Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Design produs , Prototipuri

Procesul de design de produs în 5 pași simpli și ușor de urmat

by Alexandru Şerbuţă mai 30, 2018 No Comments
Procesul de design de produs în 5 pași simpli și ușor de urmat

Designul de produs este un proces care începe la idee și se termină cu un prototip fabricat. Acest design poate să servească la fabricarea a milioane de bucați sau să rămână doar un prototip. Înainte de a intra în productie de serie, un produs poate avea câteva cicluri de design. Se tot încearcă dezvoltarea și perfecționarea obiectul sau a serviciului pentru care clientul final ajunge să plătească în magazin. Descrierea mea este una destul de simplistă și generală, dar ea vă va ajuta să înțelegeți, într-o oarecare măsură, complexitatea unui design de produs

Pentru produse individuale, designul de produs poate include o multitudine de pași. Acest lucru este mai ales valabil când produsul tău este de fapt o componentă. Această componentă va intră într-un sistem de componente, iar abia acele sisteme de componente formează un produs final ce poate fi achiziționat. Așa sunt majoritatea proiectelor, ca parte a unui proiect mai mare. Momentan, noi vom păstra lucrurile simple pentru moment, dar aceeași 5 pași se repetă și în situațiile complexe.

Pasul 1: Cum ar trebui să arate produsul tău și ce ar trebui să facă?

Primul pas în procesul de creație al unui produs face referire la idee. Ai nevoie de o idee clară despre ce vrei să proiectezi. Pentru acest prim pas recomand foaia și creionul, tableta grafică sau mecheta. Desenează cât mai multe schițe și încearcă să te lămurești pe tine despre cu ar arăta obiectul, încadrarea în context, care ar fi cromatica aleasă, materialul și alte limitări. Orice detaliu este binevenit la acest pas pentru că îți oferă o fundație pe care poți să construiești idei. Atunci când ai o listă clară de specificații de la client cu ce dorește, designul de produs este mai ușor.

Spun asta pentru că unele alegeri sunt facute și poți lucra pe o structură existentă fără să fie nevoie să intuiești sau să ghicești dacă clientului îi va fi pe plac. Același lucru este valabil și când urmărești să modifici designul unui produs existent. Eu personal, urmăresc să învăț din greșelile altora. Merg pe internet, caut un produs similar. Dacă există, atunci încerc să studiez unele articole. Detaliile pentru studiu includ dimensiunile volumetrice, greutatea, culoarea, costul materialelor, metoda de fabricație, protecția la uzură, siguranța în exploatare, costul ambalajului, noțiuni de UX și UI.

 

Este foarte util dacă începi să desenezi și să concepi cu ideile acestea în minte. În funcție de gradul de complexitate cu care îți răspunzi la întrebarea de mai sus, vei ajunge să faci cât mai puține modificări ulterioare. Modificările ulterioare fiind mai costisitoare. Un designer de produc caută să creeze un produs sau o componentă a unui sistem cu caracteristici cât mai atractive și mai ieftine posibil. Există o luptă continuă între design, preț și funcționalitate, iar partea dificilă este că limitele acestor trei caracteristici nu sunt clare. Este un rollercoster emoțional.

Pasul 2: Designul 3D al produsului tău.

După o serie de schițe, stabiliri de forme și calcule matematice despre materiale, dimensiuni și greutăți, vom avea o idee mai clară despre cum va arăta produsul. Încercăm să schițăm într-un format 3D. Eu vă recomand softurile SketchUp, Solidworks și Autodesk Focus 360. Acest format 3D este foarte precis și ne lasă să vedem cum interacționează piesele între ele. Este posibilă și interacțiunea animată dintre piese. Unele softuri chiar exprima forțele ce acționează asupra componentelor individuale din care este format produsul.

Astfel vom putea vedea o interacțiune mai clară dintre piesele designului nostru. La acest pas putem să proiectăm obiecte pe care le putem schimba sau modifica ulterior fără să mai schimbăm tot designul. Softul 3D ne poate face să ne înțelegem mai bine designul fiind posibil să îl rotim sau să îl randăm. Totodată putem schimba ușor culorile, textura și ne putem crea o idee despre modul de prezentare. Partea cu prezentarea produsului este una din cele mai importante aspecte ale designului de produs pentru că determină succesul comercial.

Design de produs după prototip și soft 3DEl poate include poza de pe ambalaj, imagini pentru manualul de instrucțiuni sau feedback pe care îl oferim managerului de proiect dacă clientul are un astfel de angajat între el și tine. Designul 3D nu este întotdeauna o parte obligatorie mai ales că fabricantii de produse urmăresc planurile 2D. Însă cu siguranță ajută enorm să existe două tipuri de planuri. Uneori, planurile 2D se pot printa la scară reală și pot fi lipite pe bucata de material ce urmează a lua forma produsului sau componentei de produs. Într-un fel am ajuns la pasul construcției de prototipuri.

Pasul 3: Construcția prototipului conform designului 3D

Sunt două lucruri bine de știut pentru acest pas. În primul rând, prototipul nu trebuie construit neapărat din același materiale ca produsul final. Uneori este foarte greu să procuri sau să prelucrezi nu știu ce tip de oțel întărit. Poți substitui acea piesă un un material similar, dar mai ușor de prelucrat și mai ieftin. Ulterior, dacă designul este final și acceptat de client poți să ceri producatorului să fabrice produsul cu piesa din materialul dorit. Uneori acest lucru nu este posibil. Nu poți să faci o bicicletă zburătoare dacă nu ai un material foarte ușor la îndemână.

În acea situația produsul nu ar funcționa decât teoretic. Al doilea aspect pe care vreau să îl spun despre pasul construcției prototipului este că nu trebuie să îi construiești absolut toate componentele în atelierul tău. Uneori poți apela la furnizori externi pentru unele operațiuni care împlică factori de producție pe care nu îi ai. O regulă generală este că factorii de producție pe care îi deții intern îți aduc cea mai mare marja de profit. Însă acest lucru nu poate fi adevărat dacă achiziționezi un aparat de ascuțit cuțite, dacă în general faci design de cuțite o singură odată pe an.

 

Acest aparat probabil că nu va fi niciodată rambursat, ca să nu mai vorbim despre profit la investiția făcută. Există spații concepute special pentru designerii de produs. Le spune maker space și se pot închiria cu ora sau cu un abonament lunar. Pentru designerii care locuiesc în mediul urban și nu dețin nici un spațiu de producție, aceste spații pot reprezenta singura opțiune. Sunt în continuare spații destul de scumpe pentru bugetele românilor, dar uneori pot reprezenta o opțiune vibilă când clienții sunt dispuși să te finanțele.

Pasul 4: Găsirea unul producător care să-ți transforme prototipul într-un produs de serie și care să-ți ofere o cotație de preț

Discuția cu producătorul este una destul de complexă pentru că deseori este implicat și clientul. Multe mailuri vor circula înainte și înapoi până ce producatorul va obține contractul de fabricație. Ajută foarte mult dacă oferi cât mai multe detalii, desene și schițe corecte. Ca designer de produs vei încerca să insisti pe un anumit material cu un anumit finisaj etc. Pe de altă parte, clientul, cel care te angajeaza să faci designul de produs, va urmări să plătească cât mai puțin pe unitate. Cu cât sunt mai multe piese, cu atât presiunea pentru obținerea unui preț mai mic va crește.

Prototipul se trimite de regulă la producător pentru o bună înțelegere a produsului și este bine să fie absolut corect. Cotațiile de preț sunt oferite în funcție de numărul de bucăți fabricate. Același lucru este valabil și pentru numărul de bucăți de ambalaj. Deseori, fabrica care preia designul nu poate produce la un preț competitiv și ambalajul. Ai putea considera că aceste părți nu țin de tine, dar te vor afecta când se va cere un redesign în urma discuțiilor cu producătorul de ambalaje sau a produselor de protecție a elementelor fragile din produs.

Fabrică de producție de produse în serie după prototipMajoritatea producătorilor vor subcontracta parțial sau total acest aspect al contractului. Ambalajul este un produs la rândul lui sau o serie de produse. Într-o țară, produsul la care ai făcut designul poate fi vândut sub o anumită formă sau brand. Însă într-o altă țară el poate fi ambalat într-un mod total diferit și poate avea cu totul altă strategie de plasare pe piață. Toate acele cutii și abțipilduri au un design de rândul lor și probabil vor fi subiectul unui alt design de produs. Unele produse se fac în serii și trebuie să corespundă vizual e la designer la designer.

Pasul 5: Repetă pașii de la 1 la 4

Designul de produs ajunge destul de des la redesign. Nu este vina persoanei care face produsul, nici a organizației care îl fabrică. Lucrurile pur și simplu se schimbă. Astfel de schimbări sunt datorate apariției unor materiale mai noi și mai performante sau schimbărilor preferințelor clienților. Rebrandul companiei care a cumpărat prima dată designul, schimbarea producătorului sau a factorilor de producție, majorarea costurilor de producție, creșterea competiției în sectorul de afaceri, toate acestea pot influența mai departe schimbarea designului.

Designul se schimbă chiar și atunci când produsul pare neschimbat. El se tot modifică pentru obținerea unor eficiențe de preț, flexibilitate, transport, taxe vamale, etc. Majoritatea producătorilor, mai ales cei din mediul industrial, construcții sau naval, preferă redesign din aproape în aproape. Adică nu se aruncă la un design total redefinit pentru că nu știu cum vor reacționa clienții existenți. Acest lucru poate fi o idee bună pentru că îți oferă o anumită stabilitate și anticipare a nevoilor clientului. Este destul de greu să pornești un design de la zero.

 

Acum știi care este procedura și cum poți îmbunătății produsul prin repetarea pașilor de la 1 la 4. Eu personal, repet pașii de la 1 la 4 pentru a prezenta un produs ceva mai bine gândit și mai eficient. Fac prima dată un design, apoi observ care sunt problemele în timp ce lucrez la detalii. Nu apuc să termin primul design că deja îmi este evident că trebuie să încep să lucrez la versiunea a două. Reduc din grosimi, rezolv interacțiunile dintre componente, tai ”colțurile” inutile. În plus, încerc să lovesc două vrăbii cu aceeași piatră de câte ori se poate.

designpașiprodusproiectare

  • Previous Ce este lemnul stratificat şi unde se poate utiliza?5 ani ago
  • Next Noţiuni generale despre panourile solare fotovoltaice5 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready