Conținutul din această pagină este un amestec de informații despre designul de produs și unele noțiuni de ajutor. Încerc să pun la punct niște proiecte pentru a vă ajuta să vă construiți propriile utilaje de prelucrare a lemnului, betonului, metalului și a maselor plastice. Puteți copia sau adapta orice vedeți aici pentru a vă îmbunătăți activitatea și productivitatea. În plus, puteți să mă întrebați orice să cunoașteți despre designul de produs. Asta dacă nu ajung eu înainte cu explicațiile. Proiectele complexe, însă un proiect de design de produs este rareori o activitate simplă.
[adinserter block=”3″]
Cu cât petreci mai multe ore la un proiect, cu atât proiectul se poate contura în ceva mai frumos și mai util. Ideea este să lucrezi în părți diferite și să nu te trezești cu un produs frumos, dar care abia funcționează, mai ales dacă este pentru uz intern. Mie îmi place să iau o pauză și să mă reîntorc la acel produs în câteva săptămâni. Dacă încă nu m-am plictisit de el, atunci rămâne. Pentru mine este mai importantă fiabilitatea, eficiența și posibilitatea de mentenanță scăzută, decât un preț scăzut în faza inițială sau un produs care iese repede.
La ce folosește designul de produs?
Doresc să aduc o informație în plus pentru a vă ajuta să construiți utilaje cu o calitate superioară. Utilaje care să fie destul de eficiente, productive și sigure. Urmărim să ne putem baza pe ele și să le utilizăm în mediu de producție, nu doar pentru un hobby. Urmărim să construim ceva mai mult decât o simplă improvizație, la care reparăm tot timpul și să pierdem timp, timpul fiind și cea mai scumpă resursă. Voi milita pentru un design care nu arată ca o insultă vizuală. Alteori vom căuta un design organic, simplu și convenabil din punct de vedere financiar.
[adinserter block=”3″]
Întotdeauna voi lăsa loc de mai bine. Fac asta printr-un design modular, ce ne permite modificări și dezvoltare ulterioară. Majoritatea proiectelor mele implică utilaje modulare și se pot lega una de alta într-o anumită măsură. Standardizarea este deseori văzută ca un stres și ca o limitare, dar eu nu o văd așa. În adolescență eram pasionat de servere și acolo am înțeles cât de importantă este modularitatea și redundanța într-un mediu de producție. Dacă se strică ceva, rezolvi problema în 5 minute făcându-ți treaba cu altceva. Apoi, utilaj stricat va fi reparat când nu vom avea ce face.
Adică vom repara modulul stricat în timpii morți pe care orice spațiu de producție o să-l aibă. În imaginea de mai sus avem o schiță succintă pentru o mașină de pilonat piloți pentru fundație. Este pliabilă și i se pot atașa niște roți. Având o greutate de sub 750 de Kg o să poată fi remorcată de o mașină până în 3500 de kg și condusă de un șofer cu permis de categoria B. Este doar scheletul, restul echipamentelor, precum motorul sau pompa de noroi, pot fi montate ulterior pe acest schelet. Acesta este un exemplu de modularitatea de care vorbeam un pic mai sus.
Planuri pentru utilajele proiectate de mine
Designul de produs, iar în cazul de față este vorba de utilaje, poate avea un design bazat pe argumente. Încercăm să pornim de la o formă predimensionată și să ajungem la un produs final, unul demn de pus în vitrina magazinului fizic sau virtual. Această demnitate a produsului nu trebuie să fie doar estetică ci și funcțională, deși esteticul își are rostul lui. Un alt aspect care ține de designul de produs, îl reprezintă fiabilitatea produsului și costul de operare. Acest lucru poate fi legat de consumabile, sursă de energie, durată de întrebuințare fără necesitatea reparațiilor, etc.
[adinserter block=”3″]
Planurile făcute de mine sunt uneori prea complexe. Chiar dacă ele sunt detaliate pe componente individuale care pot fi făcute și în altă parte, uneori este nevoie de cunoștințe temenice de mecanică și electrotehnică pentru a putea fi asamblate într-un mod corect, pentru o funcționare corectă. Vreau să subliniez faptul că planurile pot fi duse și la altcineva pentru producția componentelor. Acest lucru îl puteți face parțial, adică doar piesele pe care voi nu o să puteți să le produceți intern, sau total, adică toate componentele unui utilaj pot fi produse într-un atelier de producție metalică.
Nu toate produsele sau componentele sunt metalice sau din oțel, însă recunosc că orbitez în jurul metalelor. Motivul este că am petrecut o mare parte din viață învățând despre prelucrarea metalelor, sudură, metalurgie și mecanică. Destule procese utiliate în industria prelucrării de metale sunt utilizate și la mase plastice cu caracteristici similare metalelor, precum polimetrii. Apoi, orice utilaj poate avea o parte electrică, hidraulică, pneumatică și optică. Voi discuta și despre aceste noțiuni, cu tutoriale simple, disponibile în secțiunea de articole.
De ce construiesc propriile utilaje și nu le cumpăr?
În ultimii 20-25 de ani, economia asta globală a creat niște corporații mamut. Financiar vorbind, aceste corporații sunt mai mari ca unele țări. Majoritatea uneltelor și utilajelor de calitate sunt construite de niște firme care au înțeles că te pot strânge cu ușa atunci când au monopol sau olipogol. Oligopolul este format de câteva firme care sunt înțelese și care dictează prețurile în mod artificial, domină competiția cu practici neloiale și încalcă legile statelor pe teritoriu cărora operează. Cam asta este imaginea de ansamblu pe piața utilajelor și uneltelor.
[adinserter block=”3″]
În ultimul timp, utilajul a ajuns să te dețină el pe tine, nu tu pe el. Felul prin care producătorul te strânge cu ușa este prin soft. Poți avea un tractor mai scump ca o casă, care nu funcționează dacă nu ai cumpărat sau reînoit nu știu ce licență pentru calculatorul de bord al tractorului. Evident că de cele mai multe ori nici nu se justifică un astfel de fost pe vrun utilaj. Utilajele mele nu au fost, iar dacă au ele sunt făcute de mine, personal. Utilajele mele au mai multe variante și sunt constant îmbunătățite, iar multe dintre ele sunt mai ieftine și mai utile decât ce găsiți pe piață.
Ultima picătură este repatația. Multe din aceste utilaje cântăresc, sute de kilograme, tone sau chiar zeci de tone. Deseori trebuie să „trimiți” utilajul la dealer sau producător ca să-ți ofere garanție. Asta costă mii de euro de fiecare dată când ai o problemă. În felul acesta te face să nu-i mai contactezi și să nu mai raportezi problemele sau să ceri garanția. De fiecare dată, producătorul te scutură de bani, iar acel echipament ajunge să coste mai mult decât ți-ai fi putut imagina, mai ales dacă îl achiziționezi cu un credit. Ajungi să dai faliment din cauza unor costuri ascunse.
La un moment dat o să apară o secțiune de SHOP pe acest site. O să vând planuri foarte detaliate cu unele produse de interes. Deja s-a format un trend pentru banzic sau fierăstrău cu bandă, instalația de aer comprimat, mașina de găurit cu stativ și pentru mașina de roluit.