Poziţionarea întrerupătoarelor şi prizelor electrice în interiorul locuinţei reprezintă un aspect important. Planul şi procedura amplasării lor trebuie să aibă loc în funcţie de unele reguli. În articolul Dimensionarea corectă a cablurilor din instalaţii am vorbit despre cablarea corectă de la panoul de siguranţe până la priză. Acum vom vorbi despre poziţia prizei pe perete, înălţimea la care acestea sunt amplasate şi de ce le amplasăm acolo. Vom atinge destul de scurt și pe noțiuni care țin de felul cu ajunge la cablul în acea poziție pe perete.
[adinserter block=”3″]
Contrar unor opinii independente, prizele și întrerupătoarele nu sunt poziționate la întâmplare. Însă poziționarea lor depinde de media de înălțime a populației. Adică înălțimea populației dintr-un teritoriu va influența într-o anumită măsură felul în care această populație poate interacționa cu întrerupătoarele, în special. De exemplu, Danemarca va avea o poziție relativ diferită comparativ cu Japonia. Deși mă voi baza pe partea tehnică mai mult, voi menționa și unele aspecte care țin de anatomia utilizatorilor, dar și de legislație.
Numărul de prize necesare într-o locuinţă
Este destul de greu să anticipăm numărul de prize dintr-o locuinţă în faza de construcţie. Secretul este să lăsăm loc pentru o viitoare expansiune. Este bine sa avem destule prize într-un loc, încât să putem conecta direct în priză, lampa, unitatea centrală de la calculator, monitorul, imprimanta, încărcătorul telefonului, copiatorul. Recomandarea mea este să aveţi grupuri de 2 prize duble pentru fiecare perete a camerei, adică loc pentru 4 ştecăre. Este nevoie să evităm cu orice preț prelungitoarele.
[adinserter block=”3″]
Nu strică să montaţi 3 prize duble, adică pentru 6 ştecăre. Mai ales dacă ştiti că pe acel perete se va monta unul sau două birouri cu calculatoare şi echipamentele electrice anexe. Pentru locuri precum holuri sau capul patului, ajung grupuri de prize cu două sau trei ştecăre. Sunt locuri unde este nevoie de mai multe prize simple, nu duble, distanţate optim una de alta, precum cele din bucătărie. Acolo apar problemele. De aceea am dedicat următorul subpunct numărului de prize necesar într-o bucătărie.
În situația în care nu aveți o cheltuială cu un circuit electric, tot va fi nevoie să cumpărați un prelungitor. De cele mai multe ori prelungitoarele vor fi mai ieftine, dar nu cu mult. Din punct de vedere tehnic, prelungitoarele sunt un fel de oaie neagră din familia distribuitoarelor electrice interioare. Statistic vorbind, prelungitoarele sunt a patra cauză pentru incendiile domestice. Chiar dacă nu iau foc, tot cauzează o grămadă de probleme precum căderea de tensiune pe circuit sau contacte imperfecte.
Numărul de prize necesare într-o bucătărie
Numărul de prize dintr-o bucătărie este o problemă un pic mai delicată. Motivul este că avem mulți consumatori mari într-un singur loc. Am spus că acești consumatori electrici precum cuptorul electric sau plita electrică nu pot fi conectați cu o priză pentru că deseori vor necesita o siguranță mai mare de 16 amperi. Acestea se leagă la un comutator. Comutatorul decuplează circuitul printr-un întrerupător făcut pentru amperaje mari. Nu trebuie să fie modelul industrial. Există unele modele special pentru bucătării.
[adinserter block=”3″]
Lăsând consumatorii mari la o parte o să rămânem cu cei sub 16 amperi. De exemplu putem avea mixerul, cuptorul cu microunde, aparatul de prăjit pâine, aparatul de cafea, robotul de bucătărie, etc. Vor fi mulți consumatori și vor fi relativ mari. Nu peste 16 amperi, dar mari. Nu strică împrăştierea prizelor pe întreaga lungime a blatului mobilei de bucătărie pentru un bun access. Recomand amplasarea prizelor duble din 1,2 m în 1,2 m pe toată lungimea blatului. Trebuie ținut cont că majoritatea au un fir scurt.
Un alt aspect al prizelor din bucătărie este că în bucătărie este abur și uneori când gătim sau spălăm este posibil ca stropii de apă să ajungă în prize. Nu sunt aceleași reguli ca la baie, dar merită menționat. Nu strică să utilizăm prize îngropate cu capac. În articolul 1n-cu3and – Care este configurația corectă a unei bucătării funcționale? voi explica aspecte care țin și de amplasarea chiuvetei și a hotei față de rețeaua electrică. Va fi un articol interesant la care am lucrat mult, în special din cauza vectorizărilor.
Amplasarea prizelor în baie sau în spații unde facem abur
În încăperi precum băile, nu se amplasează prize electrice şi nici întrerupătoare, indiferent de tipul lor. Sunt unele întrerupătoare considerate etanşe, fabricate pentru a se amplasa în baie. Eu nu le recomand pentru că o priză poate să stea în loc 20-30 de ani, iar membrana cauciucată de izolare a prizei se va rupe fără să te atenţioneze. Unii amplasează aceste întrerupătoare în baie pentru că au siguranță diferențială pe circuitul de la baie. Da! Este acceptabil, dar există riscuri și acolo.
[adinserter block=”3″]
La fel şi cu prizele. Sunt unele prize cu capac făcute pentru exterior. Ele pot fi montate în baie, dar dacă arcul capacului nu mai funcţionează sau rămâne cumva deschis, te vei electrocuta când în baie sunt foarte mulţi aburi. Unele băi sunt foarte mari și nu se face mult abur, iar alte băi sunt echipate cu un ventilator care scoate aburul în timp util. Lucrurile sunt relative pentru că totul depinde de cantitatea de abur. Unii au prize fără capac lângă chiuvetă, le folosesc de ani de zile și nu s-au electrocutat.
Eu voi susține în continuare că nu aveți voie să puneți prize și întrerupătoare în baie. Totuși, aș vrea să vă prezint o situație în care este posibilă amplasarea unui tip de întrerupător cu sfoară în interiorul băii. Tragi de sfoara care închide sau deschide un circuit de iluminat. Teoretic acest tip de întrerupător este și el periculos, dar are două avantaje despre care am vorbit în articolul 1n-cu3and – Când putem amplasa un întrerupător electric în baie, dar și despre multe alte lucruri.
Înălţimea amplasării prizelor şi întrerupătoarelor
Înălţimea amplasării întrerupătoarelor este dată de pivotarea mâinii unui adult de înălţime medie, în funcţie de cot. Adică atunci când mâna este ridicată şi îi spunem poziţie înaltă sau atunci când mâna este întinsă în jos şi îi spunem poziţie joasă. Este obligatoriu ca întrerupătorul luminii din cameră, să poată fi accesat din pragul uşii. Întrerupătorul nu se amplasează niciodată după uşa camerei, pentru a nu fi necesar să mergi pe întuneric prin cameră până găseşti o modalitate de a aprinde lumina.
[adinserter block=”3″]
Întrerupătoarele de lumină sunt întotdeauna amplasate pe cablul de fază a circuitului. Amplasarea prizelor pe perete au si ele două poziţii. Poziţia de jos a prizei este la 150 mm deasupra pardoselei, iar cea de sus este cea amplasată la 1,2 m deasupra pardoselei. Întâmplător, poziţia de sus a prizei coincide cu poziţia de jos a întrerupătorului. În alte surse o să găsiţi că distanţa între priză amplasată jos şi pardoseală trebuie să fie 100 mm, însă atenţie că se face o confuzie şi o greşeală.
Distanţa între pardoseală şi priză înseamnă distanţa de la pardoseală şi centrul dozei, dacă lăsăm doar 100 mm de la pardoseală la centrul prizei/dozei, vom avea poate 50 de mm între marginea prizei şi pardoseală odată ce priza este montată, iar în acest caz nu vom mai avea spaţiu pentru plintă. În cazul prizelor industriale despre care vom discuta într-un articol viitor, nu există poziţie de jos, ci doar poziţie de sus. Poziţia de jos este caracteristică spaţiului locativ.