Vreau să vă vorbesc despre tipurile de vagoane de marfă. Vor fi importante pe viitor. Îmi va fi imposibil să cuprind toate tipurile de vagoane în acest articol. Chiar dacă este vorba doar despre cele de marfă. Există un tip de vagon pentru fiecare tip de marfă. Motivul pentru o gama așa de largă de vagoane este că sunt relativ ușor de confecționat, mai ales pentru fabricanții de structuri metalice. Un vagon este compus dintr-un fel de platforma și dintr-un recipient care ține marfa. De cele mai multe ori, vagoanele sunt construite din europrofile, adică grinzi H, I, U sau L.
Interesul articolului se învârte doar în jurul tipurilor de vagoane de marfă. Nu vom vorbi despre vagoanele de pasageri. Informațiile prezente aici sunt aproximative. Fiecare țară, companie sau regie de transport are produsele ei. Există totuși un standard minim la care ei trebuie să adere. În UE încă încercăm să ajungem la un compromis. Sunt unele tensiuni care țin de standard, dar și altele care țin de faptul că unii își permit vagoane noi, iar alți membrii ai uniunii nu le pot face mentenanță nici celor pe care încă le mai au.
Vagoane de marfă tip platformă – rgs
Vagoanele de marfă tip platformă se mai numesc rgs și fac parte din seria R. Se folosesc de regulă la transportul materialelor lungi. Transportăm, de exemplu, prefabricate de beton, profile și țevi din oțel, bușteni, lingouri, table, ferme metalice, stâlpi de hală, transformatoare energetice, etc. Se pot amplasa tot felul de mărfuri pe ele, până și paleți. Pe genul ăsta de vagoane sunt uneori amplasate și containere. Chiar dacă vagoanele sunt un pic mai lungi decât containerele. Lungimea uzuală utilă ale vagoanelor platformă este de 18 sau 18,5 metri.
Dacă doriți să comandați țevi sau profile din oțel, o să observați că sunt disponibile în lungimi de 6 și 12 metri pentru transportul rutier sau de 18 metri pentru transportul feroviar și naval. Capacitatea de încărcare utilă a acestor tipuri de vagoane este de obicei de 55 de tone. Construcția vagonului pentru greutatea de 55 de tone presupune 4 osii, două la un capăt și două la celalalt capăt. Viteza uzuală pentru vagonul platformă este între 60 și 120 de km/h, dar de obicei de 100 de km/h. Evident că ea o să coboare dacă vârsta vagonului sau a căii de rulare este înaintată.
Lățimea utilă a platformei poate fi până la 3,15 metri, lucru pe care nu îl găsiți la un transport normal pe TIR. Vagonul rgs este un fel de vagon universal, uneori o să le vedeți însoțite de niște brațe metalice expuse pe margini pentru a ține profilele lungi pe platformă. Alteori aceste brațe sunt inexistente și se folosesc chingi pentru fixarea mărfurilor. Vagoane rgs pot beneficia și de o prelată. Când au prelată sunt deseori confundate cu vagoanele din seria seria H. Este tipul meu preferat de vagon de marfă. Poți tranporta cea mai mare variație de materialele de construcții cu ele.
Vagoane de marfă pentru transportul constainerelor – sggmrs
Vagoanele pentru transportul containerelor se mai numesc sggmrs. Acest tip de vagon, seamănă constructiv cu un vagonul platformă, dar nu are o suprafață plată pe care să pui marfa. Este compus dintr-o serie de grinzi și niște puncte fixe la extremități. Astfel se poate prinde containerul maritim intermodal. Pe transportul rutier, există un echivalent de semiremorcă, dar de dimensiuni mai mici. Vagonul sggmrs este foarte utilizat la noi în țară, în Uniunea Europeană și în lume. CFR Marfă furnizează servicii de transport a containerelor cu acest tip de vagoane de marfă.
Toate firmele de transport feroviar furnizează acest tip de serviciu. Ele reprezintă un pas într-un lanț de distribuție global. Vas maritim pentru distanțe foarte lungi, apoi tren pentru distanțe lungi, iar apoi TIR până la destinație. Deși este foarte convenabil să transporți containere cu trenul, limitările mărfurilor sunt aceleași ca la TIR. Singurul avantaj este cel al prețului mai scăzut la transport și al siguranței transportului. Până și asiguratorii de mărfuri au tarife mai mici când îți transporți marfa cu trenul.
Uneori, containerele pot fi puse și unul peste altul. Greutatea lor nu depășește limita admisă de calea ferată. Acest tip de container face parte din seria S. Alte tipuri de vagoane speciale au denumiri precum saadkkms sau sdgmnss. Sunt tot din aceeași serie și sunt oarecum similare. Saadkkms sunt utilizate pentru transportul TIR-ului direct pe tren, cu tot cu cap tractor. Sdgmnss sunt făcute doar pentru transportul semiremorcii de TIR, fără cap tractor. O să vi le arăt și pe acestea, doar că altă dată.
Vagoanele de marfă pentru cereale – uagps
Aceste tipuri de vagoane obișnuiau să se folosescă destul de des la noi. Este mai puțin evident că acest tip de vagon ar fi folosit pentru transportul de cereale din cauza formei lui. Face parte din seria U, dar transportă doar cereale. Au o capacitate de încărcare de aproximativ 56 de tone și o viteză uzuală între 60 și 120 de km/h, dar de obicei de 100 de km/h. Are un volum util de 75-80 de metri cubi. În continuare vom vedea că sunt și alte tipuri de vagoane de marfă care transportă cereale, ceva mai mici, gen siloz.
Vagoanele uagps au o construcție sudată, complet metalică, cu descărcare prin gravitație. Cerealele transportate sunt secara, porumbul, orzul, ovazul, grâul, orezul, semințe de floarea soarelui și soia.
Vagonul are o gură de încărcare pe aproape toată lungimea acoperișului, care permite încărcarea cu benzi transportoare sau direct din silozul agricol. Și aici mă refer la acele silozuri agricole imense din beton pe care obișnuiam să le aveam lângă infrastructura de cale ferată. Gura de încărcare este acoperită cu 4 capace rabatabile.
Pentru descărcare, vagonul este prevăzut între boghiuri cu 3 guri de descărcare, amplasate central, în axa longitudinală a volumului intern. Deschiderea gurilor se face mecanic prin întoarcerea unei roți de mână. La versiunile mai vechi ale acestor tipuri de vagoane existau roți de mână operabile de pe peron. Dar cred că sau modificat din motive evidente. Mai toate vagoalele din seria U vor avea scară pe care te poți urca să verifici conținutul din vagoane. Primele versiuni ale acestui tip de vagon erau niste cutii, ca o remorcă.
Vagoanele de marfă pentru cereale sau ciment – ucs
Aceste vagoane fac parte tot din seria U, doar că au o capacitate ceva mai mică. Deci o greutate mai mică și implicit mai puține osii. Ele pot fi utilizate pentru cereale, dar și pentru ciment sau var. Atenție, nu pentru beton, ci pentru ciment. În articolul Care este diferența între beton și ciment?, am explicat care este diferența între ele. Deci acest ciment este uscat, la fel și varul. Vagonul ucs se utilizează și la transportul varului sau a oricărui tip de material sub formă de pudră care trebuie să rămână uscat. Acestea încep să se întărească dacă intră în contact cu apa.
Cu vagonul ucs se poate transporta pe șantier și un amestec gata făcut pentru beton, dar fără apă sau aditivi sub formă de lichid. Urmând să se adauge și lichidele ulterior. Spuneam că aceste vagoane au de obicei o capacitate mai mică, iar de regulă sunt prevăzute doar cu două osii. Nu cred că există un astfel de vagon cu 4 osii, pentru că nu ar avea de ce, considerând încărcarea lor și faptul că sunt destul de scurte. Vagonul de marfă ucs poate avea și trei compartimente, nu doar două, așa cum vedeți în imaginea de mai jos.
Pentru modelele cu trei compartimente, silozurile sunt mai mici decât în cazul modelelor cu două compartimente. Și vagoanele cu 3 compartimente tot două osii au. O să observați că au o țeavă, ori pe lateralul, ori pe lungul vagonului. Vagon se încarcă și descarcă pulverizând materialul dezhidratot până la caacitatea maximă. În partea de sus există niște capace care au închidere etanșă și securizare cu șuruburi.
Vagoane pentru mărfuri mai ușoare – ks
Acest tip de vagoane au de regulă doar două osii. Ele fac parte din seria K și sunt utilizate la transportul mărfurilor de orice fel, inclusiv cărbune, agregate, paleți acoperiți, prefabricate de beton, țevi și profile de oțel, scândură și cherestea. Sunt variante lungi și scurte. Acest tip de vagon seamănă cu cel de tip platformă, dar are dispus perimetral o balustrată scurtă, rabatabilă lateral.
Descărcarea se face lateral prin gravitație. Vagonul de tip ks, seamănă cu tipul eaos. Se poate considera că este o versiune mini a tipului eaos, pentru că are laturile perimetrale mai puțin înalte, are o sarcină utilă mai mică și are de două ori mai puține osii. Chiar și la variantele lungi, aceste tipuri de vagoane au doar două osii. Greutatea vagonului, când este gol, este mică.
Vagoane de marfă acoperite – hbbillnss
Vagonul hbbillnss este similar cu vagonul platformă, doar că este acoperit cu tablă. Este un vagon rigid, iar uneori este mai lung ca o platformă. De obicei are 15, 17 sau 22 de metri lungime. Este destinat transportului mărfurilor cu volum mare, transportului paletizat, transportului cutiilor mici, a rolelor de hârtie şi a altor mărfuri care trebuie protejate împotriva agenţilor atmosferici. Condițiile de transport în astfel de vagon sunt foarte bune pentru aproape orice timp de marfă. Dezavantajul este că ușile vagonului sunt mici și nu poți introduce înăuntru ceva foarte mare.
Adică nu poți introduce ceva care cuprinde întreaga lungime a vagonului. Marfa trebuie segmentată cumva. Aceste vagoane fac parte din seria H. Vagoanele de marfă hbbillnss, au uneori instalații de climatizare și de securizare a mărfurilor. Ele se poate închide cu cheie electronică, iar cei cu cheie pot scoate și introduce mărfuri la fiecare stație. O astfel de persoană poate să fie membrul unui serviciu de curierat. Nu am văzut lucrul acesta în România, dar l-am văzut în Elveția. A venit curierul pe bicicletă, a băgat pachetul și a plecat.
La vagoanele cu platformă, bunurile sunt supuse unui oarecare risc de furt, în stații sau la staționarea în câmp. Din aceste considerente, vagonul hbbillnss este ca un fel de container fixat pe roți. Nu are ferestre sau orificii mari, se poate securiza și uneori poate include o rampă de urcare a bunurilor pentru motostivuitoare mici. Deseori am văzut pe internet astfel de vagoane transformate în locuințe, sunt foarte spațioase. Au o suprafață internă de aproximativ 70 de metri pătrați, adică cât un apartament de 3 camere.
Vagon de marfă pentru transportul resurselor mărunte – eaos
Acest tip de vagon face parte din seria E și este poate cel mai utilizat tip de vagon pentru transportul de marfă. Motivul este că sunt utilizate pentru transporul cărbunilor la punctele termice. Trenuri interminabile, transportă cărbune spre CET-uri, puncte de cogenerare, fabrici, uzine sau combinate chimice. Chiar dacă există vagoane din seria F, construite special pentru așa ceva. Aici mă refer la tipul de vagon descoperit, de tip obișnuit, culbutabil lateral, cu planșeu plat. Vagonul eaos se pretează foarte bine la transportul fierului vechi.
Vagonul de marfă descoperit pe 4 osii a fost construit pentru transportul pietrișului, nisipului, carbunelui, minereurilor sau materiale voluminoase. Cum ar fi lemnul de foc, cheresteaua, peleții sau chiar betonul din demolări. În general se recomandă transportul mărfurilor care nu au nevoie de protecție împotriva intemperiilor. Vagonul de marfă eaos este asemănător cu cel tip rgs, doar că fundul vagonului este metalic, iar în plus are balustradă înaltă de jur-împrejurul perimetrului. Cu alte cuvinte, acest vagon este o ditamai remorca de tractor.
Are un volum util de aproximativ 70 de metri cubi și o sarcină utilă de 58 de tone, adică de vreo 3 ori mai mare ca o autobasculantă mare. În aceste vagoane se pot pune fluide prin amplasarea unei prelate în interiorul vagonului. Chiar dacă nu a fost deloc gândit pentru transportului fluidelor. O să vedeți că ele au întotdeauna intendații în tabla de împrejmuire pentru că sunt destul de abuzate. Deseori se trântesc resturi de clădiri și fier vechi cu macaraua sau se utilizează un excavator pentru a compacta materialul mai bine în vagon.
Vagoane pentru transportul fluidelor petroliere – zas și zaes
Vagoanele din serie Z sunt destinate transportului de uleiuri comestibile, melasă, bitum, produse petroliere, acid sufuric. Se mai numesc vagoanele cisternă și au 4 osii. Printre produsele petroliere transportate se numără motorina, benzina, păcura, țițeiul, dar și altele. Recipientul montat pe vagon este o construcție sudată, încărcarea acesteia facându-se pe la partea superioară a cisternei, iar descărcarea se face gravitațional pe la partea inferioară prin intermediul unor robinete centrale și laterale.
Aceste vagoane nu admit creșterea presiunii în interiorul lui. De fapt, există chiar o valvă care se declanșează la o presiune de 1,5 Bar. Adică o presiune un pic mai mică decât presiunea de la robinet. Însă am văzut acest gen de vagoane reconvertite în bazine de stocat apa caldă din resurse regenerabile. Sunt o grămadă construite și dacă reușiți să puneți mâna pe un astfel de vagon, ar fi ulor să le schimbați destinația. În Europa vom utiliza din ce în ce mai puțin petrol și vor fi destule puse pe bară. Comparativ cu restul tipurilor de vagoane, acestea au cel mai mic viitor.
Recipientele metalice sunt închise, iar apa nu poate pătrunde în incinta lor. Deseori aceste recipente sunt utilizate la livrarea de combustibil pentru soluții de generare de putere, generatoare de rezervă, etc. Capacitatea de stocare este de 60 sau 70 de metri cubi, în funcție de model. Asta înseamnă că dacă ai un rezervor la mașină de 60 de litri, un astfel de vagon îți ajunge pentru 1000 de plinuri. Deseori, pe șantierele mari, se livrează motorina cu ajutorul vagonului de tren, cel puțin acolo unde permite infrastructura.
Vagoane de marfă autodescărcătoare destinat transportului de cărbune – fals, fas sau faccpps
Și acest tip de vagon are zilele numărate. Un astfel de vagon face parte din seria F și este destinat transportului de cărbune și a altor materiale care pot fi descărcate prin gravitație. Deși cărbunele poate fi transportat și cu altceva, adică tipul eaos. Vagonul de tip fals este autodescărcător și are 4 osii. Există diferențe aproape majore între fals, fac și faccpps, dar toate fac parte din aceeași serie și servesc mai mult sau mai puțin la acelați lucru. Toate modelele au 4 osii și o capacitate de aproximativ 55 de tone. Unele au însă 6 osii, am văzut și astfel de modele.
Vagoanele fals au 4 uși de descărcare, două pe o parte și două pe cealală parte. Ușile sunt amplasate în partea de jos a vagonului, iar când sunt ridicate în sus, cărbunele cade jos din vagon. Volumul lor este de 78 de metri cubi și cântăresc 25 de tone când sunt goale. Are o lungime între tampoane de 14,54 metri, adică exact cât vagonul de tip eaos. Cu genul acesta de vagoane se poate transporta pietriș, nisip, mărgăritar și alte agregate mărunte. Vagoanele de tipul faccpps fac parte tot din clasa F. Ele au o formă trapezoidală și o capacitate volumetrică ceva mai mică.
Foarte interesant!
Multumesc