În eforturile de prelucrare a lemnului sau a produselor din lemn, se folosesc o mare varietate de utilaje. Utilajele utilizate în tâmplărie sunt folosite pentru realizarea diferitelor operațiuni de prelucrare. Marele avantaj al utilajelor în fața uneltelor manuale este puterea motorului electric, mesele de lucru, ajutoarele de măsură și avansul mecanizat. Prezența acestora scade semnificativ timpul de lucru, în timp ce calitatea crește. Eficiența și rentabilitate economică își spun cuvântul. Cu ajutorul acestor utilaje, putem prelucra piesele din lemn exact la formele și dimensiunile dorite.
În continuare voi înșira cinci utilaje pe care eu le consider absolut necesare. Lista este oarecum scurtă, dar cu aceste utilaje se pot realiza 90% din operațiunile dintr-un atelier de tâmplărie. Pe măsură ce te va interesa mai mult productivitatea, o să ai nevoie de utilaje mai puternice și mai specializate. Însă totul depinde de un echilibru între profitabilitate și cost. Și eu visam la niște utilaje destul de mari pentru un timp scăzut de prelucrare, însă ulterior mi-am dat seama că ajung să utilizez prea puțin acel utilaj pentru a investi așa de mult în el.
Circularul cu masă
Asta ar putea fi o părere personală, dar eu consider că circularul cu masă este primul utilaj necesar într-un atelier de tâmplărie. Cu cât mai mare, mai masiv/rigid și cu o adâncime de tăiere cât mai mare, cu atât mai bine. Un circular cu masă poate fi achiziționat sau construit. Unele circularele cu masă din comerț sunt foarte performante, sigure și silențioase. Lista de accesorii ale acestui circular sunt multe, dar cele mai ajutătoare sunt cele de avans mecanic, parte mobilă a mesei și incizor.
Incizorul fiind foarte util doar în cazul în care sunt prelucrate placaje sau produse cu folii pe ele. Lemnul masiv nu are nevoie de incizor. Pericolele operării unui astfel de circular, ca orice aparat de tăiat cu lamă, sunt testul de mari. Recomand urmarea unei perioade de instrucție înainte de a trecere la utilizare. În continuare vom mai vedea și alte utilaje, dar circularul cu masă poate prelucra în felul în care o fac și celelalte. Utilitatea celorlalte utilaje apare atunci când dorim funcții adiționale, calitate, performanță și pierderi mai reduse de material. În funcție de nevoi și de posibilitățile financiare, puteți să justificați achiziții adiționale
Însă circularul cu masă și a accesoriile adiționale, vă poate fi suficient în execuția unui număr mare de proiecte. Pe piață sunt vândute o sumedenie de tipuri de circulare cu masă. Unele din ele au avans mecanic, măsurare electrică, iar altele sunt specifice. Utilajele specifice au mai multe lame sau execută mai multe operațiuni în acelați timp sau sunt complet operate de brațe și instrumente robotice. Aceste utilaje specifice de prelucrare a masei lemnoase sunt ca un fel de linie de producție.
Fierăstrăul cu bandă (banzic vertical)
Al doilea utilaj pe care l-aș recomanda pentru achiziție este fierăstrăul cu bandă. Lama acestui fierăstrău este foarte subțire în raport cu adâncimea pe care o poate tăia. Fierăstraiele cu bandă funcționează cu o lamă panglică, iar ele vin în toate formele și mărimile. Majoritatea dintre ele au două roți, iar altele au trei sau patru. Unele sunt așa de mari încât sunt ancorate în fundațiile halelor de producție, iar altele sunt așa de mici încât încap într-o geantă de umăr.
Lamele panglică pot avea dinți pe o singură parte sau pe ambele părți așa cum se poate observa în imaginea de mai jos. Cu alte cuvinte, acest utilaj este foarte flexibil și este utilizat pentru o înaltă eficiență și pierderi mai reduse de material. Spun acest lucru comparându-l cu circularul cu masă. Lama circularului cu masă poate tăia forme neregulate. Adică prin rotirea materialului se poate merge pe un contur, lucru care nu prea se poate face pe circularul cu masă. Fierăstrăul cu bandă are de regulă o poziție verticală când este utilizat pentru tăierea lemnului.
El are o masă de fondă sau dintr-un alt material rigid care se poate înclina până la 45 de grade. Astfel se pot tăia ușor și constant tot felul de forme destul de greu de tăiat altfel. Într-ul fel, fierăstrăul cu bandă reprezintă o evoluție constructivă de la fierăstrăul pendular. Fierăstrăul pendular fiind de regulă o unealtă de mână. Fierăstrăul cu bandă este alimentat aproape tot timpul de un motor electric asincron.
Abrictul, mașina pentru rindeluire și degroșare
Abrictul este un utilaj greșit înțeles. El are rolul de a întrepta o bucată de lemn. Este adevărat că atunci când îl întreaptă el va lua și un pic din grosimea lemnului. Utilajul este o evoluție constructivă de la rindeaua manuală. Mașina de degroșare este diferită de abrict. Această mașină de degroșare face exact ce ați crede, adică ea va degroșa o bucată de lemn, dar nu o va îndrepta. Dacă introduceți o bucată de lemn curbată într-o mașină de degroșat, atunci pe partea cealaltă o să iasă tot o bucată de lemn curbată, dar ceva mai subțire.
Am scris pe lung despre diferența dintre acest utilaje și funcții în articolul Care este diferența între o mașină de rindeluit și un abrict. Motivul pentru care eu am pus aceste două utilaje în același subpunct este că ele vin la pachet. Majoritatea utilajelor vândute sunt 2 în 1. Adică pe același produs se află și o mașină de rindeluit, dar și o mașină de degroșat. Cred că am pus întregul utilaj în lista mea mai mult pentru capacitatea de a îndrepta și mai puțin pentru cea de degroșare.
Reperul cel mai important la acest utilaj este rigiditatea construcției, dar și lățimea scândurii pe care o poate prelucra. De regulă, partea de degroșare are întotdeauna capacitate de scânduri mai late decât cea de îndreptare.
Strungul pentru lemn
Așchierea bucăților de lemn pot rezulta în forme foarte interesante. De exemplu, aceste forme pot fi componentele verticale ale unei balustrade. Spre deosebire de celelalte tipuri de utilaje pentru prelucrarea lemnului, acest utilaj nu urmărește formele drepte și plane. Prin utilizarea strungului de lemn și a diferitelor accesorii, se pot obține tot felul de forme care de care mai neregulate. De fapt sunt o multitudine de forme și modele care se pot lucra la strung. Aici mă refer la forme scobite, sculptate, polizate și lustruite.
Acest utilaj răspunde unor nevoi de a produce piese mici și detaliate. De exemplu, piese de șah, statui din lemn, mânere rotunde pentru uși, accesorii pentru mobilier, etc. Spre deosebire de strungul metalic, cel de lemn este mult mai ușor și are un motor mai mic. Turațiile disponibile sunt mai mici decât cele disponibile la un strung modern pentru metale.
Banzicul orizontal
Banzicul orizontal este o formă de fierăstrău cu bandă, dar el este orizontal. Scopul principal al acestui utilaj este de a debita bușteni și de ai transforma în scânduri. Am lăsat acest utilaj la urmă pentru că am considerat că puțini tâmplari au ocazia sau resursele să își debiteze propriul lemn. De obicei, banzicul orizontal are două roți și are o adâncimea de tâiere mai mare ca fierăstrăul cu bandă. De cele mai multe ori, amplasarea lui se face în aer liber sau sub un acoperiș. Banzicul orizontal este deseori alimentat de un motor pe benzină sau unul electric.
Prin mișcarea necesară debitării unui buștean, mișcarea banzicului orizontal este una lineară. Existența unei șine ajută acest aspect foarte important în caracteristicile utilajului. Spuneam mai devreme că el poate fi alimentat de un motor pe benzină sau un motor electric. Se întâmplă foarte des ca acest utilaj să fie remorcat până în pădure și să fie utilizat chiar acolo, fără ca bușteanul să mai fie scos din pădure. Resturile rămase din buștean sunt lasate la locul prelucrării pentru fertilizarea solului din pădure.
În această situație, este nevoie de o șină demontabilă în secțiuni mai mici. Majoritatea acestor utilaje sunt montate pe o remorcă cu tot cu șină. Remorca se nivelează în pădure cu niște picioare metalice ale utilajului, iar astfel utilajul va rula înainte și înapoi pe șină. În articolul Ce este și cum funcționează un banzic orizontal?*, am explicat mai multe despre acest utilaj și am arătat și mai multe exemple constructive.