Piatra rămâne unul din cele mai rezistente şi mai durabile materiale de construcţii. Zidăria din piatră se foloseşte la fundaţii, pereţi, împrejmuiri, pavaje, bazine subterane, fântâni, anvelopare de transformatoare de medie tensiune, cotețe de animale, stâlpi de gard, etc. Practic, piatra poate fi utilizată la orice fază a construcţiei, uneori chiar și la acoperiş. Cu toate astea, pereţii din piatră nu sunt indicaţi pentru clădirile de locuit. Fără o termoizolație corectă și suficientă, piatra crează un spațiu lipsit de confort.
[adinserter block=”3″]
Mi-am propus să vă explic cum să construiți pereți de piatră, iar apoi să înțelegeți și să acceptați felul în care putem termoizola în mod corect, această casă de piatră. Pentru că o casă de piatră are doar pereții din piatră, vom vorbi predominant despre pereți. Ei au un aspect plăcut pe exterior și în majoritatea cazurilor dorim să-i păstrăm vizibili. Dacă citiți toate articolele pe care le scriu eu pe blog, o să puteți să înțelegeți și să executați o casă de piatră ca în povești, dar cu toate instalațiile și confortul pe care le așteptați de la o locuință modernă.
Ziduri construite din bucăți de piatră naturală
Pentru realizarea unor astfel de zidării este nevoie de piatră de râu sau de carieră. Dimensiunile acestor bucăţi de piatră vor fi de aproximativ 250 x 400 x 150 mm sau 250 x 200 x 150 mm. Aproximativ este un termen foarte larg, plus minus 20%. Pentru dimensiuni foarte mici, consumul de mortar este exagerat, iar costul cu manopera este mare. Bucățile de piatră mai mari sunt mai scumpe, mai rare și sunt mai greu de ridicat. Zidarul nu vă va mulțumi. Nici din punct de vedere al esteticii şi nici rezistenţa nu au ceva de câştigat.
[adinserter block=”3″]
Dacă piatra este de carieră, nu de râu. Adică este colțoasă și rugoasă, atunci pentru înălțimi de 3 – 4 metri, grosimea zidului poate fi de doar 50 de cm sau mai mare. Cu cât aderența și potrivirea geometrică este mai bună, cu atât zidul va fi mai stabil pentru o grosime dată. Din piatră se poate construi cam aceleași lucruri pe care le poți construi cu cărămidă. Diferența majoră dintre cele două materiale de construcții este că piata de bazalt are o rezistență la compresiune de 300 de ori mai mare decât cea a cărămizii pline.
Rezistența la compresiune și impermeabilitatea la apă reprezintă cel mai pertinent argument în favoarea pietrei. Acest argument poate fi foarte util la structurile subterane precum beciurile, cramele, tunelele, etc. Cunoștințele pot fi aplicate și pentru structurile supraterane, mai ales că în subteran nu apar aceleași nevoi de termoizolație ca deasupra solului. Zidăriile din piatră au un mortar specific, iar acesta trebuie să fie foarte rezistent în încercarea de a echivala rezistența la compresiune a pietrelor din care este compusă.
Ziduri de piatră de la fundație la acoperiș
O casă se poate construi din piatră în proporție de 60%. Din piatră vom construi doar zidurile, chiar dacă am putea să insistăm cu piatră și în alte zone ale construcției. Recomandarea mea este să utilizați lemnul sau betonul armat pentru planșee și lemnul pentru șarpanta acoperișului. Spun asta pentru că planșeele din piatră, adică un element în tensiune, va utiliza enorm de multă piatră. Asta ar duce la o structură foarte grea. Structurile grele sunt foarte scumpe, nu se pot construi oriunde sau se pot prăbuși sub propria greutate.
[adinserter block=”3″]
Însă zidurile pot fi construite cu succes din piatră, mai ales dacă discutăm despre case și structuri cu P+1+M. Pentru structuri mai înalte, recomand să utilizați o structură cu cadre din beton armat. Structurile cu înălțime mare au nevoie de ziduri de piatră foarte groase, iar acestea pot fi scumpe și greu de executat. Nu neapărat imposibil, doar greu și scump. Costul crescut vine din cauza manoperei, nu neapărat din cauza materialului de construcții. În zidurile de piatră se pot pune și elemente de beton prefabricat, mai ales dacă doriți inserții.
Inserțiile sunt forme speciale sau locuri specifice unde se pot rezema grinzile de lemn, cele din beton prefabricat sau alte elemente ale instalațiilor ce urmează a fi instalate în clădire. Dacă înțelegeți bine felul în care funcționează dilatarea materialelor de construcții, atunci puteți înțelege felul în care un perete de piatră rigid și rezistent la compresiune, poate interacționa cu elemente flexibile rezistente la tensiune. Pentru a înțelege mai bine interacțiunea între zidurile de piatră și restul elementelor constructive, recomand să citiți seria 1n-cu3and – Cum se construiește corect o casă din piatră și lemn?
De ce ne plac așa de mult pereții de piatră și unde îi utilizăm în mod special?
În primul rând, ne plac pereții bine construiți, iar pentru a avea succes trebuie să înțelegem cum să alegem și să pregătim bucățile de piatră pentru zidărie? Acolo voi explica și noțiuni despre tipul de piatră utilizată la structuri, adică un aspect foarte important. Una este când construim un gard, și alta când construim pereții structurali ai unei case. Întâmplător, fiind vorba de piatră, nu este vorba doar de viabilitatea structurală, ci și una de performanță estetică. Este destul de greu să le nimerești bine pe amândouă, la întregul proiect. Mai ales fără o planificare în prealabil și fără mult răgaz, mult timp, multă răbdare, etc.
[adinserter block=”3″]
Motivul pentru care ne plac pereții de piatră este același motiv care a dus la utilizarea și răspândireaa betonului ca material de construcții principal. Ca și cei din beton, pereții din piatră sunt foarte rigizi. Asta înseamnă că sunt excelenți pentru ai amenaja cu glet, chit, produse cimentoase și instalații de orice fel. Dacă adăugăm și faptul că sunt foarte durabili, obținem o situație foarte convenabilă în care investițiile noastre nu sunt în zadar, iar valoarea imobiliară este foarte crescută. Casele de piatră construite frumos și corect, au valoare!
Faptul că au valoare, nu trebuie să vină din faptul că spun eu asta, ci din avantajele pe care le prezintă un zid din piatră. Pe lângă faptul că sunt foarte rigizi, că nu ard, că sunt foarte durabili, etc. mai apar o grămadă de alte avantaje. De exemplu, peretele din piatră izolează foarte bine fonic, din exterior spre interior, dar și invers. De aceea, o casă de piatră se consideră un spațiu protejat, mai ales atunci când prin apropiere există activități meșteșugărești sau agricole. Din cauza rigidității și a greutății, undele sonore sau vibrațiile mecanice, NU se propagă prin structură.
Termoizolația corectă a unui perete de piatră
Nu are rost să construim un imobil cu pereți de piatră dacă nu putem să ne și folosim de el. Aici termoizolația joacă un rol foarte important și de aceea am explicat cum se izolează corect un perete exterior sau o structură din piatră? Casele de piatră se pot termoizola corect în mai multe feluri, dar eu am să o prezint pe cea mai bună. Am să vă explic în articolul menționat de ce este cea mai bună. Pentru moment vreau să vă spun că dacă doriți termoizolarea absolut corectă, atunci trebuie să discutăm despre o structură nouă.
[adinserter block=”3″]
Structurile din piatră nu se pot modifica structural prea ușor. La această regulă se poate adăuga și cazul termoizolațiilor. Chiar dacă explic corect cum să termoizolați o structură de piatră, asta nu înseamnă că putem construi niște ziduri oarecare și oricum, iar apoi să le termoizolăm. Clădirile vechi de piatră nu se pot termoizola absolut corect, ci se fac doar unele cârpeli, care după părerea mea nu își au rostul. Iar dacă se încearcă acest lucru, va costa o mână și un picior. Insist asupra termoizolației corecte.
Un perete de piatră este o bijuterie când este construit corect, dar poate fi și un gunoi scump și greu de demolat, când nu este. De aceea nu ajunge să fi zidar de cărămidă, ci un zidar de piatră. Un om care înțelege foarte bine materialul, sistemul de termoizolație, mortarul și tehnologia constructivă a întregului imobil. Aș adăuga că termoizolația este un sistem de termoizolație care se plică în mod special, în funcție de formele alese atunci când s-a planificat structură. Termosistemul trebuie planificat mână în mână cu structura de piatră.
Cum se construiește un zid de piatră?
Zidul de piatră se construiește cu multă planificare și cu înțelegerea sistemului constructiv. Spun asta ca o concluzie a articolului și presupune înțelegerea întregului plan de construcție, a tipului de piatră, apoi a mortarului necesar. Piatră trebuie tăiată, cioplită sau potrivită în așa fel încât să obținem un zid de calitate din punct de vedere structural și estetic. Mortarul trebuie să se prindă corespunzător de bucățile de piatră. Mortarul acționează ca un tendon, tare însă flexibil, între două bucăți rigide și tari. Mortarul este cea mai flexibilă parte din zid.
[adinserter block=”3″]
Pietrele și mortarul vor forma un zid drept, plăcut estetic, cu niște rosturi de mortar de 20 de mm sau mai mici. Acest zid nu va avea goluri sau cavități neintenționate. Mortarul, care va fi destul de uscat, se va apăsa și îndesa puternic între bucățile de piatră care formează zidul. Deja știm cum să alegem, pregătim și să montăm pietrele în mod corect din articolele menționate mai sus. La fel și cu mortarul, iar de aici rămâne doar să aplicăm cunoștințele învățate. Nu este ușor să construiești un zid de piatră. Pe lângă cunoștințe, va fi nevoie și de nervi de oțel.
Peretele de piatră se construiește ca parte a unui termosistem. Tot insist eu cu acest termosistem sau cu termoizolația. Știu că majoritatea dintre voi nu înțelegeți de ce, dar vă garantez că orice perete de piatră al unui spațiu rezidențial modern este oarecum special din cauza termosistemului aplicat cumva peretelui. Știu că momentan sunt vag, dar va face sens într-un sfârsit dacă lecturați temenic articolul menționat când am scris despre termoizolația peretelui de piatră.
Vă mulțumesc pentru articol. Imi puteti spune dacă se poate repara un zid din piatră de rau cazut într-un beci? . Vă mulțumesc
Sigur ca da! Vă trebuie o schelă care să țină beciul și eventual ce mai aveți desupra. Apoi se dărâmă partea de perete care nu este bine zidită sau deteriorată. Se gasește sursa prăbușirii și se repară în funcție de situația pe care o găsiți acolo.
Pentru o zidărie din piatră de calcar cu fete neregulate destinate unui loc pentru foc de tabără, se poate folosi mortarul clasic sau este nevoie de altceva datorită focului?
Da, se poate utiliza mortar standard. Există mortare refractare utilizate pentru furnale și sobe de putere mare. Dar pentru un foc de tabară ar fi o exagerare 😀
Se poate utiliza la construirea unei piscine de 8 m lungime pe 6 lațime? Mulțumesc.
Se poate utiliza, însă nu recomend. Problema pietrelor are legătură cu murdăria și cu eventuale infecții. O piscină trebuie curățată. După ceva timp, în locurile inaccesibile se vor depune niște formațiuni de bacterii, calcar, mușchi, etc. Această problemă poate fi combătură cu chimicale toxice, precum clorul. Însă o piscină de calitate are suprafețe care pot fi curățate și mecanic, adică cu toate suprafețele accesibile pentru curățenie. Vă puteți abona la newsletter pentru a primi seria despre construcția unei piscine din beton armat.
Am piatră de carieră, dar sunt bucăți mari neregulate, cu lățime de 40-60 cm și lungime de 50-80 cm. Urmează să construiesc o casă de 10/10 mp fără etaj sau mansarda. Întrebarea e dacă o pot folosi în elevație sau doar în placă? Ar trebui spartă și așezată la baza elevației? Sau ce îmi recomandați?
Salut Andrei. Nu stiu exact ce doresti sa faci cu piatra. Acele bucați, la acele dimensiuni, cred că sunt destul de valoroase, deși nu știu despre ce tip de piatră este vorba. Cât despre casă, îți recomand să te gândești la o casă cu parter și etaj sau la parter și mansardă. Recomand următorul articol pe care l-am scris cu ceva timp în urmă:
https://www.constructosu.eu/designul-responsabil-si-eficient-al-unei-case-sau-cladiri/
Nu știu dacă ai destulă piatră, de calitate potrivită sau dacă ai uneltele necesare pentru a le prelucra. Însă da, este posibil să construiești o casă din piatră naturală.
As dori să fac 4 stâlpi din piatră.. decorativ. Ce grosime trebuie sa aibe să nu cadă? Vă mulțumesc!
Dacă nu specificați piatra, înălțimea stâlpului, modalitatea de legare a lor și modul de fundare, atunci chiar că nu vă pot răspunde….
Salut! Este posibila constituirea unei case numai din bolovani de râu ( zidăria exterioara)?
Da, absolut. Îi spune piatră de râu. Doar că eu nu recomand din cauza timpului îndelungat de sortare și potrivire a materialului, dar și a pereților groși necesari. Am atașat o imagine.
https://www.constructosu.eu/wp-content/uploads/2019/12/casa-construita-din-piatra-de-rau.jpg
Buna ziua, Am un perete de beton inalt de vreo 2 m pe care vreau sa il plachez cu piatra naturala. Acest perete reprezinta practic o latura a fundatiei al unei case, inauntru fiind beciul. As dori sa va intreb daca este in regula sa il plachez direct cu piatra naturala sau trebuie mai intai izolat termic cu polistiren extrudat si mai apoi aplicata piatra pe el? multumesc!
Dacă este o placare pe interior, atunci nu aveți voie să termoizolați. Dacă faceți placarea pe exterior, din anumite motive, atunci este inteligent să-l termoizolați cu blocuri de spumă de sticlă, nu cu polistiren. Abia apoi să aplicați piatra.
Buna ziua,
Ce puteti sa ne spuneti va rog de calitatile termoizolante ale pietrei – intreb pentru ca am auzit pareri impartite.
Costul unei case din piatra sa zicem de 70mp este mai mic decat al unei case construite din materiale clasice sa zicem?
Numai bine!
Salut Bogdan. Valoarea de termoizolare a unui perete de piatră netermoizolat este relativ zero/nul/inexistent. Piatra are masă termică, adică dacă ai cumva suficientă energie de undeva, va rămâne cald mai mult timp după ce sursa de căldură dispare. De aceea poți avea un perete interior din piatră, într-o casă foarte bine izolată. Poți avea chiar și un șemineu într-un astfel de perete. Răspunsul la a doua întrebare este NU! Manopera pentru un metru pătrat de construcție din piatră este de 2000 Euro+ (acest preț este pentru un metru pătrat de construcție, nu pentru un pentru pătrat de zid). Nu include prețul pietrei, a transportului, a uneltelor și consumabilelor necesare sau a celorlalte materiale de construcții gen rețea electrică, canalizare, mortar și beton armat, ferestre, uși, acoperiș, etc. Piatra reprezintă doar 3-5% din prețul construcției, manopera cam 80%.
Buna ziua, trebuie sa construiesc un zid de sustinere si sugestiile sunt sa il fac din piatra sau pietris. As vrea sa stiu care este mai convenabil si cum sa calculez cata piatra sau pietris am nevoie. Zidul va fi de 10m lungime pe 1,5 inaltime, Care considerati ca este mai convenabil. Multumesc
Bună seara Mirela, am scris un articol pentru a răspunde la acestă întrebare. Sper să fie suficient de detaliat.
https://www.constructosu.eu/cum-calculam-necesarul-de-material-pentru-un-perete-de-piatra/
As dori să fac 2 stâlpi din piatră sparta (2-3 cm grosime) de aproximativ 1m inaltime… decorativ. Avand usor forme neregulate datorita pietrei, pot zidi piatra cu piatra sau mai degraba recomandati sa ii fac din beton/bca si doar sa ii plachez cu piatra ? Ce grosime trebuie sa aibe să nu cadă ? Vă mulțumesc!
Salut Gabriel. Nu știu dacă am înțeles ce vrei să spui, însă uite unele probleme cu propunerea ta:
1. BCA-ul este un material permeabil, moale și cu coeficient de dilatare mult mai mic decât cel al pietrei și a mortarului. Nu utiliza BCA, beton da, BCA nu. BCA-ul absoarbe apă, îngheață iarna și gata stâlpul tău.
2. Stâlpii de piatră pot fi construiți din piatră și ai nevoie de grosimi de 50×50 cm sau placați cu piatră, iar acești pot fi mai subțiri, mai ales dacă îi faci din beton armat.
3. Poți cumpăra prefabricate din beton gata placați cu piatră, altfel piatra va cădea de pe acel stâlp, mai ales după o iarnă foarte rece. Este foarte greu să nimerești piatra, substratul și mortarul ca cele 3 să se înțeleagă la dilatare și să stea într-o singură bucată. Merge mai bine când îngropi pietricele în pardoseala de beton sau în potecă. Poteca nu își schimbă foarte mult temperatura pentru că stă în contact cu solul. Chiar dacă se duce iarna sub 0 grade Celsius, nu se poate duce la -30, așa cum poate face stâlpul tău.