Exonerare de răspundere, cu un sfat: Niciodată, dar niciodată să nu atingeţi o linie sau un transformator de medie tensiune. Vă garantez că veţi lua foc instant, iar dacă nu ai murit, atunci cu siguranţă o să-ţi doreşti să fii murit. Dacă la joasă tensiune este posibil să mai scapi, în cazul curentului de medie tensiune, sigur nu scapi întreg. Nu puneţi scara pe stâlpii de medie tensiune şi țineți o distanţă minimă de 10-15 metri de orice are legătură cu aceste cabluri, coductori, fire, sau alte elemente de rețea.
Am ținut neapărat să spun lucrurile astea pentru că nu vreau să contribui la evenimente care duc la electrocutare. Curentul nu iartă absolut niciodată. Deci într-un fel vreau să vă ajut să înțelegeți, să cumpărați, să deveniți mai eficienți și mai responsabili ecologic și financiar. Nu am scris acest articol ca să vă apucați să construiți singuri rețele de medie tensiune. Aici vreau să ajung cu exonerarea de răspundere. Având în vedere că am spus aceste lucruri putem să trecem la articolul propriu-zis.
De ce scriu un articol despre transformatoare de medie tensiune?
Probabil că vi se pare că acest articol este un pic prea ”industrial” comparativ cu restul articolelor de pe site. Însă vă asigur că o să vă intereseze foarte mult ce am de spus. În primul rând, cred că este util să ştiţi diferenţa între un stâlp de joasă tensiune şi unul de medie tensiune atunci când cumpăraţi un teren. Am explicat aici, care sunt pragurile pentru branșamente, în funcție de eventuala lungimea a cablului față de transformatorul existent și în funcție de puterea cerută.
Achiziția unui transformator și montarea lui intervine atunci când o să doriți o putere instalată peste 30 de KW. De aceea cel mai mic transformator de medie tensiune permite un consum de aproximativ 63 de KVA. Atunci când consumi multă energie o să și vrei un transformator pentru că vei putea accesa un tarif mai mic al energiei electrice. Înainte de toate aș recomanda să citiți articolul în care am făcut o catalogare a voltajelor utilizate la distribuția energiei electrice. Este un articol relativ scurt și bine segmentat pentru a citi doar ce vă interesează efectiv.
Majoritatea oamenilor folosesc voltajul și puterea de la priză. În cazul în care vrei să începi o activitate economică sau să alimentezi o fermă ori o casă aflată departe de infrastructura existentă, atunci probabil că nu o să mai faci parte din majoritate și o să ai nevoie de un transformator de medie tensiune. Mai sus avem un stâlp de joasă tensiune, iar branșamentul unei locuințe se poate face de pe acest stâlp doar dacă avem un consum mic, sub sau egal cu 30 kW. Dacă nu, atunci avem nevoie de un transformator de medie tensiune.
Ce face un transformator de medie tensiune?
Cablul de medie tensiune poate avea o lungime maximă de 30 de kilometri prin aer sau o lungime de 20 de kilometri prin pământ. Acest cablu leagă substația electrică de sat sau localitate. El are un voltaj de 12/20 KV și când ajunge în localitate este practic inutil. Energia nu poate fi accesată în această stare de către locuituri și autorități publice. Nici măcar pentru iluminatul public. De aceea avem nevoie de un transformator care să aducă voltajul la un nivel acceptabil pentru a fi utilizat și energia consumată. Aici intervine transformatorul de medie tensiune.
Aceste transformatoare se mai numesc ”pe 50” adică voltajul este coborât de 50 de ori. Ele reprezintă majoritatea transformatoarelor de distribuție de la noi din țară. Cel puțin de când am intrat în Uniunea Europeană. Voltajul de 12.000 de Volți sau 12 KV va fi coborât de 50 de ori și va deveni 240V, adică ce aveți la priză monofazată din apartament. Voltajul de 20.000 de Volți sau 20 KV va fi coborât tot de 50 de ori și o să devină 400V, adică vechiul 380. Aici am explicat care este diferenţa între tensiunile de 220V, 230V şi 240V? pentru a face lucrurile mai clare.
Un transformator de medie tensiune mai face ceva foarte important. Am spus că voltajul este coborât de 50 de ori când ajunge la punctul de consum. Până atunci, linia de medie tensiune este de 50 de ori mai eficientă energetic comparativ cu acel cablu de branșament cu care voi o să vă legați la transformator. Cu cât transformatorul este mai aproape de un consumator puternic, cu atât mai bine. Contează foarte mult dacă înțelegeți acest lucru. La noi în țară sunt situații unde pierderile ajung la 40% pe rețelele de joasă tensiune.
De câte tipuri sunt transformatoarele de medie tensiune?
Răspunsul scurt este şi răspunsul lung. Transformatoarele sunt de două feluri, “ude“, adică scufundate în ulei mineral dielectric şi “uscate“, adică răcite prin aer. Este adevărat că pot fi catalogate şi după numărul de faze, adică o singură fază, două faze şi 3 faze. Însă nu am să le clasific aşa pentru că din 3 transformatoare cu o singură fază se poate face unul de 3 faze. Cele mai utilizate transformatoare de la noi din țară, dar și în Europa sunt cele trifazate. Cele uscate sunt de regulă amplasate la interior sau sunt protejate cumva de ploaie și zăpadă.
Cele în ulei sunt de regulă amplasate în exterior, deși ele pot fi amplasate și la interior. Eu vă voi recomanda întotdeuna să achiziționați și să exploatați un transformator răcit cu ulei mineral. De fapt, acest articol este unul despre transformatoarele răcite cu ulei mineral. Când vedeţi grupuri dinastea de 3 “butoaie” să nu le confundaţi cu bancul de regulatoare de voltaj, şi alea cam tot aşa arată. Aceste regulatoare de voltaj sunt componente de medie tensiune si pot arăta ca un transformator cu o singură fază. Este destul de greu să le deosebești.
În articolul 1n-cu3and – Avantajele şi dezavantajele tipurilor de transformatoare voi argumenta unele informații. Cunoașterea lor ajută când alegem transformatorul pentru hală, locuinţă îndepărtată sau atelier. Cu siguranța cred că aș fi apreciat dacă cineva mi-ar fi pus aceste informații în ordine atunci când am învățat prima dată despre transformatoare de distribuție. A avea un transformator trage după sine faptul că trebuie să îl amplasaze undeva și că trebuie să îl menții, dar merită să ai acest fel de a acees la rețeaua națională de energie electrică.
Unde se amplasează transformatorul de medie tensiune?
Vreau să vă spun trei lucruri mari și late în legătură cu amplasarea transformatoarelor de medie tensiune. Primul lucru este că un transformator amplasat în exterior, adică unul răcit în ulei, poate fi amplasat pe stâlp, pe sol sau în subteran. Cel subteran este cel mai bun și cel mai scump, iar cel pe stâlp este cel mai ieftin, dar și cel mai limitat. Un transformator electric de medie tensiune poate fi amplasat pe un stâlp sau pe două. Pe la puterea de 400 KVA apare limita unde transformatorul nu mai poate fi montat pe stâlpi devenind prea greu.
Al doilea lucru este că transformatorul trebuie pus undeva unde există acces pentru cei de la operatorul de distribuție. Când există probleme tehnice, atunci ei au nevoie de access nestingherit la transformator. În concluzie, vom avea nevoie să amplasăm transformatorul destul de aproape de spațiu public sau de drumul de access. Aici sunt multe de discutat, dar aveți aceste lucruri în vedere înainte de a începe să faceți planuri de amplasare a transformatorului în fundul curții sau într-un colț al fabricii unde nu există acces rutier.
Al treilea lucru și ultimul are legătură cu siguranța. Transformatoarele de medie tensiune sunt niște echipamente periculoase pe termen lung. Mai ales când nu suntem o firmă cu personal specializat de întreținere și supraveghere. Cu alte cuvinte, transformatoarele se mai aprind și provoacă un ditamai incendiu. Există niște limite față de casă și de clădiri. Evident aceste lucruri sunt valabile la amplasarea lor pe stâlp sau pe sol. La amplasarea în subteran sau anvelopă de beton riscurile scad considerabil. Pe viitor am să scriu un articol special despre aceste condiții de siguranță.
Bună ziua. Dacă un transformator este instalat pe un stâlp și se află la o distanță de 10 metri de casa mea, este periculos pentru sănătatea celor din casă?
Bună Irina, Da, este. Însă mai periculos pentru sănătate este linia care aduce curentul la transformator, decât transformatorul în sine. Acela este ecranat într-o cușcă Faraday și împământat.
Am o linie de 19 stalpi beton rotunzi (aproximativ 1 km lungime) si un transformator pe20
Cum ii pot ceda sau valorifica?
Ma puteti ajuta cu un raspuns?
Multumesc anticipat
Stâlpii și transformatorul sunt cel mai probabil în proprietatea electrica. Cât despre vândut, dacă nu aveți factură la ei, nu îi puteți vinde pentru că cei care le vor cumpăra nu le va putea utiliza pentru a se conecta la rețeaua publică. Așa oprește distribuitorul de rețea furtul de infrastructură energetică. Dacă nu ai factură la ele, atunci ele nu există.
Aș mai adăuga că nu e recomandat să pornești acel transformator de 20 kV. Sunt foarte periculoase, mai ales dacă a trecut ceva timp de când a fost energizat. Transformatoarele de medie tensiune se verifică și tenstează minuțios și temenic înainte să fie reintroduse în rețea.