Mulţi dintre noi ne gândim la mediul înconjurător. Alții dintre noi ne gândim la suma de pe factura de energie şi la posibilitatea unei investiţii în energie regenerabilă. Deseori nu se înțeleg unele noţiuni, iar eu aș vrea să vă ajut să faceți un pic de sens din toate. Fără să ţin partea unui producător sau a unui produs în parte, am să prezint unele noţiuni de bază. Fac asta în încercarea de a educa beneficiarul înainte de a lua o devizie. Pentru o astfel de investiţie pe termen lung este necesar un mic studiu. Viitorul aparține energiei regenerabile, iar pe măsură ce timpul trece vom vedea tot mai multe panouri solare, generatoarele eoliene și centrale pe biomasă. În acest articol voi pomeni doar despre un anumit tip de panouri solare și anume despre panourile solare fotovoltaice.
Ce sunt panourile solare fotovoltaice?
Aş vrea să clarific nişte lucruri simple înainte să continuăm cu articolul. Panourile solare cu tuburi vidate şi panourile solare fotovoltaice sunt două lucruri total diferite. Ambele se alimentează de la soare, dar sunt diferite constructiv. Cele fotovoltaice produc electricitate, iar celelalte produc caldură sub formă de apă caldă. Este adevărat că sunt şi unele hibride care au nişte celule fotovoltaice în tuburi, însă sunt mai rare. Am crezut că este un lucru uşor să diferenţiezi cele două tipuri de panouri, însă aparent este o ditamai confuzia şi am vrut să clarific lucrurile. Apa caldă poate fi produsă și de panourile solare fotovoltaice, însă cele cu tuburi vitate nu pot produce electricitate.
[adinserter block=”3″]
De regulă, panourile solare fotovoltaice sunt montate pe acoperișul unei structuri sau pe un sistem de urmărire a soarelui. Sistemele de urmărire a soarelui sunt nişte instalaţii cu mişcare mecanică dotat cu servomotor care ştiu să îşi schimbe poziţia pentru a orienta panourile fotovoltaice în poziţie perpendiculară cu direcţia soarelui. În articolul Cum funcţionează trackerele solare pentru panouri fotovoltaice o să puteţi citi mai multe despre variantele şi tehnologiile de urmărire a soarelui. Celelalte tipuri, adică cele cu tuburi vitate pentru apă caldă, au o greutate foarte mare și nu prea se pot monta pe sisteme de urmărire a soarelui.
De câte tipuri sunt panourile solare fotovoltaice?
După felul în care sunt produse panourile, ele sunt monocristaline și policristaline. O comparaţie între cele două tipuri de panouri solare sunt discutate pe larg în articolul Diferenţa între panourile solare monocristaline şi cele policristaline. Întâi am împărțit panourile solare în panouri fotovoltaice și panouri cu tuburi vidate, iar apoi le-am împărțit pe cele fotovoltaice în alte două categorii. Este important să înțelegem că sunt diferite situații și necesități unde un anumit tip poate reprezenta alegerea ideală. Ele pot face toate parte dintr-un sistem solar care produce energie electrică cu panouri monocristaline, cu panouri policristaline și apă caldă cu panouri solare cu tuburi. Este posibil să le vedeți pe toate cocoțate pe o clădire.
Diferența dintre panourile fotovoltaice monocristaline și policristaline este importantă din cauza prețului inițial la achiziție și din cauza productivității într-un anumit loc. Aparent ele au specificații oarecum similare, dar producția lor este destul de diferită în funcție de zonă și de amplasament. Unii producători vând niște panouri policristaline la un preț mai mare decât panourile monocristaline de la alt producător, dar de regulă, panourile policristaline sunt mai ieftine decât cele policristaline.
Durata de viaţă a panourilor solare fotovoltaice
Aici este posibil să atingem un subiect delicat. Panourile au în general o perioadă de viaţă destul de ridicată, de peste 30 de ani. Se pot întampla destule lucruri neplăcute cu ele, mai ales când sunt exploatate incorect. Garanţia producatorului este de 5 ani, sau poate 10 ani cu maxime în 15 ani. Panourile fotovoltaice au două tendinţe de defecţiune, ori se strică şi nu mai merg, ori încep uşor uşor să îţi pierdă capacitatea de a produce energie electrică. O degradare medie a producţiei de 5% pe deceniu este absolut normală, ceea ce înseamnă că în 30 de ani, un panou de putere iniţiala de 100W ajunge să producă maxim 85W. Însă unele dintre ele ajung să se strice cu totul înainte să ajungă la venerabila varstă de 30 de ani. Problema ar fi atunci când nu ajung să ramburseze nici banii învestiţi.
[adinserter block=”3″]
Garanția de produs și garantarea unor parametrii de degradare sunt diferite de la producător la producător. Producătorii care oferă o garanție mai mare și cu parametrii care se înscriu într-o pantă de degradare mai mică vând produse mai scumpe. În funcție de tipul de instalație, se poate merge pe o decizie informată. Dacă panourile solare sunt amplasate undeva în câmp și se urmărește o producție industrială, atunci panourile vor fi ieftine. Pentru sisteme mai mici, cum sunt cele de pe acoperișul caselor, se urmărește un produs mai de calitate pentru că deranjul de a schimba un astfel de panou este mult mai mare decât în cazul celor amplasate în câmp pe sol.
Stocarea energiei din panourile solare în baterii
Evident aici vine momentul în care vă spun că industria energetică din Romania este foarte coruptă şi în ciuda legislaţiei în vigoare alerg să încalce legea fără ca cineva să fie pedepsit, sancţionat sau demis. Deci soluţia cu vânzarea energiei electrice la reţea iese din discuţie, iar motivul pentru care iese este pentru că este ilegal să introduci energie în reţea, nu doar că nu primeşti bani pentru ea, dar este şi ilegal să o introduci, chiar şi în situaţia în care vrei să faci un bine mediului, oferind gratis energie curată şi regenerabilă. Industria energiei solare de la noi din ţară este puternic afectată de corupţie.
O altă alternativă este să cumperi baterii cu acid şi să stochezi acolo energia temporar. Această opţiune este scumpă. Ea necesită baterii grele şi cu un conţinut de acid, metale grele, toxice etc. Dacă sunt deschise sau dacă ajung în sol după utilizare, atunci vor provoca multe probleme de mediu. În articolul ”Cum se calculează bancul de baterii” poţi aproxima cam câte baterii ai nevoie pentru sistemul tău. Încă o soluţie ar fi să transformăm energia electrică în caldură şi să stocăm căldura într-un boiler cu apă, foarte bine izolat termic. În felul ăsta nu va fi necesar să mai consumăm aşa de mult gaz sau lemne sau curent electric atunci când dorim să gătim sau să facem duş.
Buna Ziua.
Pe cand un articol despre eoliene mici(ca.3-7,5kw)?
Astept cu nerabdare.
Salut
Felicitari pentru articole.
Ai o gresela la finalul paragrafului 5
Unii producători vând niște panouri policristaline la un preț mai mare decât panourile monocristaline de la alt producător, dar de regulă, panourile policristaline sunt mai ieftine decât cele policristaline