Majoritatea ușilor de garaj din comerț au un sistem de deschidere destul de dezavantajos. Ele sunt formate din niște panouri de spumă care circulă pe o șină îndoilă la 90 de grade, din partea de jos vertical, în partea de sus orizontal. Nu am să vă mai spun prea mult despre aceste sisteme pentru că le găsiți la tot pasul. Vreau însă să vă spun despre o alternativă care oferă unele avantaje și un aspect estetic ceva mai bun. Aceste uși se numesc uși pliabile, au mai puține elemente în componență și sunt pur și simplu o variantă mai bună, comparativ cu cele secționale.
[adinserter block=”3″]
Aceste uși nu sunt neapărat mai scumpe decât cele secționale standard, însă cu siguranță pot avea versiuni ale panourilor unde calitatea materialelor și performanța termică va împinge costul în sus. Aceste sisteme sunt deseori utilizate la spații comerciale, camere în locuință sau chiar unele balcoane. Sistemul funcționează perfect în orice situație pentru că nu este pretențios și nici nu are nevoie de spațiu special pe interior. Însă trebuie să se țină cont de următorul lucru. Ele vor crea o deschiere a ușii ceva mai mică pentru același gol de ușă, comparativ cu ușile secționale din panouri de spumă.
Cum funcționează ușile de garaj pliabile?
Ușile de garaj pliabile sunt compuse din două sau mai multe panouri rigide și termoizolate. Un avantaj distinct al acestor uși de garaj este faptul că etanșează și termoizolează foarte bine. Despre etanșare vom discuta pe lung un pic mai jos. Prin avantaje de design și construcție, ele pot avea o grosimea foarte mare, adică unele din opțiunile de design pot include termoizolație de 150 de mm, excelent și corect pentru un garaj termoizolat la noi în țară. Panourile sunt fixate una de alta cu un set de balamale și apoi fixate prin puncte de pivotare de tocul ușii de garaj.
[adinserter block=”3″]
Punctul pivotant este o parte importantă a acestui design de ușă de garaj. De regulă sunt doar două puncte de pivotare amplasate undeva, în fiecare parte a ușii. Când ușa va fi deschisă, ea se va sprijinii doar în aceste patru puncte de pivotare. Cu cât panourile componente sunt mai rigide și cu cât punctele de pivotare sunt mai de calitate, cu atât crește și calitatea întregului sistem. Unele sisteme au punctele fixe de pivotate din partea de sus și mobile în partea de jos, altele au doar puncte de pivotare mobile, pe o șină ascunsă.
Aceste uși se închid foarte bine, adică se închid perfect ermetic. Acest aspect este o problemă la ușile secționale și chiar și la cele tip rulou. Am ajuns la ușile pliabile din dorința de a depăși neajunsurile celorlalte. Închiderea ermetică a ușilor pliabile, dacă au un design bun, se face prin alipire, nu prin frecare. Asta înseamnă că tubul de cauciuc cu două sau trei camere care face contact cu tocul, nu este bruscat cu fiecare ciclu de închidere și deschidere. În momentul în care cauciucurile de etanșare se deteriorează, de regulă după 7-15 ani, ele pot fi schimbate ușor.
Ușă de garaj pliabilă orizontal, cu deschidere în partea de sus, spre exterior
Această opțiune de mișcare a ușii pliabile de garaj, crează o streașină și un spațiu protejat de soare și de ploaie. Este cea mai utilizată opțiune pentru ușile de garaj cu acest mecanism pliabil. De aceea am început cu prezentarea acestui model. Este foarte utilijat pentru că nu ocupă prea mult spațiu în partea internă, el fiind utilizat pentru altceva. Ușilor de garaj le sunt montate automatizări, dar în cazul acestor uși, acționarea manuală este foarte rapidă și ușoară. Fac acum comparația cu ușile secționale cu acționare manuală pe lanț care sunt un coșmar plictisitor.
[adinserter block=”3″]
Deschiderea se face spre exterior, iar asta înseamnă că cele două panouri alăturate NU se pot înălța mai mult decât partea de sus al golului de ușă. În subpunctul următor vom vedea că cele care se pliază în interior au și acest avantaj. Panourile pliate interior merg până la tavanul garajului, nu doar până la buiandrug. În imaginea de mai jos o să puteți observa că punctul pivotant este la jumătatea panoului, nu la capătul superior. Ambele panouri sunt fixate așa, iar astfel este redusă partea de ușă lăsată afară. Chiar și așa, ușa nu poate fi ridicată mai sus de înălțimea golului de ușă.
Cu designul pe care îl observați mai sus există multe avantaje mecanice. Dacă ușa este bine construită și montată, indiferent de greutatea panourilor, ușa se va ridica relativ ușor. Motivul este că punctele pivotante din partea de sus a ușii vor susține toată greutatea. În partea superioară a panoului de sus, există o contragreutate care egalează greutatea panoului de jos. Din cauza poziției punctului de pivotare, și panoul de jos va avea greutatea împărțită pe jumătate și va circula în sus ajutat de forțele din balamaua care ține panourile împreună. Sunt necesare balamale solide.
Ușă de garaj pliabilă orizontal, cu deschidere în partea de sus, spre interior
Ușile cu acest tip constructiv sunt mai rare. Trebuie să recunosc că am căutat destul pentru a găsi un exemplu pe internet. Imaginea de mai jos nu este exact o ușă de garaj pliabilă orizontal cu design clasic. Spun asta pentru că are panoul de jos ceva mai mare decât cel de sus. Astfel nu se poate profita de avantajele acestui design cu deschidere în interior. Dacă ușile ar fi fost egale și s-ar fi deschis amândouă complet în interior, atunci ușa se poate ridica în partea de sus mai mult decât tocul. Astfel putem câștiga o înălțime de 10-30 de cm a golului pe care mașina îl poate utiliza.
[adinserter block=”3″]
Un dezavantaj al ușilor pliabile este că are nevoie de spațiu când pliază între poziția deschis și închis. În mod normal, acesta nu este un dezavantaj enorm când ușa se pliază spre exterior. Însă atunci când pliază spre interior și garajul este la limită, raportat la lungimea mașinii, apar problemele. Va fi nevoie de o mașină mai joasă decât jumătarea ușii, sau un garaj cu 0,6-1,5 metri mai adânc decât ar fi nevoie cu o ușă secțională. Acest spațiu nu este enorm, dar uneori nu este posibil să îl ai. Ușile secționale nu au această problemă, dar au nevoie de mai mult spațiu în partea de sus.
Ușile de garaj care pliază orizontal spre interior, sunt utilizate atunci când spre exterior sunt obstacole. Obstacolele pot fi pomi, elemente de clădire, mașini străine care nu pot fi mutate când se dorește deschiderea ușii, etc. Aceste uși se găsesc de regulă la garajele amplasate în zone comerciale, camere de prezentare, aeroporturi. Golurile de ușă sunt umplute cu sticlă termoizolantă, iar deschiderea se face mecanizat. Aceste uși se utilizează uneori chiar și în loc de rulou la spațiile comerciale în centre comerciale și parcuri industriale cu spații de birouri.
Ușă de garaj pliabilă pe vertical, cu deschidere laterală, spre exterior
Ușile de garaj cu pliere pe vertical sunt mai ieftine și mai ușor de construit decât cele cu pliere pe orizontal. Însă au un dezavantaj care le face oarecum nedorite. Aceste uși au de regulă două șine pe care circulă elementul punctului mobil. Șina din partea de sus este perfect funcțională în toată perioada timpului. Cea de jos însă, se mai înfundă se praf, noroi, diverse șuruburi și piulițe. Există modele care nu au o șină în partea de jos, ci doar sus. Dar au pe centrul ușii, un punct de fixare care stabilizează ușa când este complet închisă.
[adinserter block=”3″]
În imaginea de mai jos avem o ușă de garaj pliabilă pe vertical cu patru panouri. Sistemul constructiv face ca părțile ușii să vină din lateral în mod simetric. Acestă ușă este mare, grea și construită cu lemn. În partea de jos nu există șină. În ciuda faptului că ușa este foarte mare și grea, designul a permis să susținerea ușii doar în partea de sus și pe lateralul tocului. Aceste uși funcționează bine în timp doar atunci când se urmărește o calitate șu precizie a componentelor supuse la mișcarea mecanică. Altfel ușa începe să se slăbească din toate încheieturile.
Tot în imaginea de mai sus, puteți observa că platforma exterioară de beton din jurul ușii, este un pic mai jos decât locul pe care urmează să-l ocupe ușa atunci când ea se deschide. Asta este o condiție elementară pentru ușile pliabile care se deschid în exterior. Dacă la cele cu deschidere orizontală spre exterior aveam situații ocazionale cu obstacolele, la ușile pe vertical, aceste obstacole pot fi tot timpul în partea de jos a ușii, pe sol. Obstacolele pot fi alte mașini, materiale de construcții, biciclete, colete cu marfă, coșul de gunoi, pancarde publicitare, sau chiar persoane.
Ușă de garaj pliabilă pe vertical, cu deschidere laterală, spre interior
Panourile ușilor de garaj pliabile pe vertical spre interior sunt de regulă mai mici decât cele pliabile pe vertical spre exterior. Motivul este că acestea sunt adăpostite în spațiul intern și, ca și la ușile cu pliere pe orizontală spre interior, vor căuta să ocupe temporar sau permanent, un spațiu valoros. Probabil că observați faptul că ușile cu deschidere pe verticală, au mai multe panouri decât cele cu deschidere pe orizontală, dar nu este neapărat o regulă. Cu cât ai mai multe panouri, cu atât costul total crește. Un alt aspect îl constituie termoizolația, cu cât ai mai multe panouri cu atât este mai ineficient.
[adinserter block=”3″]
În imaginea de mai jos, vă rog să observați că nu există șină în partea de jos. Ușa, ca și cea din imaginea de sus, nu are un sistem de construcție tradițional și funcționează doar pe șina de sus. Aceste uși sunt complet închise spre interior, însă sunt asimetrice. Un avantaj al ușilor dispuse așa este că cele trei din stânga pot rămâne închise, în timp ce ușa din dreapta se poate deschide doar ca o ușă pietonală, atunci când nu este nevoie să intri sau să ieși cu mașina. Acest sistem este manual de cele mai multe ori.
Cu cât un sistem este mai simplu și mai stabil, cu atât se pretează mai bine automatizarea ușii. Dacă ușile nu sunt fixe, se blochează, freacă sau flutură necontrolabil fără asistență, atunci automatizarea nu va funcționa, ba chiar va deteriora întregul sistem, de la planeitatea panourilor, până la stricarea punctelor fixe și mobile pe care pivotează. Din acest punct de vedere, ușile pliabile permit mai puțin calitatea proastă a materialelor, construcției și a montajului. Vă recomand și articolul Care sunt dimensiunile ușilor de garaj? pentru informații despre dimensiuni.
Exista fime care ofera acest tip de sisteme in România?
Da! Orice firmă capabilă să producă confecții metalice complexe.
Buna ziua,
Sunt foarte interesat de subiect , dar inca nu am gasit o firma care sa le produca ( cel putin nu in Arges ,sau sudul Romaniei ..)
Daca mi-ati putea recomanda , as fi foarte recunoscator !
Multumesc in avans!
Salut, Marian. Orice producător profesionist de confecții metalice îți va putea face aceste uși. Și eu activez în Argeș, dar nu am timp de așa ceva. Ți-aș fi recomndat niște colaboratori din Lunca Corbului, Pitești și Mioveni, dar știu cât de ocupați sunt și nu te vor putea servi. E mai hreu cu profesioniștii în ultimul timp și suntem sufocați de muncă. De aceea nici n-am mai scris articole. Pur și simplu, nu mai e timp.