Constructosu'
  • Scopul
  • Articole
  • Ofertă
    • Consultanță
    • Advertoriale
  • Utilaje DIY
    • Circular cu masă
    • Fierăstrăul cu bandă
    • Aparat de sudură I
    • Aparat de sudură II
    • Compresor
    • Strung metal
    • Maşină de roluit
    • Mașină de îndoit profile
    • Berbec piloni
  • Proiecte
    • Casă cu atelier
    • Ușă de garaj
    • Cutie fotografie de produs
  • EN
Construcţii piatră

Zidăria din piatră naturală / Cum fac un zid de piatră?

by Alexandru Şerbuţă aprilie 6, 2018 22 Comments
Zidăria din piatră naturală / Cum fac un zid de piatră?

Piatra rămâne unul din cele mai rezistente şi mai durabile materiale de construcţii. Zidăria din piatră se foloseşte la tălpi de fundaţii, fundaţii, pereţi, împrejmuiri, pavaje, bazine subterane, fântâni, anvelopare de transformatoare de medie tensiune, cotețe de animale, stâlpi, etc. Practic, piatra poate fi utilizată la orice fază a contrucţiei, uneori chiar și la acoperiş. Cu toate astea, pereţii din piatră nu sunt indicaţi pentru clădirile de locuit, dacă nu intenționăm să-i termoizolăm cumva. Ei singuri au o valoare de termoizolaţie aproape neglijabilă.

Vă spuneam în alte articole că din punct de vedere termic, oricum nu contează din ce material faci pereții exteriori ai casei pe motiv că oricum îi vei termoizola. Peretele de piatră nu este cel mai rezistent la perforațiile necesare prinderii termoizolației în dibluri. În articolul 1n-cu3and – Metode de termoizolare a suprafețelor neregulate vom vorbi despre un mod anume de a termoizola, pretabil pentru pereții de piatră care sunt oarecum strâmbi și texturați. Însă fără termoizolație, nu prea putem construi o casă din piatră, sau de piatră. Însă din piatră neizolată se pot construi o grămadă de alte structuri.

Forma zidurilor construite din piatră naturală

Pentru realizarea unor astfel de zidării este nevoie de piatră de râu sau de carieră. Dimensiunile acestor bucăţi de piatră vor fi de aproximativ 250 mm. Pentru dimensiuni mai mici, consumul de mortar este exagerat, iar costul cu manopera este mare. Bucățile de piatră mai mari sunt mai scumpe și sunt mai greu de ridicat în loc. Zidarul nu vă va mulțumi. Nici din punct de vedere al esteticii şi nici rezistenţa nu au ceva de câştigat. Pentru o bună stabilitate, la înălţimi de 2,5 – 3 metri, zidurile din piatră vor avea grosimi de 60 cm atunci când sunt construite din piatră de râu.

Eu nu recomand construcţia zidurilor din piatră de râu. Dacă piatra este de carieră, colțoasă și rugoasă, atunci pentru aceleși înălțimi de 2,5 – 3 metri, grosimea zidului poate fi de doar 50 de cm. Cu cât aderența și potrivirea geometrică este mai bună, cu atât zidul va fi mai stabil pentru o grosime dată. Din piatră se poate construi cam aceleași lucruri pe care le poți construi cu cărămidă. Diferența majoră dintre cele două materiale de construcții este că piatra poate avea o duritate de 20 de ori mai mare decât orice beton făcut de om.

Beci subteran construit cu piatră de carieră

Acest detaliu vă poate fi foarte util la structurile subterane precum beciurile, cramele, tunelele, etc. De fapt, întregul scop al acestui articol este de a vă ajuta să construiți structuri de piatră la subsolul casei, la demisol și în subteran. Însă aceleași cunoștințe pot fi aplicate și pentru structurile supraterane. În subteran nu ai aceeași nevoie de termoizolație ca deasupra solului. Zidăriile din piatră au un mortar specific, iar acesta trebuie să fie foarte rezistent în încercarea de a echivala rezistența la compresiune a rocilor din care este compusă zidăria de piatră a structurii.

Mortarul specific zidăriilor cu piatră naturală

Mortarul recomandat este cel alcătuit doar din ciment şi nisip, fără var. Nisipul să fie unul de carieră, nu de mare şi nici provenit din măcinarea unei roci de duritate mică, precum calcarul. Pentru un mortar de piatră, vom avea nevoie de nisip dur, rămăşiţe de la bazalt, diorit, etc. Mortarul pentru cărămidă este diferit de mortarul pentru piatră. Cărămida se îmbibă într-o anumită măsură cu apă şi absoarbe o parte din apa mortarului, lipindu-se de el. Piatra, mai ales cea de râu, este impermeabilă și nu poate funcționa pe același principiu. Despre cum se zidesc bolovanii de râu, am explicat într-un articol separat.

Lipirea ei se face prin blocarea mortarului în anumite imperfecţiuni ale suprafeței de contact. Ca regulă generală, mortarul de piatră poate fi folosit la zidurile din cărămidă, însă nu și invers. Este recomandat însă ca grosimea mortarului dintre rosturi să fie de aproximativ 20 mm. O lucrare de calitate înseamă tocmai potrivirea sau cioplirea pietrelor în aşa fel încât să nu existe spaţiu mai mare de 15-20 mm între pietre. Cioplirea cărămizii este ușoară, dar piatra este enorm de dură. De aceea este bine să încercăm să o potrivim dintr-o grămadă mare cu pietre, iar apoi să o spargem.

Perete din zidărie de piatră naturală provenită din carieră

După descărcărea pietrei în şantier este indicat să se facă o sortare a acestora. Sortare va urmări gruparea pe câteva dimensiuni. Cu această ocazie vom îndepărta pământul, substanțele organice și vom observa fisuri profunde. Vom lovi piatra cu ciocanul de piatră. Sunetul de gol indică existenţa unor fisuri. Vom sparge piatra până nu vom mai auzi acel zgomot de gol. Piatra îndepărtată se sparge în bucăţi mai mici şi se foloseşte la umplerea spaţiilor dintre pietrele mai mari. Piatra spartă mărunt nu este neapărat pierdută.

Pregătirea bucăților de piatră pentru zidire

În cazul pietrei de râu sau de carieră recomand o spălare cu furtunul, sub jet puternic ba chiar o frecare cu peria de sârmă. Dorim să permitem mortarului să se lipească de piatră, nu de depunirile de pe ea. Odată ce piatra a fost spălată se va utiliza la scurt timp. Altfel, muşchii şi alte straturi se pot depune din nou. Recomand să se spele şi cu peria de sârmă oricât de curată ar părea. Acesta este un proces destul de intens din punct de vedere fizic și se sare peste el. Sunt diferite metode prin care puteți mecaniza acest proces cu succes.

Se pot utiliza utilaje electrice care seamănă cu un polizor. Acest utilaj care un disc de sârmă care zgârie puternic fața pietrei ce urmează să fie zidită cu mortar. Aceste zgârieturi puternice și adânci sunt apoi spălate de praful creat cu un jet puternic de apă. Dacă piatra este depozitată necorespunzător, pe pământ sau în nisip, ea se poate murdări din nou. Acest lucru se întâmplă când căutăm prin mormanul de pietre pe cea potrivită. Succesul vine când avem un cioplitor atent şi profesionist. Nu prea se mai găsesc astfel de profesioniști la tot pasul.

Sortare pietre pentru zidărie

Pentru a obţine un zid corect executat, avem nevoie de cunoştinţe şi un protocol de construcţie care să nu fie încălcat. Întotdeauna va dura mai mult să zideşti un zid de piatră, decât unul de cărămidă. Peretele din cărămidă are toate bucăţile gata alese şi identic dimensionate. În cazul zidurilor de piatră este nevoie de o pregătire prealabilă. Această pregătire este un pas important și face diferența între success și eșec. Eu am un proces mai meticulos, alții sunt ceva mai rapizi, mai ales cei care au făcut asta o viață întreagă și s-au săturat de pietre.

Interacțiunea dintre pereții de piatră și restul structurii

Pentru conlucrarea zidurilor sau stâlpilor de beton armat cu zidăria de piatră, recomand ca turnarea betonului să se facă după ce zidul a fost ridicat. Astfel betonul, dacă este bine turnat şi vibrat, va umple toate spaţiile dintre pietre. Evident că vom căuta un beton cu un coeficient de dilatare cât mai apropiat de cel al pietrei. El va adera la fiecare piatră şi la mortarul dintre ele. Betonul se va lipi de piatră, dar asta nu înseamnă ca va sta acolo mult timp. Mai ales când clădirea este expusă la variații mari de temperatură.

Atunci când turnăm fundaţia şi betonul este încă proaspăt putem îngropa pietre în suprafaţa de contact cu zidul. Dacă cumva s-a ratat momentul, iar fundaţia este deja turnată şi întărită, atunci vom pune un strat gros de 3-5 cm de mortar între fundaţia de beton sau beton armat şi primul rând de piatră. Ţin să menţionez că la o casă de piatră este musai o fundaţie. Dacă la alte structuri din lemn, sau din paie mai scapi cu o fundaţie superficial executată sau care lipseşte cu desavârşire, la structurile din piatră, existenţa unei fundaţii bine proiectate este obligatorie.

Fereastră mică în perete de piatră cu buiandrug de lemn

Piatra de construcţii are o densitate de aproximativ 2500 de kilograme sau 2,5 tone pe metru cub. Greutatea unei case de 150 mp variază între 250 de tone şi 350 de tone. Este o clădirea foarte grea. Odată ce fundaţia este gata, se începe așezarea pietrelor de la unul din capetele rândului. În cazul zidurilor fără stâlpi din beton, capătul rândului este de fapt un colţ al construcţiei. Stabilirea colţurilor este cel mai important pas în ceea ce priveşte estetica zidului. Ar trebui să menționez că cele mai bune clădiri din piatră sunt cele executate fără beton sau oțel.

Potrivirea pietrelor ce urmează a fi așezate în zid

După construcția unor conțuri drepte și puternice, se pune o sfoară între două din ele. Se începe zidirea cu umplerea spațiului creat între cele două colțuri. Nu trebuie neapărat să avem pietre mari jos şi mici sus. Este necesar combinarea pietrelor în aşa fel încât spaţiile de mortar să nu depăşească cei 20 mm. Faptul că o piatră este mai mică, nu înseamnă că este o bucată de piatră slabă. Nici nu înseamnă că se va strivi dacă stă sub o piatră mare. Ba din contră, cele mari nu pot fi verificate de fisuri așa de bine ca cele mici.

Deseori vedem cum pietrele mari au imperfecţiuni observabile după terminarea zidului. Unele imperfecțiuni se văd abia după ani de zile. Opinia mea personală este că mărimea pietrelor folosite la un zid de piatră ar trebui să se încadreze între mărimea unei mingii de golf şi cea a unei mingi de basket. Cu cât pietrele sunt mai puţin rotunde cu atât mai bine. Dacă vrei să mai poți munci şi astăzi şi mâine şi poimâine, atunci trebuie să ai grijă de tine și de spatele tău. Dacă încerci să ridici pietre mai mari decât limitele de mai sus, o să începi să ai probleme cu spatele.

Piatră spartă de dimensiunea unui pumn

Eu personal am construit ziduri de piatră ca să învăț. Imediat cum am considerat că știu suficient, am încetat să mai prestez serviciul pentru altcineva. Este o muncă enorm de grea și trebuie plătită ca atare. Dar evident că nu este. Dacă eşti o persoană mai firavă, atunci poţi micşora pietrele şi mai mult fără a micşora calitatea zidului. Însă va crește consumul de mortar și timpul de execuție. Sper să pot scrie un articol viitor în care să explic în detaliu felul în care ar trebui administrat un astfel de proiect de construcții. Cu piatră poți să construiești aproape gratis, ai nevoie doar de cunoștințe.

mortarnaturalăpiatrăzidzidarie

  • Previous Designul responsabil și eficient al unei case sau clădiri3 ani ago
  • Next Idei creative pentru garduri naturale de împrejmuire3 ani ago

22 Replys to “Zidăria din piatră naturală / Cum fac un zid de piatră?”

  1. Pingback: Dimensiunile cărămizii pline și încadrarea ei în metru | Constructosu'
  2. Calota Anca spune:
    30/12/2019 la 12:09

    Vă mulțumesc pentru articol. Imi puteti spune dacă se poate repara un zid din piatră de rau cazut într-un beci? . Vă mulțumesc

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      03/01/2020 la 03:21

      Sigur ca da! Vă trebuie o schelă care să țină beciul și eventual ce mai aveți desupra. Apoi se dărâmă partea de perete care nu este bine zidită sau deteriorată. Se gasește sursa prăbușirii și se repară în funcție de situația pe care o găsiți acolo.

      Răspunde
  3. Ionut spune:
    05/01/2020 la 20:07

    Pt o ziderie din piatra de calcar cu fete neregulate destinate unui loc foc de tabăra se poate folosi mortarul clasic sau este nevoie de altceva datorita focului

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      06/01/2020 la 08:03

      Da, se poate utiliza mortar standard. Există mortare refractare utilizate pentru furnale și sobe de putere mare. Dar pentru un foc de tabară ar fi o exagerare 😀

      Răspunde
  4. Frank spune:
    14/02/2020 la 08:29

    Se poate utiliza în construirea unei piscine, de 8 m lungime pe 6 latime multumesc.

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      15/02/2020 la 15:48

      Salut, bănuiesc că este vorba de o întrebare, deși nu văd un semn al întrebării. Se poate utiliza, însă nu recomend. Problema pietrelor are legătură cu murdăria și cu eventuale infecții. O piscină trebuie curățată. După ceva timp, în locurile inaccesibile se vor depune niște formațiuni de bacterii, calcar, mușchi, etc. Această problemă poate fi combătură cu chimicale toxice, precum clorul. Însă o piscină de calitate are suprafețe care pot fi curățate și mecanic, adică cu toate suprafețele accesibile pentru curățenie. Vă puteți abona la newsletter pentru a primi seria despre construcția unei piscine din beton armat.

      Răspunde
  5. Andrei spune:
    02/04/2020 la 16:29

    Buna ziua. Am piatra de cariera dar sunt bucati mari neregulate gen: late de 40-60 cm si lungi de 50-80 cm. Urmeaza sa construiesc o casa de 10/10 mp fara etaj sau mansarda, ideea e ca o pot folosi in elevatie sau doar in placa. sau ar trebui sparta si asezata la baza elevatiei? Sau ce imi recomandati? Fiindca mi-a cerut-o un vecin si a zis ca imi da altceva la schimb, probabil balastru sau nisip.

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      04/04/2020 la 01:41

      Salut Andrei. Nu stiu exact ce doresti sa faci cu piatra. Acele bucați, la acele dimensiuni, cred că sunt destul de valoroase, deci nu știu despre ce fel de piatră este vorba. Cât despre casă, îți recomand să te gândești la o casă cu parter și etaj sau la parter și mansardă. Recomand următorul articol pe care l-am scris cu ceva timp în urmă:

      https://www.constructosu.eu/designul-responsabil-si-eficient-al-unei-case-sau-cladiri/

      Nu știu dacă ai destulă piatră, de calitate potrivită sau dacă ai uneltele necesare pentru a le prelucra, însă ai putea să faci această casă din piatră.

      Răspunde
  6. Atena spune:
    04/05/2020 la 21:39

    As dori să fac 4 stâlpi din piatră.. decorativ. Ce grosime trebuie sa aibe să nu cadă? Vă mulțumesc!

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      06/05/2020 la 06:01

      Dacă nu specificați piatra, înălțimea stâlpului, modalitatea de legare a lor și modul de fundare, atunci chiar că nu vă pot răspunde….

      Răspunde
  7. Cristian spune:
    15/05/2020 la 20:54

    Salut! Este posibila constituirea unei case numai din bolovani de râu ( zidăria exterioara)?

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      16/05/2020 la 01:01

      Da, absolut. Îi spune piatră de râu. Doar că eu nu recomand din cauza timpului îndelungat de sortare și potrivire a materialului, dar și a pereților groși necesari. Am atașat o imagine.

      https://www.constructosu.eu/wp-content/uploads/2019/12/casa-construita-din-piatra-de-rau.jpg

      Răspunde
  8. Paul S. spune:
    22/06/2020 la 18:37

    Buna ziua, Am un perete de beton inalt de vreo 2 m pe care vreau sa il plachez cu piatra naturala. Acest perete reprezinta practic o latura a fundatiei al unei case, inauntru fiind beciul. As dori sa va intreb daca este in regula sa il plachez direct cu piatra naturala sau trebuie mai intai izolat termic cu polistiren extrudat si mai apoi aplicata piatra pe el? multumesc!

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      27/06/2020 la 14:47

      Dacă este o placare pe interior, atunci nu aveți voie să termoizolați. Dacă faceți placarea pe exterior, din anumite motive, atunci este inteligent să-l termoizolați cu blocuri de spumă de sticlă, nu cu polistiren. Abia apoi să aplicați piatra.

      Răspunde
  9. Bogdan spune:
    07/08/2020 la 01:08

    Buna ziua,

    Ce puteti sa ne spuneti va rog de calitatile termoizolante ale pietrei – intreb pentru ca am auzit pareri impartite.
    Costul unei case din piatra sa zicem de 70mp este mai mic decat al unei case construite din materiale clasice sa zicem?

    Numai bine!

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      09/08/2020 la 19:05

      Salut Bogdan. Valoarea de termoizolare a unui perete de piatră netermoizolat este relativ zero/nul/inexistent. Piatra are masă termică, adică dacă ai cumva suficientă energie de undeva, va rămâne cald mai mult timp după ce sursa de căldură dispare. De aceea poți avea un perete interior din piatră, într-o casă foarte bine izolată. Poți avea chiar și un șemineu într-un astfel de perete. Răspunsul la a doua întrebare este NU! Manopera pentru un metru pătrat de construcție din piatră este de 2000 Euro+ (acest preț este pentru un metru pătrat de construcție, nu pentru un pentru pătrat de zid). Nu include prețul pietrei, a transportului, a uneltelor și consumabilelor necesare sau a celorlalte materiale de construcții gen rețea electrică, canalizare, mortar și beton armat, ferestre, uși, acoperiș, etc. Piatra reprezintă doar 3-5% din prețul construcției, manopera cam 80%.

      Răspunde
  10. Mirela Bono spune:
    08/09/2020 la 12:20

    Buna ziua, trebuie sa construiesc un zid de sustinere si sugestiile sunt sa il fac din piatra sau pietris. As vrea sa stiu care este mai convenabil si cum sa calculez cata piatra sau pietris am nevoie. Zidul va fi de 10m lungime pe 1,5 inaltime, Care considerati ca este mai convenabil. Multumesc

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      19/09/2020 la 21:07

      Bună seara Mirela, am scris un articol pentru a răspunde la acestă întrebare. Sper să fie suficient de detaliat.

      https://www.constructosu.eu/cum-calculam-necesarul-de-material-pentru-un-perete-de-piatra/

      Răspunde
  11. Gabriel spune:
    21/10/2020 la 10:51

    As dori să fac 2 stâlpi din piatră sparta (2-3 cm grosime) de aproximativ 1m inaltime… decorativ. Avand usor forme neregulate datorita pietrei, pot zidi piatra cu piatra sau mai degraba recomandati sa ii fac din beton/bca si doar sa ii plachez cu piatra ? Ce grosime trebuie sa aibe să nu cadă ? Vă mulțumesc!

    Răspunde
    1. Alexandru Şerbuţă spune:
      21/10/2020 la 13:36

      Salut Gabriel. Nu știu dacă am înțeles ce vrei să spui, însă uite unele probleme cu propunerea ta:

      1. BCA-ul este un material permeabil, moale și cu coeficient de dilatare mult mai mic decât cel al pietrei și a mortarului. Nu utiliza BCA, beton da, BCA nu. BCA-ul absoarbe apă, îngheață iarna și gata stâlpul tău.
      2. Stâlpii de piatră pot fi construiți din piatră și ai nevoie de grosimi de 50×50 cm sau placați cu piatră, iar acești pot fi mai subțiri, mai ales dacă îi faci din beton armat.
      3. Poți cumpăra prefabricate din beton gata placați cu piatră, altfel piatra va cădea de pe acel stâlp, mai ales după o iarnă foarte rece. Este foarte greu să nimerești piatra, substratul și mortarul ca cele 3 să se înțeleagă la dilatare și să stea într-o singură bucată. Merge mai bine când îngropi pietricele în pardoseala de beton sau în potecă. Poteca nu își schimbă foarte mult temperatura pentru că stă în contact cu solul. Chiar dacă se duce iarna sub 0 grade Celsius, nu se poate duce la -30, așa cum poate face stâlpul tău.

      Răspunde
  12. Pingback: Cum se zidesc ziduri din piatră și bolovani de râu? | Constructosu'

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută cuvântul cheie care te interesează!

Newsletter

Loading

Postări recente

  • Ce înseamnă cazan, boiler, puffer, colorifier, calorifer, radiator, centrală? 13/01/2021
  • Sistem de recuperare a căldurii din procesul industrial 06/01/2021
  • Legea construcțiilor, modificată iar, din nou, tot prost 20/12/2020
  • De ce am cădere de tensiune mult prea mare la priză? 16/12/2020
  • Ce cuvinte mai caută lumea pe internet – 2020? 06/12/2020
  • Ce trebuie să știi înainte să te muți off-grid? – partea întâi 21/10/2020
  • Cum se zidesc ziduri din piatră și bolovani de râu? 08/10/2020
  • Din ce materiale se poate construi o hală sau un spațiu industrial? 30/09/2020
  • Cum calculăm necesarul de material pentru un perete de piatră? 19/09/2020
  • Cum alegem sursa de energie pentru încălzirea prin pardoseală? 31/08/2020
  • Cum funcționează o cutie de sablare? 26/08/2020
  • Cum calculăm volum sau mărimea fosei septice? 24/05/2020
  • Ce înseamnă clădire sau casă finalizată „la roșu”? 05/05/2020
  • Când știu că am încărcat prea mult planșeul din beton armat? 24/04/2020
  • Cum se toarnă un planșeu de beton armat în mod corect? – partea întâi 23/04/2020
  • Durata de viață a clădirilor din beton armat prefabricat 21/04/2020
  • Ce sunt și cum funcționează plăcile MULTICUI pentru lemn? 16/04/2020
  • Ce este de fapt 5G și cum îți poate influența viața? 14/04/2020
  • Care este principiul de funcționare al unui ciocan cu bile? 09/04/2020
  • Planificarea înainte de începerea construcției unui case 24/02/2020

Suport şi Resurse

  • Documente ( .pdf )
  • Densitatea materialelor
  • Europrofile
  • Definiţii
  • Căldura specifică

Ţinem legătura

  • Contact

Informații, cică utile

  • Despre mine
  • Idei de afaceri
  • Politică
  • Amnezia istorică
ipv6 ready