Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Arhitectură , Organizarea şantierului

Planificarea înainte de începerea construcției unui case

by Alexandru Şerbuţă februarie 24, 2020 No Comments
Planificarea înainte de începerea construcției unui case

Vreau să vă vorbesc un pic despre înțelegerea construcțiilor. Am multe conversații cu oameni care doresc să-și construiască propria casă sau propria gospodărie. În aceste conversații observ niște lucruri care se repetă. Le-aș spune greșeli, chiar dacă sunt lucruri normale și greu de anticipat. De fapt, le-am observat de mult și m-au tot pus în situația în care a trebuit să declar cu regret că structura trebuie dărâmată și reconstruită corect. Asta înseamnă că s-a construit foarte prost și fără vreo planificare. De autorizație de construire sau proiect, nici nu se mai pune problema.

Speranța mea este că veți citi acest text până la capăt și că la sfârșitul lecturii o să vă treacă prin cap să apelați la un profesionist în loc să faceți lucruri după cum credeți. Alternativ, vă puteți sufleca mânecile și vă puteți apuca de studiat și de aprofundat. Asta ca să deveniți voi acești profesioniști, măcar în cazul vostru. Statul român, prin unele instituțiile publice, au pus la dispoziție normative. Aceste normative îți oferă un bun start pentru o educație temenică. În continuare vă voi explica lucrurile pe care e bine să le știți înainte de începerea planului.

Cum trebuie considerată o structură sau o clădire?

Educația mea despre construcții a început cu 30 de ani în urmă când mă jucam în noroi. Ar putea să pară o glumă, dar am înțeles încă de mic că o bucată moale de noroi poate să devină așa de tare, încât să pot calcă pe ea cu călcâiul și întreaga greutatea a corpului și să reziste, atunci când bucată de noroi devenea foarte uscată. Acest mister a continuat mulți ani după aceea, dar am înteles că se poate. În acest fel tratez lucrurile și 30 de ani mai târziu. Întâi mă interesează dacă se poate, apoi mă interesează felul de funcționare a materialului. Ce înseamnă felul de funcționare a materialului?

Vreau să știu care îi este durata de viață, ce îl influențează, cum pot să-l reproduc, cum să-l instalez, cum să-l protejez și cum să-l fac rapid și ieftin. În acest articol am să vă explic cum să priviți clădirile cu alți ochi. În acest fel vom putea să ne înțelegem cu adevărat structura pe care o ridicăm, pe care o cumpărăm sau care urmează să fie renovată ori modificată. Eu mă gândesc la o clădire ca la o persoană sau un organism. Neînțelegerea acestui organism înainte, în timpul și după finalizarea construcției, te poate aduce în sapă de lemn, te poate stresa, te poate răni fizic și emoțional.

Casă de lemn construită deasupra unui garaj din piatră

Acest organism se degradează mult mai lent decât un organism uman sau a unui animal de casă, dar el se deteriorează când nu avem grijă de el. Am menționat animalul de casă pentru că deși este o ființă, el are alte nevoi. Nu toate animalele de casă sunt la fel. În același fel, structurile nu sunt la fel și de aceea grija acordată structurii trebuie înțeleasă temenic înainte de a construi ceva anume. Clădirile au nevoi,  iar aceste nevoi trebuie adresate înainte de a te apuca de construcție. Nu adopți un câine și apoi te surprinde faptul că vrea să mănânce.

Lipsa de educație în metoda constructivă aleasă

Nu este nevoie să înțelegeți toate materialele de construcții și toate tehnicile constructive. Însă, este nevoie să înțelegeți măcar detaliile care au legătură cu viitorul proiect. Încercați să studiați materiale de construcții uzuale. De exemplu, eu știu foarte bine să construiesc cu beton armat și cu oțel. Pe acest site puteți să studiați și să înțelegeți tot ce este nevoie despre betoane. Am creat sau am început să creez documentații clare despre o grămadă de alte materiale de construcții. Dacă cumva nu găsiți informații suficiente aici, atunci puteți lectura normativele sau să cumpărați cărți tehnice specifice.

Există o librărie întreagă despre construcții, materiale de construcții, instalații, tehnici constructive. Pe partea de beton armat am explicat și partea financiară, cu scopul de a putea bugeta un proiect de construcții cu acest material foarte standardizat. Cu cât materialul principal al construcției este mai standardizat, cu atât situația economică a construcției este mai clară. Însă dacă este clară, asta nu înseamnă că prețul este și el mic. Însă măcar știi în ce te bagi înainte să blochezi niște bani într-o structură ce necesită demolare în mai puțin de 3-60 de luni.

Casă cu structură metalică din oțel

O discuție care apare des este cea a construcțiilor metalice constituite din profile groase de oțel. Adică viitori proprietari care doresc să construiască o casă pe structură metalică compusă din europrofile sau profile metalice groase. Într-adevăr soluția oferă niște opțiuni foarte speciale comparativ cu alte materiale. Discuția nu este chiar așa de simplă pentru că își dau seama cât de scump este profilul și prelucrarea. Le reamintesc de debitarea lui, prețul pierderilor și costul unui aparat de sudură capabil să sudeze corect acele elemente groase.

Înțelegerea specificațiilor de produs ale unei clădiri

Dacă ne-am imagina că o casă ar fi vândută ca un smartphone, ea ar fi afișată cu o listă lungă de specificații tehnice. Cunoașterea acestor specificații tehnice ajută enorm la evaluarea unei clădiri, la intervalul mediu de exploatare și la costurile de întreținere și funcționare. O entitate care vinde o locuință va pretinde o mulțime de lucruri, majoritatea neadevărate. După achiziție sau după primele ierni, vom realiza cum stau de fapt lucrurile. Nu există garanții la aceste specificații de clădiri, dar nici atunci când construiești după ureche. Spun asta pentru că nu știi ce iese.

Planul construcțiilor te ajută să creezi o variantă și apoi să o supui unui scrutin, apoi alegerile făcute în primă fază se mai pot schimba după conștientizarea unor probleme sau după unele calcule de cost, fie că sunt costuri de achiziții sau de funcționare în timp. Când nu vă descurcați aveți opțiunea să apelați la profesioniști. Un electrician, un instalator, un structurist și un arhitect vor avea idei diferite, uneori foarte diferite. Însă cred că o să înțelegi unele limitări care te ajută să-ți înțelegi și limitările bugetului, a terenului, a proiectului sau a ideilor cu care pornești la drum.

Casă la țară, construită din chirpici

Speranța mea este că o să se ajungă la sprijinul profesioniștilor atunci când nu vă descurcați. Acest sprijin ar trebui să vină din nevoie, nu din cauza faptului că te obligă legislația. Din obligație aparte și abuzul, incompetența și corupția. Mulți construiesc fără autorizație de construire tocmai pentru că doresc să evite corupția și abuzul cu care se confruntă în contactul cu instituțiile statului. Dacă tot le ignorați, atunci încercați să utilizați unele din instrumentele utilizate în mod normal, precum studiul geotehnic, serviciile unui proiectant sau ale unui electrician.

Concluzia articolului și motivul existenței lui

Acest articol nu a adus absolut nicio informație valoroasă din punct de vedere tehnic. Însă motivul lui este să vă opriți un pic din dorința de a construi propria casă. Știu că e greu. Apoi să vă gândiți la toate detaliile pe care le vedeți relevante în acel moment. Sfatul meu este să le puneți pe o hârtie, sub formă de listă. Uneori la formularea acestor liste participă și partenerul de viață, părinții sau prietenii. Este proces la care pot participa mai mulți. Te interesează să obții idei și să înțelegi unele limitări, mai ales dacă nu ai mai construit. Totul trebuie făcut cu calm și cu răspundere.

Nu vă faceți griji dacă nu știți să desenați sau dacă nu știți cât de mare să fie o anumită cameră. În primă fază chiar nu contează. Însă scrie totul pe foaie chiar și dacă se face o listă foarte lungă. O poți prioritiza ceva mai târziu. În articolul 1n-cu3and – Cum să gândești și să desenezi planul propriei case? am explicat pe lung acest proces de creație. Pentru cei interesați să facă totul eficient și corect, există acolo suficiente informații utile. E mult mai ușor să greșești în desen decât să te apuci de construit și să te coste bani sub o formă sau alta. Desenul se poate modifica mult mai ușor și gratis.

Branșament electric aerian direct pe fațada casei

În încheiere v-aș recomanda un lucru oarecum neobișnuit, dar vreau să fac asta. Dacă doriți să construți propria casă, aplicați pentru un loc de muncă în construcții. Nu contează ca ce, chiar și ca necalificat. Mergeți pe șantier și vedeți cum decurg lucrurile. Încercați să învățați și să stăpăniți procesul pentru construcția voastră. Și 1-3 luni de experiență poate să crească semnificativ șansele de reușită atunci când înțelegi cât de greu este să te trezești la 4 dimineața și să ridici materiale de construcții grele până la ora 20. Va fi și o mică confirmare a abilității de a parcurge propriul proiect.

autorizatie construirebetoncasăchirpiciclădireoţelstructură

  • Previous Influența climei și a poziției geografice asupra felului în care construim3 ani ago
  • Next Care este principiul de funcționare al unui ciocan cu bile?3 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready