Am scris câteva articole despre fundații pilonate. Pilonii aveau rolul de a purta mai bine clădirea în interacțiunea cu solul. Am mai scris despre case, clădiri și structuri suspendate pe piloni. După publicarea lor, am discutat în comentarii despre produse, adâncimi și grosimi ale pilonilor. Am tras niște concluzii, am învățat ceva de la voi și consider că acest articol vă va ajuta să înțelegeți mai bine fundațiile și structurile pilonate sau cu piloni. Un alt aspect important este legat de produsele pe care le utilizăm și implicit, pe care le plătim.
Textul este despre lemn, pentru că am socotit eu că odată cu scumpirea materialelor de construcții, lemnul vine pe plan secundar, după oțel. Pentru case, structuri agricole și structuri mici pilonii construiți din beton armat vor fi clasați abia pe locul al treilea. Există și varianta oțelului recuperat, dar nu are întotdeauna forma și disponibilitatea potrivită, iar în unele zone de munte, lemnul tratat este chiar mai accesibil decât oțelul recuperat. În continuare am să vă vorbesc despre pilonii de lemn.
Stâlpi și tutori din lemn impregnat
Un produs des întâlnit în construcții, care deseori are întrebuințări multiple și o perioadă de viață în exploatare mai mare ca cea a oțelului, poate fi numit stâlp sau tutore din lemn impregnat. Această impregnare se poate referi la un tratament antifungic, introdus adânc în fibra lemnoasă, cu ajutorul unui autoclav. Impregnarea poate fi făcută cu tot felul de chimicale. De exemplu, există impregnare cu creozot, așa cum puteți observa în imaginea de mai jos. De regulă, impregnarea cu creozot este tratamentul aplicat traverselor feroviare din lemn.
Aceste produse din lemn impregnat au forma unui țăruș lung, cu diametre care pornesc de la 60 de mm pentru tutori și pot ajunge și până la 30o de mm pentru stâlpi. Însă, privind produsele disponibile în piață, stâlpii au 100-15o mm în diametru. La un capăt sunt ascuțite și au rolul de a fi înfipte în sol, iar la capătul celălalt sunt tăiate drept, deseori fiind locul de contact cu ciocanul, barosul sau cu berbecul. Un pic mai jos observăm un mănunchi enorm, de aproximativ 100 de piloni, legați cu o platbandă de oțel. Numărul corespunde celui necesar pentru o casă cu garaj sau 150-250 mp.
Dacă vă gândiți că acești stâlpi vor putrezi în sol, vreau să vă spun că durata lor de viață în exploatare, poate fi chiar de câteva secole. Cu siguranță, clădirea sau structura de la suprafață va avea o viața mai scurtă decât lemnul impregnat și bătut în sol. Aceste produse sunt disponibile pe întreaga suprafață a țării și pot fi accesate la prețuri decente. Pentru construcții ușoare, cu greutatea până în 500 de tone, face mai mult sens structural să utilizăm un stâlp gros de lemn, decât unul subțire din oțel. Spun asta datorită necesității unui singur pilon scurt și mai gros.
comments title