine și rolul de ancorare. Al doilea motiv are legătură lipsa de similaritate între materialele de construcții. Acel lemn nu poate fi introdus pur și simplu în sol, pentru ca va putrezi. Deși sunt unele tehnici de tratare, afumare și acoperire a lemnului, ele nu sunt chiar garantate.
Soluțiile viabile au fost pomenite de mine în articolul despre case și clădiri suspendate pe piloni.
https://www.constructosu.eu/case-cladiri-si-structuri-suspendate-pe-piloni/
Practic, încercăm să utilizăm piatră zidită sau beton armat până ieșim cu bine din sol, iar apoi continuăm cu ce ne dorim. Sunt mult mai multe metode pentru a funda o casă din lemn, dar cea din bârne nu este suficient de rigidă pentru unele fundații mai… “finuțe”.
Am un teren in panta, într-o zonă colinară. Diferența de nivel este de 2m, la 10m lungime. Trebuie să fac studiul geotehnic, dar voiam să știu, informativ, dacă pot constitui o casă din lemn, de 60m² , pe trei piloni din beton turnați in puțuri, doar in partea din vale. Cam la ce adâncime ar trebui să fie îngropați ?
Salut, Iulian. Pilonarea este o fundație care transferă încărcările în sol. Dacă dorești să construiești ceva locuibil, va fi nevoie să faci o fundație și în partea de sus. Rareori o să vedem fundații doar cu trei piloni. Deși, teoretic, limita ar fi 4 bucați, eu recomand minim 6. Trei vor merge sus și vor fi mai puțin sau deloc vizibile, iar 3 jos și vor fi vizibile. Adâncimea se vede în studiul geotehnic, în funcție de adâncimea de îngheț, tipul și compoziția solului, etc.
Buna ziua, am un teren PUCM cu contractii mari, straturi de argila la mai mult de 5m, studiul geo a recomandat fundatie radier general. Exista aici o solutie cu piloti elicoidali care au un manson care preia contractiile solului, inca nu am o dimensionare exacta pe planul casei (casa de lemn cu cerdac acoperit 77mp utili, amprenta 92) in schimb am o oferta pentru o suprafata mai mica si nu este deloc ieftina. Pilotii se duc pana la 6m si sunt de diametru 76. Posibil sa schimbe solutia cand voi primi incarcarile de la structurist. Alternativ am vazut la krinner ca folosesc suplimentar niste placi aerate la nivelul solului. Cum abordati Dvs problema pamanturilor cu contractii mari? Panza freatica este mai jos de 9m. Am studiul geo si planul casei. Plus niste incarcari grosiere. Rog sfat solutie constructiva fundatie.
Bună, Corina. În primul rând, pământurile cu umflări şi contracţii mari numite PUCM, sunt pământuri argiloase active în raport cu apa, care au proprietatea de a-şi modifica volumul la variaţia de umiditate. Pentru că structura dvs. este una ușoară și pentru că o soluție profesională ar ridica foarte mult costul pe metru pătrat, sugerez să drenați continuu solul în adâncime. A doua soluție este să bateți niște piloni în sol, la adâncimi de 15-20 metri, fără profil elicoidal. Acei piloni nu au doar rolul de a rezista la compresiune, ci și la tensiune. Această abordate este întâlnită la aproape toate fundațiile care țin stâlpii de înaltă tensiune. Nu stă nimeni să construiască radier din 200 m în 300 m pentru o linie electrică aeriană, iar solul este deseori expansiv. În funcție de adâncimea pânzei freatice, puteți aborda prima soluție, a doua sau ambele.
Ca să vă înțelegeți mai bine propria situație, vă recomand următoarea carte. Poate puteți face rost de ea.
https://www.constructosu.eu/wp-content/uploads/2023/05/IMG_2715.jpeg