Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
    • Tractor articulat cu șenile
    • CNC – Homemade – DIY
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
Fundaţii

Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație

by Alexandru Şerbuţă mai 14, 2022 No Comments

Un tip de construcție foarte des întâlnit în România și în Europa, este casa care are primul nivel la un metru deasupra solului. Eu v-am obișnuit cu idea că o casă ar trebui să aibă demisol și subsol, datorită avantajelor structurale, a costului scăzut pe metru pătrat pentru acea suprafață, dar și pentru anumite proprietăți speciale de spațiu tehnic și de depozitare. Însă, casa cu demisol are un asterisc. Acea suprafață de la subsol sau demisol adaugă o sumă importantă la bugetul total al construcției, iar beneficiarii renunță la demisol și subsol în favoarea etajului sau a mansardei.

Turnarea plăcii de beton peste umplutură se face deseori cu greșeli, care au implicații majore pentru construcția unei case. Vreau să vă ajut să înțelegeți comportarea structurii și care este interacțiunea corectă între fundație, placa de beton, zidurile portante care urmează să fie așezate în planul parterului, solul de umplutură, termoizolația și poteca din jurul casei. O casă cu parterul așezat peste o umplutură de pământ, este o casă ridicată de la sol, cu scopul de a se proteja de umiditatea din sol, dar și pentru a ridica înălțimea primului nivel, adică parterul.

Turnare placă de beton peste elevație

Tehnic vorbind, casele care se construiesc ridicate de la sol, se consideră a fi elevate, adică ridicate pe ceva. Chestia asta cu elevația funcționează la orice nivel. Unii aleg să ridice doar o parte din clădire, lăsând garajul sau terasa la nivelul cotei zero, iar alții aleg să ridice întreaga curte sau cel puțin partea construibilă a terenului. În practică, perimetrul este dictat de un element structural, precum fundația. La majoritatea construcțiilor de acest gen, fundația este continuă, sub ziduri sau stâlpi structurali, iar umplutura de pământ se află pe partea de interior formată de închiderea fundației.

Abia după terminarea fundației se poate trece la hidroizolarea ei, termoizolarea ei și montajul unui sistem de drenaj. Aceste sisteme sunt deseori necesare pentru că vin mână în mână cu alegerea tipului de structură. Nealegerea unei construcții cu demisol sau subsol, poate fi determinată și de o pânză freatică cu o adâncime mică. După pregătirea fundației în părțile laterale, urmează adăugarea și compactarea solului în interiorul perimetrului creat de fundație, fără să acopere armătura sau betonul care urmează să facă contact cu viitoarea placă de beton armat.

Fundație în elevație, termoizolată, hidroizolată, cu umplutură pământ

Compactarea se face de regulă cu maiul compactor sau cu placa vibrantă, în straturi subțiri de 100-150 mm. În partea de jos aflată aproape de talpa fundației, se utilizează un strat de pietriș pentru ruperea capilarității, iar ulterior se utilizează pământ amestecat sau nu cu agregate. În funcție de înălțimea totală de la nivelul de turnare a fundației, până la nivelul elevației și de suprafața construcției, cantitatea de pământ și agregate introduse poate fi destul de mare. Când avem un strat de rupere a capilarității sub toată fundația, nu mai este nevoie să mai hidroizolăm fundația și la interior.

Ce rol are umplutura de sub placa de beton armat?

În primă fază, umplutura de pământ de sub viitoarea placă de beton armat, care va crea pardoseala parterului, are rolul de cofraj. Peste umplutură se poate amplasa termoizolație, folie PVC, distanțieri, armătură și apoi se trece la turnarea și finisarea betonului. După întărire, umplutura nu va mai fi relevantă. S-ar putea să credeți că noi bătătorim bine acel pământ și că îl amestecăm cu agregate ca să servească ca un fel de suport structural pentru pardoseala parterului. Fals! Placa de beton armat va transmite forțele în fundație și în solul de sub adâncimea de îngheț.

Motivul pentru care compactăm solul este de a avea o fundație mai ieftină decât la un demisol ori subsol, pentru că forța exercitată lateral de solul exterior se anulează cu forța exercitată de cel interior bine compactat. Un alt motiv, pentru care unii constructori pun cioburi sparte în umplutură, are legătură cu rozătoarele care ar putea începe să sape și să se adăpostească în acel mediu protejat, inaccesibil pentru om și alte animale care le vânează în mod natural. De regulă, aceste argumente sunt valabile pentru mediul rural sau unele structuri alimentare, agricole, etc.

Placă din beton armat, turnată peste umplutură

Amplasarea unor pereți structurali sau nestructurali pe suprafața planșeului trebuie făcută doar dacă planșeul este suficient de gros ca să poate transmite acele încărcări în fundație, de obicei este vorba de una perimetrală, sau dacă placa este prevăzută cu grinzi. Altfel, fundația trebuie construită sub acei pereți structurali și nestructurali, segmentând umplutura de pământ. Să nu aveți impresia că puteți încărca placa peste umplutură cu ori element constructiv și orice greutate, pe motivul că îl ține solul de umplutură.

Turnarea plăcii peste umplutură nu are întotdeauna nevoie de cofraj

O particularitate a acestei tehnici este că zidăria din cărămidă sau beton, care iese din sol și formează elevația, va servi ca un cofraj perimetral. Spuneam deja că solul servește ca un cofraj sub placa de beton ce urmează să fie turnată și de aici putem deduce că această turnare poartă niște costuri foarte reduse. Nu trebuie să mai închiriem cofraj, accesorii, popi și bineînțeles vom reduce semnificativ nevoia de forță de muncă. Dacă dorim să mai construim alt planșeu în continuare, atunci povestea se schimbă, dar pentru acest prin nivel, totul este foarte ieftin.

Înainte să turnăm placa, vom face toate pregătirile necesare pentru canalizare, branșamente electrice, alimentare cu apă potabilă și altele. Căutăm să îngropăm tuburile de inserție în peretele fundației și în placa de beton, pentru a nu mai fi nevoie să spargem și să modificăm structura după turnarea betonului. Unul din dezavantajele acestei situații este că nu avem acces sub placă, odată ce aceasta va fi turnată. Pentru că avem solul de umplutură, aceste pregătiri vor fi ușoare, ieftine și bine susținute.

Casă cu gol sub pardoseala parterului

Faptul că există o porțiune fără acces între pardoseala parterului și peretele exterior al fundației, ar trebui să ne facă extraordinari de atenți la calitatea lucrărilor înainte de turnare. Mulți beneficiari nici nu doresc să abordeze problema așa și preferă să aibă un spațiu gol sub planșeul primului nivel. O să vedeți astfel de soluții pe la clădirile din lemn, unde turnarea unei plăci de beton nu face chiar așa mult sens. Se poate face același lucru și cu planșeu de beton armat pentru a avea acces la instalațiile de sub casă, dar va costa mai mult și va fi nevoie de cofraj.

Legătura între fundație, planșeu și pereții viitoarei clădiri

Placa de beton turnată peste umplutură, nu este doar “așezată” pe perimetrul fundației. Ea este ancorată temenic și conlucrează cu fundația pentru a rigidiza întreaga structură. Ca să înțelegeți cât de mult contează acest lucru, încercați să luați o cutie de carton deschisă pe două laturi opuse, de mărimea unui coș de rufe și să o luați la șuturi prin cameră. O să observați că este flexibilă și ce se poate degrada pe la colțuri, ba chiar se va aplatiza. Apoi construiți cutia de carton cu toate laturile și fețele, formând o cutie structură închisă. Apoi din nou cu solicitarea prin lovituri și răstogolire.

O clădire se comportă la fel, doar că ea este făcută dintr-un material mult mai puțin flexibil decât cartonul. Planșeul de beton armat și ancorarea fundației în sol și de planșeu, va crea o situație similară din punct de vedere structural, legând totul împreună. În mod ideal, barele de armătură care pornesc din fundație, ar trebui să treacă prin planșeul de beton și să se continue și în pereții și stâlpii de rezistență construiți pe nivelul parterului. Astfel reușim să construim o bază rigidă pentru construcție, pe care clădirile cu planșee de lemn nu le puteau avea.

 

Acele bare de armătură care ies din placa de beton turnată peste umplutura de pământ, vor alcătui și carcasa de armătură pentru stâlpii parterului. Puteți achiziționa bare la 6 metri lungime și le puteți fasona în așa fel încât  o singură bară neîntreruptă, va rece prin fundație de beton, placă de beton, stâlp de beton și va ancora și șarpanta de lemn al acoperișului, dacă clădirea are un singur nivel. Dacă clădirea are P+1, P+2, P+2+M, atunci puteți achiziționa bare de armătură de 12 m și puteți aplica același principiu. Se lucreaza greu așa, dar rezultatul este unul bun.

 

agregatebetonfundaţiepământplacăumplutură

  • Previous Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat9 luni ago
  • Next Armătura din fier beton NU se mai reutilizează!9 luni ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Postări recente

  • Cum se calculează panta de scurgere pentru tuburile de canalizare? 24/01/2023
  • Tipologia rețelelor electrice din spațiul rezidențial 25/12/2022
  • Cum funcționează o stație de agregate pentru construcții? 06/11/2022
  • Câtă cărămidă plină intră într-un metru cub sau pătrat? 31/07/2022
  • Ce este ecluza unui buncăr anti-atomic? 30/07/2022
  • Adăpostirea în clădiri supraterane cu pereți groși 14/06/2022
  • Tehnici de motivare și automotivare în proiectele personale – 1/2 01/06/2022
  • Armătura din fier beton NU se mai reutilizează! 22/05/2022
  • Turnare placă de beton peste umplutură și peste fundație 14/05/2022
  • Când utilizăm elemente prefabricate din beton nearmat 13/05/2022
  • Care este rolul betonului de egalizare? 13/05/2022
  • Avantaje și dezavantaje când construiești o casă în regie proprie 12/05/2022
  • Cum funcționează rețeaua de canalizare? – 1/2 11/05/2022
  • Ancorarea corectă a structurilor metalice în fundații 11/05/2022
  • Piloni de lemn pentru fundații, structuri și împrejurimi 10/05/2022
  • Contactul între talpa fundației din beton și solul de fundare 07/05/2022
  • Care este cel mai bun loc pentru a amplasa un adăpost anti-atomic? 05/05/2022
  • De ce nu merită să utilizați BCA sau cărămidă eficientă, la exterior? 25/04/2022
  • Motivul pentru construcția unui adăpost anti-atomic pentru bombardament 25/04/2022
  • Cum reușesc clădirile să rămână în picioare? – 3/3 25/04/2022

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Amnezia istorică
ipv6 ready