Cu alte ocazii am scris că betonul turnat pe șantier este inferior betonului turnat în fabrică. Dar tot atunci spuneam că o clădire din beton armat monolit, va avea o calitate mai bună, ca una construită din prefabricate. Pare că mă contrazic, dar ambele afirmații sunt adevărat. Prima face referire la niște produse individuale, iar a doua la clădire ca ansamblu. Astăzi vreau să vă vorbesc despre o metodă de a turna betonul pe șantier. Este metoda care produce cea mai bună fuziune între turnări și care permite obținerea celor mai bune rezultate, atunci când este aplicată corect.
[adinserter block=”3″]
În încercarea de a obține un rezultat cât mai bun și pe șantier, s-a apelat printre multe altele și la cofrajul glisant. În continuare vom vorbi despre acest tip de cofraj. La noi în țară a fost folosit foarte des la construcția silozurilor agricole din beton armat, dar și la construcția castelelor de apă. Este o metodă mai puțin utilizată la construcția unei case, dar vreau să vă vorbesc despre ele pentru că sunt foarte utile pentru construcțiile agricole sau clădirile înalte în zone rezidențiale. La fel de utilizate sunt și la proiectele de infrastructură, precum poduri sau turnuri de tot felul.
Ce este un cofraj glisant?
Ideea de cofraj glisant este una destul de complexă, fiind mai multe tipuri de cofraj glisant. Totul depinde de felul în care se face mișcarea. Unele se deplasează pe orizontală, iar altele pe verticală. Cele orizontale sunt utilizate la infrastructură de administrare a apelor și la tunele subterane. Cofrajele glisante verticale sunt utilizate la clădiri și structuri cu dezvoltare pe vertical, așa cum vom vedea un pic mai jos. Aceste cofraje pot fi montate pe un utilaj greu cu șenile, de obicei cele orizontale, sau autopropulsate hidraulic. Există o varietate mare de astfel de sisteme.
[adinserter block=”3″]
Noi vom discuta despre cele cu avans hidraulic care se mișcă în sus pe vertical. Mai sunt cele care sunt avansate manual de muncitori prin montare și demontare a unor plăci de cofraj. Însă de cele mai multe ori se utilizează cofraje glisante metalice pe sistem râmă sau omidă. Acestea se propulsează singure în direcția de avans a construcției și de aceea sunt cele care au o aplicabilitate foarte avantajoasă. În ziua de astăzi, acest avans se face pe baza unui soft, iar acționarea este hidraulică, nu manuală.
Cofrajul glisant se mișcă în sus pe măsură ce stratul anterior de beton a făcut o priză suficientă. Miscarea este lentă, dar nu se mai așteptă întărirea betonului. Sistemele avansate de cofrare au și un sistem care încălzesc betonul cu aburi. Este o metodă prin care betonul dezvoltă o rezistență mecanică sporită înainte de intervalul de două ore. Această metodă se utilizează des în fabricile care fac beton prefabricat. Deci unele tehnici sunt împrumutate de la tehnologia de fabricare în fabrici.
Unde se utilizează un cofraj glisant pentru beton?
În continuare eu am să vorbesc despre cofrajele glisante care construiesc corpul sau miezul unei clădiri. Îmi este destul de greu să descriu toate procesele de construcție prin glisare și foarte probabil că sunt mai multe decât cele pe care le cunosc eu. Aceste cofraje pot fi construite de oricine, cu un minim de scule și experință. Cu cât mai bună înțelegerea procesului, cu atât rezultatul va fi mai satisfăcător. Sunt unele construcții care au un finisaj mai fin ca foaia de hârtie, adică foarte bun. Altele, au un finisaj așa de prost încât abia mai alunecă cofrajul pe suprafață.
[adinserter block=”3″]
Cofrajul glisant se poate utiliza oriunde există relevanță economică să ”accesezi” cofrajul. Totul depinde de calitatea produselor folosite, de experință și de grija cu care s-a lucrat. Însă prodominant aceste cofraje se pot utiliza eficient și cu un cost mic, la proiectele mari. Aceste proiecte sunt lucrări de infrastructură, agricole și la ansambluri rezidențiale ori comerciale. Problema lor este că necesită educație multă, multe pregătiri și o logistică foarte bună pentru livrarea betonului preparat în malaxor.
O utilizare specială a cofrajului glisant este cea pentru construcția rezervoarelor din beton armat. Aceste rezervoare construite din beton armat sunt utilizate pentru depozitarea petrolului, a apelor menajere în stațiile de epurare, sau a rezervoarelor de fluide precum apa potabilă. Ele sunt supuse unor forțe foarte mari, dar și asupra presiunilor hidrostatice. Un beton turnat în mod continuu este etanș și răspunde foarte bine nevoilor. Se utilizează betoane speciale caracteristice fluidului înmagazinat. Am construit așa ceva la o stație de epurare din Londra. A fost un job tare mirositor.
Care sunt avantajele unui cofraj glisant?
Pentru evidențierea avantajelor glisant, vom recapitula pe scurt turnarea betonului într-un cofraj normal. Turnăm betonul în straturi de 30-40 de cm. După turnarea unui strat, îl vibrăm corect. Apoi, în interval de până la o oră sau aproximativ, vom turna al doilea strat și îl vom vibra la rândul lui. Vom avea grijă să scufundăm vibratorul și în stratul anterior pentru o bună fuzionare între cele două straturi de turnate. Problema apare când dorim să turnăm un perete sau un stâlp fără să avem acces la betonul turnat. Așa se întâmplă la un cofraj normal.
[adinserter block=”3″]
Lipsa accesului vine din cauza spațiului prea îngust între cofraje, dar și din cauza armăturii. Acest spațiu este foarte îngust, uneori adânc de 3-4 metri și îngust, uneori de 15 centimetri. Dacă am avea un cofraj care să ne ofere acces total la fiecare strat de beton turnat. Atunci am putea vibra corect toată masa betonului, nu doar betonul din partea de sus a stâlpului sau a betonului. Cofrajul glisant face exact acest lucru! De aceea este foarte avantajos și oferă posibilitatea unei turnări cu cel mai înalt standard de calitate.
Un alt avantaj al cofrajului glisant este faptul că betonul poate fi turnat de la o înălțime joasă, adică corectă. Ne permite utilizarea directă a malaxorului sau a cuvei/benei de beton ridicată cu macaraua. Cofrajul normal, cel îngust și greu accesibil necesită trântirea betonului de la o înălțime necorespunzătoare sau utilizarea unui furtun atașat brațului telescopic al utilajului de pompare la înălțime. Dacă betonul este trecut prin tot felul de pompe și furtune, el dezvoltă segregări între agregate, pastă de ciment, nisip, etc.
Cum se folosește un cofraj glisant?
Pentru a se stabili viteza maximă de ridicare a cofrajului glisant este necesar să se determine viteza de priză şi întărire a betonului. Această viteză este dependentă de tipul cimentului, de raportul între cantitatea de agregate și de ciment, de temperatura de păstrare a betonului, etc. În mod normal, priza betonului se face între 1,5 ore și 2 ore. Apoi întărirea se face între 4 și 8 ore. În instalații performante, acest cofraj se mișcă constant și foarte lent. De obicei însă, mișcarea este sacadată și doar o filmare derulată cu rapiditate poate arăta cum înaintează cofrajul.
[adinserter block=”3″]
Acest lucru este datorat timpului îndelungat la care se face mișcarea cofrajului. Adică se observă foarte greu cu ochiul liber, iar la cele cu avansare constantă nu se observă deloc. O viteză uzuală de deplasare a cofrajului este de 1 metru pe o tură de 8 ore, adică vreo 3 metri pe zi. Asta înseamnă o viteză de construcție de 7 ori mai mare față de sistemul convențional de a cofra. Cu cât clădirea este mai înaltă și mai mare, cu atât devine mai relevant această modalitatea de a cofra. Și așa, uneori designul clădirii nu permite utilizarea unui cofraj glisant.
Vorbiți cu producătorul de beton pentru a vă livra un beton cu un ciment favorabil temperaturii de turnare. Acest lucru este important pentru atingerea vitezei maxime. Cert este că vara, viteza maximă de ridicare va fi mai mare decât iarna. Cu toate astea, vă rog să nu uitați de intervalul 5 – 35 de grade Celsius, adică tot beton este, chiar dacă are cofrajul are tot felul de sisteme de încălzire.
Cum se toarnă betonul într-un cofraj glisant?
Betonul se toarnă continuu, fiind nevoie de o logistică destul de bună pe șantier și de o livrare programată a betonului. Atenție sportită se acordă și modalităților de a urca betonul în locul necasar și la momentul necesar. Vorbeam mai devreme de avantajele acestor tipuri de cofraje. Atunci am pornit discuția cu o grămadă de presupuneri și anume faptul că am dispune de toate lucrurile necesare și că am dispune de ele la timp. Pentru o turnare de succes este nevoie ca înaintarea cofrajului să se facă continu.
[adinserter block=”3″]
Mai bine zis, turnarea trebuie să se facă continuu pentru a putea fuziona corespunzător straturile turnate prin vibrarea betonului. Partea de jos a betonului cuprins în cofraj trebuie să fie întărit pentru a se muta cofrajul 20-30 de cm mai sus, iar partea de sus trebuie să fie destul de moale pentru a putea fi fuzionat cu următorul strat turnat. Sunt multe firme care cred că pun în operă genul ăsta de turnare, dar rezultatele și procedura este foarte diferită de teorie. În practică, la construcția structurilor cu destinație rezidențială, această procedură corectă nu prea poate fi pusă în practică pentru că necesită multă manoperă și ture 24 din 24. În schimb la turnarea betonului care intră în alcătuirea podurilor, a silozurilor, a rezervoarelor de mari dimensiuni, se pot pune proceduri la punct pentru rularea în mod corect.
În imagine nu avem un cafraj glisant ci un cofraj metalic care avansează din partea de jos spre partea de sus ca panouri succesive. Această tehnică este foarte apropiată de cea cu glisare. Singura excepție este că necesită mai multă manoperă și consumă ceva mai mult timp. De regulă, pe acest blog eu vă vorbesc despre construiția caselor și a spațiilor industriale de mici dimensiuni. Această modalitate de construcție a structurilor de beton nu este încă fezabilă pentru structurile mici. Spun încă pentru că toți acești muncitori care ar trebui să pună logistica la punct pot fi înlocuiți de un CNC. Atunci totul va fi foarte posibil pentru structuri de orice dimensiune.