Structurile subterane au rostul lor şi îți oferă niște avantaje distincte faţă de alte tipuri de clădiri. O structură subterană te ajută când ai nevoie de protecție mecanică şi barometrică în caz de explozii, furtuni, bombardament, temperaturi foarte scăzute sau fenomene meteorologice distructive. Pe lângă aceste avantaje se mai numără şi cel termic. Structurile subterane au o temperatură constantă şi joasă pe tot parcursul anului. Din când în când mă tot gândesc că aş vrea să scriu despre structurile subterane.
M-am hotărât să încep cu acest articol, însă sunt multe de spus și mă gândesc ca nu am nici o șansă să cuprind tot ce vreau să transmit într-o singură mie de cuvinte. Am să vă rog să urmăriți categoria cu structuri subterane ca să faceți sens de informațiile transmise aici. Clădirile subterane pot fi periculoare dacă nu sunt construite și exploatate cu grijă și de aceea sunt un pic nehotărât. Sunt un pic nesigur de felul în care vor fi utilizate informațiile pe care vi le transmit aici.
Siguranța și sănătatea într-o structură subterană
Structurile subterane sunt niște structuri foarte sigure dacă sunt construite corect. General vorbind, structurile mici subterane sunt construite incorect. Voi încerca să vă ajut să schimbați situația unui spațiu subteran existent sau să construiți mai bine pe viitor. Primul risc atunci când construim și exploatăm o clădire subterană este cel de prăbușire. Al doilea este cel de inundație. Deși inundația nu are loc așa de brusc ca o prăbușire, ea poate fi mai greu de oprit atunci când apare.
Pentru a spori siguranța într-un spațiu subteran este obligatoriu să existe două sau mai multe ieșiri. NU aveți voie să construiți nici măcar un subsol la casă fără două căi de ieșire. De regulă, una din ieșiri este prin interiorul casei sau imediat lângă casă, iar a două, undeva la 5-15 metri de structură. A două ieșire poate să facă parte dintr-un garaj, hambar sau chiar sub un porumbar. Acest lucru, mă refer la cele două sau mai multe ieșiri, este menționat și în legislație.
În timpul construcției unui tunel sau a clădirii subterane este absolut important să ținem cont de clădirile din jur. Aceasta proate fi orice instalație, stâlp, bazin/castel de apă, etc.Prin fundația lor transmit forțe în pământul în care noi săpăm. Dacă aceste forțe nu sunt calculate se poate ajunge în situația în care surpăm pământul de sub clădirile sau structurile menționate. A săpa o cramă sau un beci lângă alte clădiri existente pare să fie destul de riscant şi greu, însă se poate face corect dacă ne pregătim.
Căile de access în tunele și alte părți subterane ale unei clădiri
Riscul de prăbușire există în mintea tuturor atunci când intrăm într-o clădire subterană. Un mic sentiment de claustrofobie și gândul că trebuie să îți amintești drumul pe unde ai venit. Este nevoie de mai multe căi de ieșire și să asiguri constant accesul la ele. Accesul liber este important într-o clădire de orice fel, dar la o clădire subterană, el este extraordinar de important. De exemplu, crama unui producător de vin are căi de acces amplasate periodic în funcție de planul săpăturii.
Numărul lor trebuie distribuit în așa fel încât persoanele să poată evacua cât mai repede structura. Urmărim să avem două căi de access cu exteriorul indiferent unde ne aflăm. Despre asta o să mai discutăm pentru că se înțelege mai greu. Căile de access nu trebuie să fie neapărat foarte mari, dar destul de mari încât să te poți salva chiar și situația în care trebuie să mergi pe burtă. Trebuie să avem în vedere că o exploxie sau o prăbușire te-ar putea răni și că nu mei mai putea să mergi.
Exceptând argumentul evident al blocării în subteran, aș vrea să vă spun despre pericolul gazelor și al suforării. Aceste gaze nu se duc nicăieri dacă nu sunt ventilate într-un fel sau altul. Pentru siguranța în subteran, avem nevoie să considerăm că gazele au două proprietăți. Unele sunt mai grele ca aerul, iar altele sunt mai ușoare ca aerul. Trebuie înțeles bine acest subiect. De aceea am dedicat un articol întreg pentru a înțelege 1n-cu3and – Cum se face aerisirea sau ventilația într-un spațiu subteran?
Alte pericole existente în structurile subterane
De cele mai multe ori când se sapă se foloseşte un fel de unealtă. Unelte precum cazmaua, târnăcopul, lopata sau un utilaj precum, buldozer, excavator, bobcat, etc., sunt făcute din metal. Aş vrea să subliniez importanța evitării unei linii de curent, în special cea de medie şi de înaltă tensiune. Cel puţin până la 2-3 metri sub pământ e bine să nu existe muncitori în gropi pline cu apă. Întotdeauna să existe un studiu cu detectorul de metale/cabluri înainte de a ne urca în excavator.
Aici lista de măsuri de siguranţă este lungă și aș include și conductele în aceeași categorie. Însă sunt de părere că dacă lucrările nu se fac în grabă. Ele se fac cu responsibilitate şi pe timp de zi. Deseori auzim la radio despre surparea unui șanț care a prins un muncitor și l-a omorât. Cu puțină educație și planificare se pot evita genul acesta de probleme. Am tot văzut fel de fel de articole pentru supravieţuire. Aceste buncăre și tunele nu sunt altceva decât niște coșciuge foarte încăpătoare şi scumpe.
Au ventilaţie proastă sau inexistentă, fără sursă de încălzire, fără sursă de energie proprie cu banc de baterii sau generator şi fără depozit corespunzător de alimente. La lista de neajunsuri se adaugă lipsa de echipamente şi provizii de prim ajutor. Ca şi cum un container metalic îngropat poate fi considerat altceva decât o groapă în pământ. Consider că eşti mai în siguranţă fără buncăr, decât cu unul făcut prost şi iresponsabil.
comments title