Un atelier este un loc confortabil, spațios și dotat corespunzător pentru a produce ceva. În acest spațiu îți pui în valoare, pe de-o parte, partea creativă, pe de altă parte îți poți acorda un loc de muncă dacă ești ”neangajabil”. Am observat că se utilizează acest cuvânt din ce în ce mai mult. Vreau să creez un ajutor pentru cei care au în gând să se desprindă de partea de dependență față de angaatori și să ridice capul din punct de vedere economic. Este un prim pas de început și un mediu de legătură între tine și cei care te vor ajuta să produci.
[adinserter block=”3″]
În concept modern, atelierul meșteșugăresc poate însemna o încăpere de dimensiuni medii și mari. El fiind special echipat pe nevoile tale de meșteșugărit. În articolul Planificarea construcției unui atelier meșteșugăresc am explicat o planificare generală, iar în articolul Etapele construcţiei unui atelier mesteşugăresc am explicat construcția acestui atelier. Acum doresc să vorbesc despre amenajare, adică pasul care urmează după terminarea structurii. Toate cele trei texte trebuie considerate simultan atunci când vă apucați de făcut planuri.
Podeaua unui atelier meşteşugăresc
Un astfel de atelier poate să arate ca un garaj plin cu fel de fel de unelte. Mulţi deţinători pot ajunge să-şi parcheze maşina acolo din când în când sau permanent. Momentan, vreau să pun accentul pe podea pentru că este cel puțin importantă. Utilajele din atelier sunt deseori grele şi va fi foarte greu să le tot mutăm. Fie că este vorba de faptul că aceste utilaje se cumpără, se vând sau că se transportă pe şantier pentru unele lucrări este bine să le mutăm pe roţi. Un adult poate mişca un utilaj de 20 de ori mai greu ca el, atât timp cât rulăm pe o suprafaţă netedă şi dură.
[adinserter block=”3″]
Suprafeţele din beton armat elicopterizat reprezintă cea mai bună variantă pentru un atelier, garaj sau hală de producție. Cu elicopterizare și finisare, betonul rămâne netocit şi implicit drept. Lipsa finisării și a elicopterizării betonului duce la nisiparea suprafețelor și la pierderea planeității. Elicopterizările de beton sunt cele mai bune forme de finisaj pentru pardoseli de beton armat. Indiferent că se află în bucătărie, baie, holuri dormitoare, atelier, garaj, poteci sau chiar în cămară. Cu cât podeaua unui atelier este mai dreaptă şi mai dură cu atât mai bine.
Aș vrea să adaug că o pardoseală dreaptă și netedă se curăță și se întreține ușor. Îmi vine în minte ideea de a construi un robot de curățat pentru curățarea pardoselii din atelier. Alternativ se poate cumpăra unul din comerț. Mă refer la cele cu destinație rezidențială. Nu știu exact cum vor reacționa acele electrocasnice când vor înghiții un cui, dar puteți încerca. Atenţie însă, dacă podeaua este prea lustruită creşte riscul de a aluneca şi de a cădea pe beton. Nu este plăcut să dai cu genunchiul, cotul, şoldul sau capul de podeaua de beton armat lustruit.
Despre tavanul unui atelier meşteşugăresc
În atelier este bine să ai un tavan înalt deasupra capului, dar şi un spaţiu de lucru destul de mare. Multe garaje au tot felul de lucruri atârnate de pereți. Urmărești să nu te accidentezi dând cu capul de lucruri care atârnă. Atelierul trebuie bine luminat şi este recomandat ca în partea de sus să existe nişte ferestre sau unele luminatoare în tavan sau în partea de sus a peretelui. Cu cât fereastra este mai sus cu atât lumina naturală intră mai bine în încăpere. Multe dintre halele metalice sau din beton armat sunt prevăzute cu aşa ceva.
[adinserter block=”3″]
Ferestrele sunt amplasate în partea de sus a peretelui sau în acoperiș. Uneori poți să găsești surse de lumină naturală în ambele locuri. Nu aveţi voie să suspentaţi lucruri de tavanul atelierului cum ar fi role de cabluri, rafturi pentru uscarea lemnului, profile de oţel, lame de circular, cutii de depozitare, etc. Deşi foarte mulţi proprietari fac acest lucrul fără să înţeleagă riscurile la care se supun. Tavanul trebuie să fie liber. De fapt, ideea de a stoca lucruri deasupra capului este ceva riscant. Mai ales când atârnă de un cui.
Eu întotdeauna am avut un sentiment de reticenţă faţă de intratul şi lucratul în astfel de ateliere. Întrebarea nu este dacă îți cade ceva în cap, ci când. Aceste obiecte suspendate de tavan contribuie la umbrirea spațiului. Cu cât tavanul este mai înalt, cu atât este mai ușoară manipularea profilelor lungi. Un contraargument al acestor spații înalte este faptul că ele se încălzesc greu. Cu cât mai înalt atelierul, cu atât este mai importantă termoizolația clădirii. Practic aerul cald se ridică în partea de sus a încăperii, iar corpul tău rămâne în partea de jos. Îl convinge gravitația.
Avantajele unor pereţi solizi într-un atelier meşteşugăresc
Într-un atelier meşteşugăresc, vă asigur că o să doriţi să aveţi pereţi solizi de care să prindeţi obiecte grele precum rafturi, scule, cabluri, utilaje, etc. Fie că este vorba de ceva suport de scule, o tablă albă, o linie de aer comprimat sau o linie de gaz de protecţie pentru sudură. Întotdeauna o să doriţi nişte pereţi rigizi de care să prindeţi mobila. Multe hale metalice, mari sau mici nu au acest avantaj, structura este prea ușoară. Panourile termoizolate au o rezistenţă mecanică mult prea mică pentru a putea fi încărcate cu rafturi pline cu metal.
[adinserter block=”3″]
Acești pereți solizi sunt amplasați doar până la înălțimea de 1,5 sau 2 metri, dar în funcție de mărimea construcției se pot construi și la o înălțime de trei metri. Recomandarea mea este să folosiţi bolţari de beton bine proporţionaţi ca să obţineţi un perete perfect drept. Apoi acest perete de bolţari, gol pe interior, va putea acomoda orice inserţii pe care le puteţi avea, precum tuburi de conductori electrici, ancore de oţel, străpungeri pentru ţevi şi cabluri, doze pentru prize, etc. Apoi acest perete urmează să fie umplut cu beton pentru o rezistenţă corespunzătoare.
Armarea pereţilor se face pe măsură ce acesta se construieşte, nu după ce peretele este deja zidit. Armătura trebuie ancorată în fundație. În imaginea de mai sus avem altă variantă. Se utilizează prefabricate de beton armat de dimensiuni mari. Dozele electrice menţionate sunt cel mult pentru întrerupătoare electrice şi nu pentru prize, într-un atelier folosindu-se prize industriale aplicate, deși eu încalc des această regulă. Utilizarea prizelor industriale reprezintă cea mai bună practică chiar și pentru un atelier meșteșugăresc de dimensiuni mici.
Izolaţia termică într-un atelier meşteşugăresc
La noi în ţară avem aproximativ 120 de zile de vreme foarte rece. Dacă ai un atelier în care este mai frig decât afară, probabil că o să vrei să-l izolezi termic. Cine a lucrat o iarnă într-o hală neîncălzită ştie despre ce vorbesc. Vei observa, de la durerile de spate până la oboseală psihică, răceală, stres şi disconfort general. Avem nevoie de condiţii bune pentru a putea avea rezultate optime. Urmărim să nu ne îmbolnăvim pentru ceva lei economisiţi lunar pe caldură, dar nici să exagerăm cu costurile. Un atelier este un spațiu înalt, care conține un volum mare de aer ce trebuie încălzit.
[adinserter block=”3″]
Fiind înalt, aerul cald tinde să se ducă sus, iar în partea de jos să fie tot frig. Este foarte util să facem un calcul cu acest lucru în minte. Al doilea argument care are legătură cu temoizolația atelierului vine în contextul ventilației. Când ventilezi direct, o mare parte din căldura atelierului, urmează să fie eliminată. O soluție pentru o ventilație eficientă este să ai un schimbător de căldură și un filtru de particule. Sistemul funcționează prin trecerea aerului cald și plin de fum sau praf prin filtrul de particule. Substanțele nocive suspendate în aer vor rămâne în filtru.
Apoi aerul cald filtrat va merge în schimbătorul de căldură, după care va fi evacuat. În timp ce aerul viciat iese, cel exterior intră. Aerul exterior va fi rece, dar va fi încălzit de aerul cald care iese printr-un radiator. Astfel de sisteme au eficiențe de 80%, dar unele dintre ele ajung chiar la 99%. Aceste echipamente pot fi confecționate, singura diferență fiind că cele făcute în regie proprie tind să fie mai voluminoase și mai puțin eficiente. Pe viitor sper să termin proiectul 1n-cu3and – Filtru de particule și solide fine, cu funcționare pe apă. Acolo o să vedeți cum puteți să faceți un astfel de filtru.
Utilajele fixe dintr-un atelier şi ajutoarele pentru manipulare
Există o anumită plăcere când intri într-o hală sau garaj care este prevăzut cu unele ajutoare de manipulare a obiectelor grele. Sau că există o instalaţie de aer comprimat. Nici sistemul de iluminat corect executat nu este ceva ușor de ignorat. Un ajutor de manipulare este o macara, fie ea pivotantă sau pe şine, care rulează pe deasupra capului tău şi care poate mişca greutăţi impresionante fără să îţi rupi spatele. Mai devreme am discutat despre uşurinţa de a mişca lucruri grele când acestea au roţi daca ai o suprafaţă dură, plată şi netedă.
[adinserter block=”3″]
Pe viitor am să creez un articol despre cum să vă construiţi propriile echipamente de ridicat. Până atunci, simt nevoie să vă învăț să sudați cum trebuie. Aceste echipamente sunt supuse unor cicluri de încărcare și descărcare ce pot duce la oboseala metalului. Dacă nu le sudați cum trebuie, atunci ele vor ceda când ți-e lumea mai dragă. Pentru că nu vreau să contribui la astfel de orori, am retras unele articole pe care le publicasem în prealabil fără să ofer un pic de context pentru cei interesați. Echipamentele de ridicare pot fi suspendate, dacă clădirea permite.
Am menționat de echipamente și utiaje fixe. Acestea sunt cele mai convenabile pentru că nu ocupă spațiu pe podea. Aceste echipamente pot fi mobile. Poți să ai un extractor de fum pe roți. Apoi poți avea un utilaj de ridicat cu o singură grindă, tot pe roți. În imaginea de mai sus se poate observa un altfel de utilaj. Dacă ele ocupă spațiu, iar pentru un atelier sau garaj, acest spațiu va fi scump. Cu cât construiești mai mic, cu atât o să plătești mai puțin pentru un metru pătrat. De aceea le recomand pe cele fixate în pereți în spațiul gol din partea de sus a clădirii.
Concluzie și o mică recapitulare despre amenajarea atelierului
Cred că este bine să vă gândiţi la izolarea lui termică. Fie că este vorba de perioada verii sau timpul iernii, deşi iarna este cel mai dăunător. Desigur dacă eşti un sudor care sudează plăci groase şi afară sunt 40 de grade Celsius la umbră, atunci probabil că o să vrei să-ţi termoizolezi hala sau atelierul faţă de căldura de afară. Consider că nu putem intra în detalii prea precise în articolul prezent, dar voi încerca să extind o partea a experienței mele pe viitor. Pentru restul spațiilor de producție, pe care eu nu le cunosc, voi cere ajutorul unui profesionist din domeniu.
[adinserter block=”3″]
A doua prioritate ar fi o pardoseală de calitate din beton armat elicopterizat. Aici trebuie să aveţi mare atenţie la executant pentru că poate fi foarte costisitor dacă o dau în bară. Mai toate amenajările menționate în acest articol sunt funcții de educație. Dacă ești destul de inteligent și de gospodar, atunci le poți face singur. În cazul pardoselei din beton elicopteriat, așa cum am menționat și în articolul De câți oameni ai nevoie pentru a turna o placă de beton peste sol?, vei avea nevoie de ajutor din exterior. Chiar nu puteți face asta singuri.
A treia prioritate a fi macaraua dimensionată pe măsura nevoilor tale, sau orice alt mijloc care te va ajuta să manipulezi greutăţi foarte mari. Se poate sări peste această prioritate în unele cazuri speciale. Nu îmi vine în minte un astfel de caz chiar acum, dar banuiesc că el există. Pentru că activitatea se mai schimbă cu piața și cererea, vă recomand să o aveți totuși în minte. Astfel o să puteți să convertiți un spațiul specific de producție, într-un alt spațiu specific de producție, fără costuri și investiții prea mari.