Problema amplasării caloriferului și a țevilor care duc căldură la calorifer apare destul de des în discuţiile despre instalații de încălzire. Eu voi crea destul de mult conținut care va trata instalațiile de termoficare. Este unul din subiectele pe care le voi dezbate foarte riguros. În acest articol vom vedea unde trebuie poziționat caloriferul și de ce. Apar tot felul de discuții și de argumente. Unele din argumente sunt valabile, dar depinde și de context. În continuare vom vedea aceste argumente și felul în care ele sunt puse în practică.
[adinserter block=”3″]
Acest text de suport mă va ajuta la completarea unei serii despre construcția sistemelor de termoficare. Voi înlocui această propoziție cu link-ul primului articol din serie. Însă momentan el nu este scris. Vă puteți abona la newsletter și să primiți un mail de fiecare dată când voi scrie un articol. Va dura ceva timp până voi reuși să scriu destule articole pentru începerea seriei, însă între timp am explicat ce înseamnă cazan, boiler, puffer, colorifier, calorifer, radiator, centrală? Pentru moment spunem tot calorifer, nu radiator.
Poziţia obligatorie a caloriferului este sub geam!
Caloriferul trebuie montat întotdeauna sub geam, nu pe peretele cu geamul, ci sub geam. Elementul termic nu se montează niciodată în alte locuri sau pe alți pereți. Este bine să înţelegem şi de ce este necesară această locaţie a caloriferului pentru a înţelege că nu este discutabil acest lucru. În lipsa caloriferului amplasat la fereastră, geamul este rece. El va fi mai rece ca aerul din cameră îndiferent de tipul ferestrei. În momentul când aerul cald plin de vapori din casă o să întâlnească partea rece a geamului, aceşti vapori se vor lichefia făcând condens. Acest condens crează mucegai, stricăciuni ale tâmplăriei, mirosuri, etc.
[adinserter block=”3″]
Prin amplasarea unui calorifer destul de lat la fereastră, se crează o perdea de căldură care nu permite vaporilor de apă să se condenseze pe sticla ferestrei. Căldura din calorifer va arunca vaporii de apă în sus, odată cu ridicarea aerului cald. Dacă distanţa dintre sticla geamului şi perdeaua de căldură a caloriferului este mai mare de 30-40 de centimetri, acel calorifer nu îşi va mai atinge scopul în totalitate și vom eșua să protejăm tâmplăria și peretele de sub geam, de apă. Și distanța dintre sticla ferestrei și jetul de aer cald al caloriferului este importantă.
Uneori când peretele este foarte gros, iar fereastra este amplasată în partea de exterior a grosimii peretelui, se va face o mică secțiune în zid, pentru calorifer. Urmărim să aducem jetul sau perdeaua de aer cald al caloriferului la acei maxim 30-40 de centimetri departare. Cu cât fereastra este mai înaltă cu atât caloriferul trebuie să fie mai aproape. Dacă avem o fereastră cu înălțimea de 3 metri față de calorifer, atunci distanța de maxim 30-40 de centimetri, o să devină maxim 10 – 15 cm. Perdeaua de aer cald își pierde din putere pe măsură ce se îndepărtează de calorifer.
De ce sunt amplasate caloriferele pe un singur perete al camerei?
Aerul cald din calorifer se ridică în sus, se crează o diferență de potențial în calorifer şi aerul rece va fi aspirat din partea de jos a camerei. Aerul rece intră prin partea de jos a elementelor de calorifer. În felul acesta se crează un circuit în cameră, care ajută la distribuția uniformă şi corectă a căldurii prin tot volumul încăperii. Vom crea un circuit al aerului. În cazul amplasării unor alte calorifere în aceeași încăpere, acest circuit de convecție a aerului cald va fi constant afectat sau total inexistent. Este nevoie de alegerea unei singur “perete de căldură”.
[adinserter block=”3″]
Dacă este nevoie să avem ferestre pe doi pereți, măcar să nu fie vorba de pereți opuși unul altuia. În situația în care avem doi pereți cu ferestre unul lângă altul şi un unghi drept între cei doi pereți, atunci direcția de circulație a aerului se va face pe diagonala camerei dreptunghiulare sau pătrate. La camerele mari, este posibil să amplasăm calorifere sub ferestre amplasate pe pereți opuși unul altuia, dar în acea situație vom avea două circuite de aer în încăpere. Problema cu astfel de sistem este că nu funcționează la camerele lungi, nici în situația în care sistemul este bine dimensionat.
Eu recomand să încercați să evitați genul acesta de aventuri şi experimente şi să amplasați ferestrele pe un singur perete, iar caloriferul sau caloriferele, sub fereastră. Dar este bine să cunoașteți şi acest aspect al convecției pentru camerele mici sau bai, unde amplasarea la fereastră nu este posibilă. De exemplu, când cada, duşul sau vasul de WC vine în dreptul ferestrei. Aici vorbesc despre băile care au un geam mic sus sau nu îl au deloc. Totuși este nevoie de un calorifer, iar ideea principală este că trebuie să avem un proces de convecție în acea încăpere.
Cât de mare poate fi caloriferul de sub fereastră?
Fiecare fereastră trebuie să aibă un calorifer sub ea. Acest aspect este important și trebuie urmărit pe cât posibil. Dacă în cameră există două suprafeţe vitrate, adică două ferestre, atunci vom amplasa două calorifere. Este desigur important ca elemenţii caloriferului să fie distribuiţi în mod egal pe lăţimea ferestrei. Asta înseamnă că lățimea caloriferului trebuie să fie adaptată lățimii ferestrei. Caloriferul poate fi mai lat decât fereastra, dar fereastra nu poate fi mai lată decât caloriferul. Aici se greșește tot timpul.
[adinserter block=”3″]
Ideal însă este să avem un calorifer exact cât fereastra pentru al putea amplasa în acel spațiu din perete pe care îl menționam mai sus. Un calorifer foarte mare sau prea gros poate însemna că nu mai poţi privi pe fereastră şi reprezintă o oarecare formă de disconfort. Dacă caloriferul este mare şi gros şi este nevoie de un altul pentru a face destul de cald în cameră, încearcă să chemi un instalator pentru că sigur ai o problemă cu circulaţia apei prin calorifer. În momentul de față, clădirile sunt destul de bine izolate încât să nu mai fie nevoie de calorifere foarte mari.
În imaginea de mai sus putem vedea ceva interesant. Pervazul de la fereastră întrerupe perdeaua de aer cald, chiar dacă teoretic, aerul cald trebuia să urce în sus pe lângă sticla ferestrei. Pervazul sau glaful de la fereastră nu trebuie să întrerupă perdeaua de aer cald. Această greșeală se face foarte des, iar colțurile ferestrei încep să facă condens. Tot în imagine putem vizualiza și spațiul ”scobit” în perete pentru amplasarea caloriferului. Aceasta este cea mai bună amplasare, însă fără pervaz așa de mare sau deloc. Alternativ se poate monta o sită în pervaz.
Un alt avantaj ale caloriferului sub geam
Sub fereastră, există un parapet, adică partea de perete care ne împiedică să cădem jos când dorim să privim pe fereastră. Acest parapet influențează lumina din cameră şi oarecum, înălțimea camerei în raport cu lumina. Acest parapet are înălțimea uzuală de 90 cm şi există şi o explicație logică pentru acest lucru. Osul coxal al corpului utilizatorilor trebuie să fie la nivelul sau sub înălțimea parapetului. Însă din cauza grosimii peretelui şi a caloriferului, el poate să fie coborât la 80 de cm sau chiar 75 de cm. Astfel vom putea avea mai multă lumină în încăpere.
[adinserter block=”3″]
Motivul este că se adaugă o grosime între tine şi zonă unde poţi să cazi în gol. În cazul balustradei la scări, această grosime nu mai există, iar acolo înălțimea trebuie să fie de 90 de cm. Acest avantaj trebuie înţeles cu adevărat înainte de a fi aplicat. Există un normativ în construcţii despre cât de înalt să fie parapetul sau balustrada. Însă în desenele furnizate sunt făcute nişte greşeli în tabelul care tratează reducerea parapetului sau a balustradei în funcţie de grosimea zidului sau a ansamblului parapert/balustradă şi calorifer.
În imaginea de mai sus avem un radiator cu design industrial. Aceste tipuri de radiatoare se utilizează peste tot în industrie pentru că au o putere mare și o mărime mică. Țeava este curățată de rugină, iar aceste aripioare sunt forțate pe țeavă ca discuri sau ca spirală. Astfel au un contact fizic și termic cu peretele exterior al țevii. Aceleași radiatoare sunt utilizare și la sistemele de recuperare a căldurii dintr-o incintă, răcirea motoarelor, etc. Problema lor este că se îmbâcsesc repede cu praf și eu nevoie de atenție periodică. Dar toate caloriferele au.
Pot să montez un radiator de 500 mm înălțime, dacă până la geam am 900 mm? Îl montez mai aproape de fereastră sau de podea?
Îl montați cât mai pe centru și în spatele lui puneți termoizolație de 2-3 mm, dublată interior de o folie de aluminiu.